fredag 22 maj 2015

NY DÖRR OCH GAMMAL VANA

I mitt förra inlägg skrev jag om asbestsanering i samband med att vi skulle få nya lägenhetsdörrar i min bostadsrättsförening. Man hade hittat asbest i fogmassan runt de gamla dörrarna.
(Som vanligt klickbara bilder.)
Så här såg det ut från utsidan när saneringen var klar.
Observera att gångjärnen sitter till vänster. Från och med idag sitter de till höger.
Välkommen!
När man stigit över tröskeln i mitt hem möts man av en varning.
 Under fredagsförmiddagen installerades min nya dörr och även grannens mitt emot. Nu har vi tunga, mörkbruna säkerhetsdörrar i metall.
Och för min del så får jag vänja mig vid att öppna dörren åt "fel" håll. Den nya är alltså hängd tvärtom mot den gamla. Förr drog jag draperiet från höger till vänster. Nu blir det vänster till höger. Jag har alltid draperiet helt fördraget när jag är hemma... undrar hur många gånger jag - av gammal vana - ska treva efter handtaget på vänstersidan innan jag lärt mig.

Fortfarande återstår det för hantverkarna att fixa "finliret", d.v.s. dra bort dörrens skyddsplast, sätta lister, byta lås och lite annat.
Den gamla dörren hade brevinkast. Det har inte den nya. Hädanefter blir det att hämta posten nere i entrén där man monterat upp en postbox med ett låsbart fack för varje lägenhet.
Posthämtning tre trappor utan hiss (så fick man bygga på 1960-talet) gör att den dagliga motionen är räddad. Men brevbärarnas knän jublar av glädje.
Glad och skön pingst på er!

9 kommentarer:

 1. MEN... jag kan inte se dörrbilderna, varken före eller efter.
  Glad pingst i bakofram-tillvaron!

  SvaraRadera
 2. Nu gick det! Så vanligt med dessa byten till ståldörrar. Du tog väl vara på namnskylten på brevinkastet. Aviso-bokstäver med filthållare är guld värt : http://www.byggfabriken.com/sortiment/skyltar/namnskyltar/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Viola_T: Bra att det ordnade upp sig med före- och efterbilderna!
   Vilket sammanträffande... bara några minuter innan du skrev din kommentar hade jag varit ut i trapphuset och "lagt rabarber" på namnskylten! Den ville jag absolut spara. Mycket "omtänksamt" av dörrbytarna att lämna kvar gammeldörrarna i trapphuset över helgen.

   Radera
 3. Skönt att få det gjort. Brevbäraren blir glad om han/hon nu inte får sparken för att turen tar kortare tid. Glad Pingst!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gunnel: Glad Pingst! (Det lilla som är kvar av den.)
   Ja, man vet aldrig om snabbare tur resulterar i färre brevbärare. Det ska ju sparas in överallt.
   Däremot så kommer tidningsbudet att fortsatt få motion i trapporna. Alla lägenheter ska visst få en "korg" utanför dörren för morgontidningen. Det uppskattas!

   Radera
 4. Hm. Tyckte nog att den gamla dörren var finare. Och varför skulle de vända på den?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mira: Det är något gediget med trädörrar. Men den gamla dörren började ha gjort sitt, tyvärr.
   Jag undrar också varför de vände på dörren. Kan möjligen vara för att dörrarna till lägenheterna under min "stängde för" halva trappan när de öppnades. Annars förstår jag inte vitsen.

   Radera
 5. Jag jobbade på Posten i 25 år, vilket antagligen är så mycket knän och höfter klarar av utan att det blir något mankemang. Idag är jag glad att jag slutade för 15 år sedan. Jobbet är nog inte lättare idag, snarare tvärtom.
  Lycka till med att hitta till handtaget. Vi flyttade kylskåpet för ett halvår sedan och idag har de vuxna i familjen gått ner i vikt. Barn har lättare för att hantera förändringar :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bill Sagergrim: Fantastiskt att klara 25 års post-spring! Gott att du slutade innan du blev "skavankerad". Skulle tro att stressen på jobbet också är värre idag.
   Åh, jag MÅSTE GENAST flytta kylskåpet!!! :)

   Radera