torsdag 28 augusti 2014

VECKANS PÅSE NÖTTER - VETTLÖST PENGASLÖSERI

Att världen är galen på alla möjliga - och omöjliga - sätt får vi ju bevis på varenda dag.
Nedanstående två galenskaper vinner tveklöst utmärkelsen "veckans påse nötter".
Båda nyheterna kunde jag läsa i min tidning i morse.
(Klicka för större text.)
Men att världen är galen är kanske inte alls så konstigt eftersom den befolkas av några människor (och fotbollsklubbar) som har alldeles för mycket pengar - och för lite vett.
Hur i alla tider kan en fotbollsspelare vara värd 700 miljoner kronor? Det är ju inte klokt!
(Oj, oj, oj, vilka pengar det måste finnas inom fotbollen!)
Och hur i all sin dar kan någon betala 22 miljoner för en serietidning?
Miljoner människor är drabbade av krig, svält, naturkatastrofer och sjukdomar och kämpar en ojämn kamp för sin existens. Ofta förlorar de kampen. Det vi, de lyckligt lottade, tar för givet - näringsriktig mat, rent vatten, kläder på kroppen och tak över huvudet - är för de sämst lottade bara en dröm, ett fåfängt hopp. De är tacksamma för en bit torrt bröd, en näve ris och ett glas uschligt vatten.

Jag tycker visst att arbetsamma, driftiga och duktiga människor ska få tjäna pengar och ha en bra tillvaro men jag blir bestört och förtvivlad när jag hör och läser om överdådig lyx och helt vansinniga saker som folk köper till helt vanvettiga priser.
I vissa situationer verkar det finnas hur mycket pengar som helst.
 För de mest utsatta här på jorden måste det ses som ett hån.

Egentligen blir man inte förvånad över att världen ser ut som den gör när en fotbollsklubb kan betala 700 miljoner kronor för en spelare. (Även om han råkar heta Ángel di María.)
Eller att någon tycker sig behöva en serietidning för 22 miljoner.
Vi har nog den värld vi förtjänar.
August Strindberg hade inte helt fel när han skrev:
Det är synd om människorna.

13 kommentarer:

 1. Denne dyre spelare har jag aldrig ens hört talas om. Men det är helt galna övergångssummor som betalas för dessa förmodat duktiga spelare.

  Övermaga lyx och flärd och överdrifter i konsumtion gör mig svettig. Tycker att världens alla galna penningslösare borde ha "lite" dåligt samvete över sina
  excesser (var det ordet rätt använt?) när stora delar av världens befolkning svälter.

  SvaraRadera
 2. Gunnel: Obekant för mig också. Men jag har bestämt hört om nå´n som heter Zlatan. ;)

  Det är upplyftande att höra om rika människor som använder sina pengar på vettigt sätt. Många miljonärer/miljardärer donerar enorma summor till välgörenhet och/eller olika slags projekt för att hjälpa utsatta människor till ett bättre liv. Kloka rika är inte sällan filantroper. Och visionärer.

  SvaraRadera
 3. Visst är det vanvettigt med dessa löner som en del sportstjärnor får. Och samtidigt finns det så många som inte ens kanske har mat på bordet.
  Läste idag någonstans att man i Detroit stänger av kommunalt vatten till en massa människor som inte har haft råd att betala sin vattenräkning. Hur skall det sluta?
  Bra att du har dina "nötter". :)

  SvaraRadera
 4. Måste bara få tacka bloggerskan för inlägget. I Dagens Nyheters test gällde en av frågorna hur mycket pengar som fotbollsspelaren (vadhannuhette) fick vid övergången till ett nytt lag. Det skulle jag inte haft en aning om annars.

  SvaraRadera
 5. Ja, inte är det pengar det är brist på här i välden! Men kanske vett om rätt prioriteringar...

  SvaraRadera
 6. 700 miljoner skulle räcka till mycket hjälparbete för dom stackars människor som lider.Man blir mållös!

  SvaraRadera
 7. Anne-Marie: Varje människa är ju egentligen värd mycket mer än 700 miljoner, men det är bara några få som verkligen får se sin egen prislapp. Måste vara bra för självkänslan. ;)
  Vanligt sunt förnuft blir mer och mer en bristvara medan vansinnigheterna firar triumfer. Bevisen för det ser och hör vi om varje dag.
  Runt omkring oss lever och verkar så många kloka, empatiska människor men alltför ofta försvinner deras ord och handlingar i mediebruset. Det är mest galenpannorna som uppmärksammas och blir "snackisar".
  Tur ändå att klokskapen aldrig tycks ge upp - den ger ständigt galenskapen en match. Ett klart sundhetstecken! :D
  Tyvärr kan ju människor även här bli utan både el och vatten om de inte betalar sina räkningar. Men jag antar att då träder samhället in ganska snabbt. Avstängt vatten = katastrof.

  Gunnel: Varsågod! Roligt att kunna vara till hjälp - för en gångs skull. De där testerna brukar du klara galant själv. :)

  Viola_T: Det finns alldeles tillräckligt med pengar i omlopp - om de används med förstånd. Det råder hjärnbrist - inte pengabrist!!!

  Yvonne: Ja, visst vore det nästan rätt åt Manchester United om även Ángel blev mållös... ;) Den där skyhöga summan för honom är bortom all rim och reson.

  SvaraRadera
 8. Jag kan inte annat än hålla med dig, suck, vad de pengarna hade kunnat göra nytta någon annanstans.

  SvaraRadera
 9. Helena: Ja, den summan hade kunnat delas av många och ändå gjort mycket gott. Man blir matt över detta vettlösa slöseri. :(

  SvaraRadera
 10. Ja.........man kan bli galen..........

  SvaraRadera
 11. Mufflo: Det är att uttrycka det milt.

  SvaraRadera
 12. Och kviiidande jämmer!

  SvaraRadera