tisdag 22 juli 2014

GE DIG, HETTAN!

 I dessa dagar är den här grejen min bästa kompis!
Hörde av en bekant att det inte finns en endaste fläkt att köpa i stadens butiker.
Slutsålt! Inte alls konstigt!
Ooooliiidligt!!!
Jag, och många andra, mår dåligt i denna värme.
-----
Förra veckan drabbades jag av mitt värsta förmaksflimmer. Hittills.
Först for jag till jourcentralen, därifrån skickades jag snabbt till akuten på sjukhuset. EKG och blodtryck var "bort-i-tok". Det blev provtagningar och sedan flera sprutor med betablockerare. De har hjälpt tidigare, men nu var de inte lika effektiva.
Till min stora förvåning blev jag hemskickad, mitt i natten, trots högt blodtryck och mycket oregelbunden puls.
Trött som jag var lyckades jag faktiskt somna - sov i två timmar. När jag vaknade var pulsen fortfarande hög och hoppade hit och dit. Jag ringde sjukvårdsrådgivningen och berättade vad som hänt under kvällen och natten.
- Du ska genast tillbaka till akuten, sa sköterskan jag talade med. Och där måste de häva flimret, på något sätt. Ring 112 efter en ambulans.
- Men jag kan ta en sjuktaxi, sa jag.
- Nej, du ska åka ambulans, sa sköterskan.

Klockan fem på morgonen var jag tillbaka på akuten.
Fler prover togs och jag fick fler sprutor, nu med andra läkemedel. Men flimret ville inte ge sig.
Jag blev inlagd på hjärtvårdsavdelningen. Bli inlagd på sjukhus den vackraste tiden på året är ju inte något man precis längtar efter. Men just då som läget var, kändes det bra. Jag fick en portabel EKG-apparat om halsen.
Vid tiotiden på förmiddagen kom läkarna på ronden. De frågade hur jag kände mig.
Och då hade jag märkt att pulsen börjat lugna sig och blivit mer regelbunden.
Tala om lycka!

Med en ordination om ökad dos av min betablockerande medicin blev jag utskriven. Jag lovade också att nu börja ta den blodförtunnande medicinen Eliquis - för att i möjligaste mån förebygga de eventuella blodproppar som kan uppstå av förmaksflimmer. Jag har ju varit så tveksam att börja ta blodförtunnande medicin eftersom risken för blödningar ökar. Som att välja mellan pest och kolera.
Men det här senaste flimret var lite för ihållande
för att jag fortsättningsvis skulle våga strunta i de där pillren.
- Okej, jag lovar.
Klockan 13:00 var jag hemma igen.
Mycket trött, men glad över att flimret till slut gett med sig.
Nu har jag ätit Eliquis i ca en vecka. Och allt är lugnt. Än så länge.

Jag önskar bara nu att även denna onödiga värmebölja ska ge med sig.
Det är nästan så jag längtar efter en kylig vinterdag...
Blomsterprakt i mitt närområde.
Ha det bra! Trots värmen!

8 kommentarer:

 1. Jag har i alla fall luftkonditioner på jobbet. Tur är det.
  De senaste två dagarna har det varit litet svalare men hettan återkommer i slutet av veckan.
  Och nu har jag problem med en del myror inomhus. Hatar myror inomhus.
  Jag skulle skriva till dig privat och höra hur det var eftersom det varit så tyst på din blogg. Skönt att det varit litet lugnare på "flimmerfronten".
  Ha det gott!

  SvaraRadera
 2. Drygt 26 grader och klockan är 23.15. Vi har varit på en skön promenad runt udden och det var ganska mycket folk ute trots den sena timmen. Ungdomar som grillar och andra som sitter på kajkanten och filosoferar.

  SvaraRadera
 3. Anne-Marie: Nästan omöjligt att jobba när det är väldigt varmt. Luftkonditionering är nog ett måste för er som bor där det ofta är värmeböljor. Jag tycker min hjärna känns segare än vanligt just nu. ;)
  Jag är tacksam för varje flimmerfri dag. Tyvärr blir det inte mycket gjort ändå i det här vädret. Orken försvinner när temperaturen stiger. Hm... bra att ha något att skylla på! ;)
  Flera dagar har jag inte haft igång datorn.
  Usch, så otäckt med myror! Jag hatar också kryp inomhus. Här kan det vara någon liten ofarlig spindel eller nyckelpiga som förirrat sig in och de är alltid lika ovälkomna. Myror skulle göra mig hispig!!! :(
  Mail kommer snart!

  Gunnel: Jodå, nu har vi tropiska nätter vid Norrbottenskusten. Hur skönt det än är med ljumma kvällar och nätter så skulle jag föredra +15 så det kyldes av lite.
  För tillfället orkar jag inte ens filosofera. Filosofen i mig har begärt tjänstledigt tills det blir svalare.

  SvaraRadera
 4. Låter inte kul Annica! Förstår att man inte kan njuta av vackert väder när man inte mår bra!
  Faktiskt börjar jag längta efter lite väta ovanifrån, och det kan få bli liiite svalare. Far runt med vattenkanna och vattenslang varenda kväll och ser oroligt hur bladen på träd och buskar börjar rulla ihop sig i brist på vatten. Varför kan det inte bara vara "lagom" av allt? :)
  Måbrakram till dig!
  Birgitta

  SvaraRadera
 5. Nu läser jag inlägget flera dagar efter som vanligt, hoppas att du mår bättre nu, det lät inget vidare! Jag är ingen fans av ihållande hetta alls, får lätt panikkänsla när jag känner hur det rinner på ryggen, i pannan och på överläppen (pappa har likadant :) )det var nog 34 grader här idag! Nej, sisådär 18 grader varmt, vårigt eller höstigt väder om jag får välja :)

  SvaraRadera
 6. Vit Hortensia: Det är nog knappast någon som mår bra i den här värmen. Jag efterlyser också svalare (mycket svalare!) väder. Och regn! Vad är det för fel med +20? Då skulle det vara skönt!
  Kan bara instämma i att det är alldeles för lite av LAGOM! Överallt! ;)
  Tack för måbrakram! Må bra själv! Kram från norr!

  Helena: Flimret skulle jag bara vilja strunta i. Det är sååå onödigt. :(
  Jag är helt ense med dig om värmen, den är hemskt! Jag längtar efter svettfria, krispiga höstdagar med hög luft och vackra färger. Ljuvligt! :D

  SvaraRadera
 7. Åh så skönt att det gav med sig. Om nu bara värmen kunde hejda sig lite också. Sitter på jobbet första dagen efter semestern med 28 grader i rummet. Än så länge står jag ut. Var rädd om dig!

  SvaraRadera
 8. Mira: I natt var det ca 13 grader här, härligt! Luften är äntligen lättandad.
  Tufft att börja jobba - allra helst i 28 grader. ;) Din arbetsrumstemp och min sovrumsdito är, just nu, precis lika. Både arbete och sömn skulle må bättre av lägre temperaturer. ;)

  SvaraRadera