fredag 13 juni 2014

BESLUTSÅNGEST - LÄTT OCH SVÅR

Så här inför uppdateringen av sommargarderoben kan man drabbas av lätt beslutsångest.
Vilka läckra klädesplagg ska man satsa på för att vara så "het", häftig och trendig som möjligt?
Butikernas utbud skulle räcka för att klä alla utvecklingsländers befolkning i flera år framåt.
Men för att förstå vad det är man köper bör man kanske ta med sig
den senaste upplagan av engelsk-svensk ordbok.
 Kolla här nedan tolv ord jag nyligen läst i annonser för kläder. Några av orden är sedan länge mycket vanliga i svenskan, men några var helt nya för mig.
converse
fashion
meshtopp
outfit
pool sliders
printtrend
sneakers
snowboard mode
slip-in-sandaler
strandlook
style
zipjacka
Hm... converse eller sneakers?
Vilken tur att man är en gammal tant som totalt struntar i modevärldens alla konstigheter.
Nu över till svår beslutsångest.
Man kan ju ha betydligt allvarligare saker att besluta om än vilken outfit man ska bära under midsommaraftonens festligheter.
Den senaste tiden har jag gått omkring och känt mig som en tidsinställd bomb.
Sedan jag fick diagnosen hjärtflimmer så har all sjukvårdspersonal jag kommit i kontakt med allvarligt påpekat att jag BÖR (måste) börja ta blodförtunnande medicin. Hjärtflimmer och -fladder ökar nämligen risken för blodproppar/stroke. Men... nackdelen med dessa mediciner är att blödningsrisken ökar i kroppens olika organ, bl.a. ögonen.

Jag är diabetiker sedan mer än 30 år. Lyckligtvis har min diabetes skött sig bra, möjligen kan det bero på att den och jag har haft ett gott samarbete, vi har respekterat varandra och gjort det bästa av situationen. Den ger mig alltså inga större bekymmer. Än så länge. Men för diabetiker så finns ju alltid en oro för följdsjukdomar, t.ex. ögonproblem.

Det har jag inte haft, mina glaskroppsavlossningar och högerögats reva i näthinnan (med litet synbortfall som följd) har ingenting med min diabetes att göra. Sådant kan hända vem som helst.
Men jag är orolig för vad blodförtunnande (antikoagulantia) medicin kan ställa till med.
Jag fasar för att drabbas av blödningar i ögonen. Eller någon annanstans.
Därför har jag ännu inte börjat ta dessa piller - vilket bekymrar min läkare.
Jag funderar över om jag spelar rysk roulett.
Utan pillren - risk för proppar/stroke.
Med pillren - risk för blödningar.
Min läkare och jag har givetvis diskuterat om vilket preparat som skulle passa mig bäst, det gamla, beprövade Waran eller det nya och mer "lätthanterliga" Eliquis.
Eftersom jag varit/är så tveksam har han skrivit ut båda.
Jag har kollat upp allt jag kunnat om dem.
Jag har hämtat ut båda från apoteket.
De står och väntar i skåpet på mitt beslut. 
Så nu måste jag inte bara välja mellan att börja ta blodförtunnande medicin eller ej, jag måste även välja vilket av pillren jag ska börja ta.
Min bild av hur vilsen jag känner mig just nu.
Läget är ganska förvirrat.
Är det någon som har erfarenheter av detta med blodförtunnande mediciner, egna eller närståendes, så skriv gärna en kommentar. Jag tar tacksamt emot andras upplevelser och synpunkter i ämnet.
Ha en fin helg.

10 kommentarer:

 1. Tycker om dina "nya" blommor i "headern" (se där ytterligare ett engelskt ord ;) på bloggen. Det är väl löjtnantshjärtan?
  Varför har man så många engelska ord i svenskan? Jag fattar det inte. Allt skall ha engelska namn. Inte bara skyltar i Sverige utan även klädmode. Kanske man skulle göra engelskan till officiellt språk i Sverige? Det verkar ju som om man helst vill slippa de svenska orden.
  Jag förstår verkligen din beslutsångest. Måste vara jättesvårt att veta hur du skall göra. Finns det alltså inga mer naturliga preparat som är litet "snällare" och ändå har blodförtunnande effekt? Mat, olika tillskott? Min pappa tog blodförtunnande mediciner och hade inga problem med blödningar men han hade heller inte en annan sjukdom som kunde inverka negativt.
  Skickar dig energi så att du kan komma fram till ett bra beslut.

  SvaraRadera
 2. Jag förstår din beslutsångest, men tänker såhär: Blödningar (och blåmärken) dör du inte av, blodpropp eller stroke är betydligt allvarligare. Både mor och Hussen åt/äter blodförtunnande, och det enda de märkt av medicinen är just lättare att få blåmärken och att sår kanske blöder lite längre än vanligt. För övrigt inget. Tilläggas bör att ingen av dem var/är diabetiker.

  SvaraRadera
 3. Har inga erfarenheter alls varken av diabetes eller hjärtproblem Men nog tycker jag att det låter mer elakt med en propp än en blödning. Inget roligt något av dem förstås. Trevlig helg!

  SvaraRadera
 4. Tror nog eftersom jag känner dig att din beslutsångest är betydligt större när det gäller mediciner än när det gäller sommargarderoben.

  SvaraRadera
 5. Anne-Marie: Visst är de fantastiskt vackra, mina favoritblommor? Varje litet hjärta är som ett underverk. Jag bara älskar dem! <3
  I Sverige har det gått troll i användandet av engelska ord och uttryck. Vårt gamla modersmål verkar inte duga längre. Yes, snart är vi ett engelsktalande folk. ;)

  Antagligen räcker inte det med särskild kost. Och så skulle det vara svårt att hålla en jämn nivå på blodets PK-värde, (koagulationsförmåga). Med medicin blir ju dosen lika varje dag. PK-värdet ligger runt ett (1) när vi inte tar piller, med piller ska det ligga mellan två (2) och tre (3). Tar man Waran måste man kontinuerligt lämna blodprov för att inte blodet ska bli för tunnflytande. Det behöver man inte med Eliquis eftersom denna medicin har kortare verkningstid i kroppen. Man får ta Eliquis morgon och kväll, med Waran räcker det ofta med en per dag, möjligen någon extra per vecka. Knepiga saker det här, både för patient och läkare.
  Tack för extra energi, den behövs! Speciellt idag är den välkommen - jag har haft en riktigt fladdrig dag. Jag känner mig som något katten släpat in. Nej, fy och usch vilken gnäll-maja jag är. :(

  Mira: Blåmärken, näsblod, lite extra blödande småsår kan jag utan vidare acceptera och även magont, m.m. Det är eventuella handikappande blödningar/biverkningar som ger mig skrämselhicka. Och sedan man fått dem så är de där. Risken för blodpropp minskar men risken för t.ex. hjärnblödning ökar, det medger läkarna. Både min bror och mormor dog i hjärnblödning, utan att de tog blodförtunnande preparat...
  Som alltid skulle man vilja se facit först. Och som diabetiker är man sååå rädd att det ska hända något med ögonen.
  Hur jag än beslutar kan det bli fel. Pest eller kolera? :/

  Första året i Hjo: Både blödningar och proppar kan vara förödande om man har riktig otur. Som sagt, pest eller kolera?

  Gunnel: Ja, det kan man lugnt säga. Varken du eller jag lider av kläd-ångest. Så skönt att åtminstone kunna strunta i EN ångest. ;)

  SvaraRadera
 6. Imorgon ska jag träffa en gammal vän som äter blodförtunnande sedan några år. Hen valde inte Waran, ska försöka komma ihåg att fråga vad det blev istället och varför Waran valdes bort.
  Jag inser mycket väl din ångest för biverkningar och därmed beslutsångest. Kram!

  SvaraRadera
 7. Viola_T: De flesta verkar ha någon släkting eller vän som äter blodförtunnande medicin och Waran är ju den mest vanliga.
  Det skulle vara intressant att höra vad din vän tar för sort, varför det blev just den och eventuella biverkningar.
  Ha en trevlig helg! Kram!

  SvaraRadera
 8. Har skickat ett mejl
  hälsar Viola_T

  SvaraRadera
 9. Ja, det var inte så lätt att "välja" men det är ganska många i min omgivning som tar blodförtunnande mediciner, men det är nog inte någon av dem som haft några bekymmer med det. Det låter nog som att det ändå är viktigast att förhindra proppar.

  SvaraRadera
 10. Helena: Risk för propp eller blödning? Jag önskar det fanns andra alternativ. Det bästa vore förstås om det gick att göra något åt själva flimret/fladdret. Vi får se hur det blir.
  Ha en riktigt fin midsommar!

  SvaraRadera