torsdag 4 januari 2024

ISANDE KALLT

Det nya året 2024 har börjat med rejäl kyla i norr.
Under onsdagen uppmättes 43,6 minusgrader i Kvikkjokk-Årrenjarka.
Tåg- och busstrafik ställdes in på många platser i länet.
Det går ju inte att garantera passagerarnas säkerhet om något skulle hända.
Kloka beslut av ansvariga men naturligtvis ställer det till problem för alla resenärer.
Det är dock bättre att huttra hemmavid än frysa ihjäl efter en glest trafikerad vinterväg eller på järnvägsspåret i ödemarken.
Här vid kusten sjönk temperaturen allt eftersom dagen gick.
Termometern utanför mitt köksfönster visade minus 31, minus 32, minus 33, minus 34.
Där stannade det.
Men mobilens vädersajt visade då -35 isande kalla grader.
Vid sådana här låga temperaturer känner man av en viss oro.
Tänk om elen skulle försvinna ...!
Det gjorde den faktiskt på några ställen under onsdagen.
T.ex. Bodens och Kirunas kommuner hade strömavbrott.
Stackars elkunder. Stackars elleverantörer.
 Och stackars eltekniker som måste ut i kylan och lokalisera orsaken till avbrotten.
Hugaligen! 
Söderut har det inte varit lika kallt som här uppe i norr men istället har blåst och massor av snö ställt till kaos i trafiken. Många hade suttit fast i sina bilar mest hela dagen.
Stackars människor.
Nog är det en rörig tid vi lever i just nu.
På de flesta områden.
Man kan bara hoppas att iskylan inte är en föraning om hur året ska bli framöver.
Kall vinter, frusna människor, kyliga relationer mellan världens länder, iskalla ledare, frostiga toppmöten, kallt krig. 
Vi håller tummarna för en värld i balans.

6 kommentarer:

  1. Om min termometer visar rätt så går vi mot varmare dagar. Just nu visar den 28,9 minusgrader och jag hoppas att den värsta kylan är över. Vinter ska vi ha. men det ska vara 5 minusgrader. sol och vindstilla.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Båda mina två utetermomojar struntar i decimalerna när det blir kallare än -20. Men jag tror din trendspaning är helt riktig, mina "mojar" visar nu -29. Så nu kanske kylan ger sig, i alla fall för tillfället. Vilken tjäle det ska bli om hela vintern blir bister, och snöfattig. (Tänker på ledningar som kan frysa sönder.) Fem minus, sol och vindstilla, precis så, tack!

      Radera
  2. Jag tänkte på dig häromdagen och undrade hur kallt du har haft det. Fy så kallt. Jag kan inte gå ut när det blir så kallt pga känsliga luftrör.
    Hela Sverige tycks ha vinterväder och det har tydligen slagits köldrekord i både Sverige och Finland.
    Läste om hur E22 var avstängd väldigt länge och folk fick sitta i sina bilar. Det verkar som om Trafikverket kommer att kallas till någon slags utfrågning eftersom det verkar ha varit totalt kaos.
    Här har det snöat till och från idag. Inga enorma mängder men jag skottade litet. Det skall dock bli rätt kallt under den närmaste veckan vilket jag inte alls ser fram emot eftersom våra hus inte alls är så välisolerade som i Sverige. Och jag har bara eluppvärmning så om elen försvinner av någon anledning blir det kritiskt.
    Hoppas att det börjar bli litet varmare hos dig. Kramar!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Både du och jag måste ha varit bland de sista i kön när det var utdelning av luftrör. ;) Mina mår inte bra om det så bara är runt 5-10 minusgrader.
      Kylan börjar mildras, just nu har jag -21. Nästan blida, haha. Nej, alldeles för kallt fortfarande. Men prognosen dagarna framöver säger att det ska bli plusgrader tisdag och onsdag. Det är också galet. Då blir det halkigt och eländigt.
      Håller tummarna för att din elleverans fungerar. Tänk vad vi är sårbara i dagens samhälle. Skrämmande!
      Varm kran från kallt norr!

      Radera
  3. Det är längesen vi hade minusgrader här nu, vilket jag är oerhört glad över. Häromdagen visade termometern utanför mitt köksfönster 22 grader i solen. Då blir man glad. Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. I Skåne kan man bli glad för +22 på solsidan i februari. Här i norr skulle det inte vara så positivt. Vi får vänta ännu en tid med sådana temperaturer. Men det är helt okej.

      Sedan en tid tillbaka verkar min dator anse att det mesta som trillar in är skräp. Den kan kasta både trevliga kommentarer och välkommen epost i soporna. Mycket märkligt. Den här varma och soliga kommentaren t.ex. fick jag omdirigera till dess rätta plats.

      Radera