söndag 28 november 2010

FÖRSTA ADVENT

Första adventsljuset tänt.
-
Är det någon fler än jag som har svårt att hänga med i tidens snabba flykt? Jag fattar inte att det redan är första advent. Vart tog september, oktober och november vägen? Hösten 2010 måste ha slagit hastighetsrekord. Men det verkar faktiskt alla årstider göra numera. Jag brukar knappt ha hunnit vänja mig vid yllehalsduk och lovikkavantar förrän det är dags att ta fram vårjackan.
-
Och så fortsätter det så där. I någon vecka eller så, så svassar man lyckligt och lätt omkring i vårkläderna. Tills en morgon då solen och värmen bara vräker ner och med svetten skvittrandes omkring den vårglåmiga kroppen trevar man förtvivlat i garderoben efter kortärmat och gärna kortbenat.
-
Den varma perioden, d v s sommaren - häruppe i norr kallad "den gröna vintern" - sträcker sig över ett par månader. I bästa fall tre. Sedan är det dags att smyga igång med varma hösttröjor och kängor. Vi norrlänningar nöter våra yllekläder mycket mer än våra bomullsditon. Vore det inte för att vi måste hänga med i modets svängningar (eller kroppsviktens) så skulle vi kunna ha samma sommarkläder år efter år. Det går inte med vinterkläderna. De måste ständigt förnyas p g a långvarig nötning under lååånga, ka-hal-la vintrar.
-
Men nu var det advent jag skulle skriva om. Jag älskar denna mysiga tid. Julen skulle jag nog egentligen kunna hoppa över, men inte veckorna före. Och i dag går alltså startskottet för denna härliga och efterlängtade period.
Njut den!
-
Adventsljusstakarna lyser mot den mörka norrbottniska himlen på andra sidan persiennerna.
-
Trevlig första adventskväll!

4 kommentarer:

 1. Så vackert!!
  Jag tycker också det är bästa tiden nu när alla ljus-stakar och stjärnor åker fram i alla hus.Det är så mysigt och värmer en frusen själ.Go första advent!!!!!!!

  SvaraRadera
 2. Såg denna vers på Pensionätet
  -
  Sköt om ditt liv
  spill det ej bort,
  spar därpå ingen möda.
  Vi lever så förtvivlat kort
  och är så länge döda.

  SvaraRadera
 3. Om du visste så jag längtar efter att "lyckligt få svassa omkring i vårkläderna"! Vintern är INTE min tid. Härlig advent själv! :)

  SvaraRadera
 4. Man gläds verkligen åt alla ljuspunkter, både ute och inne, nu när det är som mörkast. Trevliga kommentarer hör definitivt till ljusglimtarna.

  Mira, jag håller med dig - till 110%! Vintern är inte min tid heller. Men där jag bor är det svårt att bli av med den... ;o)

  SvaraRadera