torsdag 7 maj 2015

SNAQUE OM MAT

Det är inte särskilt ofta jag skriver om mat men nu blir det lite "mat-snaque".
(Klickbara bilder.)
För första gången har jag gjort en varm sallad. Den blev riktigt god.
En blandning av bacon (som stektes först och fick rinna av på hushållspapper), cannellini-bönor, körsbärstomater, kinakål, torkade tranbär, salta jordnötter, salt, peppar och lite andra kryddor samsades väl i stekpannan och på tallriken. 
Man tager vad man haver för tillfället. Men hur kunde jag glömma lök???
Antagligen är det fler än jag som sett att blodapelsiner numera är omdöpta till röda apelsiner.
Orsaken till namnbytet lär vara att det nya namnet låter trevligare och inte så våldsamt som blodapelsiner.
Jag vägrar att kalla en av vinterns frukt-höjdpunkter - alltså söta, goda, saftiga och smaskiga blodapelsiner - för röda apelsiner. Vilket trams! De ska även fortsättningsvis kallas för blodapelsiner!
Röda apelsiner? Vad ska ursprungsbefolkningen, indianerna, i Amerika säga om det?
Och speciellt i dessa tider när alla blir kränkta för allting.
Men, nejvisst, det är i Sverige, det.
Kolla den lååånga hållbarheten - ca tre månader!
---
Nåväl, i logikens namn måste man förstås också döpa om några andra matvaror - blodpudding t.ex. kan ju inte längre heta så, det måste ändras till rödpudding. Och så kommer vi givetvis att kunna köpa både rödpalt och rödplättar.
Om vi nu till äventyrs skulle känna för dessa blodfulla... f´låt, jag menar rödfulla, maträtter.
Förresten, på tal om lök... vad har hänt med den gula löken?
Min erfarenhet är att den höll sig frisk och fräsch mycket längre förr. 

"Lök - det enda födoämne som får tårarna att flöda redan innan man satt tänderna i det."
---
Nästan varenda gång jag ska använda en gul lök (och det är ofta) så ser den ut som på min bild här ovan. Eller ännu värre. Och det spelar ingen roll vilken årstid det är.
Otaliga äro de lökar som under de senaste åren hamnat i soppåsen istället för i magen.
För 10-15 år sedan minns jag knappt att jag behövde slänga en endaste lök.
Vad har hänt?
Är lökkvaliteten sämre nu? Eller förvarar jag dem fel (i en luftig korg längst ner i kylskåpet)?
Erfarenheter och goda råd mottages tacksamt!
Avslutar dagens inlägg med några fyndiga citat om mat och ätande :

"Kalorier: små trevliga saker i maten som ger människan volym och pondus."

"Ni, människosläktets första föräldrar, som störtade er i olycka för ett äpple, vad skulle ni inte ha gjort för en tryfferad kalkon!"

"Om man dricker en liter mjölk om dagen i 1200 månader blir man 100 år."

"Den som tycker om att röra i andras grytor bränner sin egen gröt."

"Det måste ha varit en mycket modig person som upptäckte att grodlår var ätliga."

"En kasse matvaror ger två kassar avfall."

"Jag gillar inte sniglar, jag föredrar snabbmat."
Ha en god (!) torsdag!

14 kommentarer:

  1. Vad är det för trams att döpa om allting i Sverige?
    Rödapelsin?
    Jag tar mig för pannan. ;)
    Läste du att man ändrar i Astrid Lindgrens böcker då vissa ord inte anses vara bra. Men vad är detta? Skall böcker inte kunna få ha sitt originalspråk. De skrevs ju under en annan tid då språket var annorlunda.
    Det finns säkert mindre bra ord också i Bibeln. Det kanske blir nästa bok man ger sig på.
    Tycker din varma sallad ser mycket god ut. :)
    Kram!

    SvaraRadera
  2. Vi svenskar är så känsliga. Röda apelsiner i stället för blodapelsiner är kanske det löjligaste, men det fanns/finns en fruktgrossist som "kände" att vi kanske kunde ha avsmak för ordet blod. Därav ett nytt ord för en gammal älskad produkt.

    Tack och lov har förändringen inte skett överallt, ICA säljer fortfarande blodapelsiner.

    SvaraRadera
  3. Anne-Marie: På många sätt är Sverige ett litet mes-land. ;) Vi svenskar ska vara så hänsynsfulla, förstående, hjälpande och "neutrala" att vi blir mesiga. Och det verkar bli värre för varje år. Jag, och de flesta man talar med, upplever det så.
    Ändringarna i bl.a. Astrid Lindgrens böcker är ett typiskt exempel hur vi försöker anpassa oss för att inte kränka omvärlden. Naturligtvis ska vi respektera andra människor, kulturer, religioner, lagar och normer men det ska vara en ömsesidig respekt. Det är det inte alltid nu.
    När det t.ex. begåtts brott så får ofta förövarna mer hjälp och stöttning än offren. För vi bor ju minsann i ett civiliserat, rättssäkert och humant land. Hm...
    Jörn Donner lär ha yttrat orden: Svenskarna är så jävla dumma.
    Jag tror han hade ganska rätt. ;)

    Salladen var faktiskt riktigt smarrig! Trots att jag glömde löken.
    Kram härifrån andra sidan "pölen"!

    SvaraRadera
  4. Gunnel: Känsliga och kränkta! Ett fyrfaldigt HURRA! för ICA som inte tramsar med röda apelsiner. :)
    Förresten kan jag meddela att jag i början på veckan blev stucken i armen när man skulle ta ett "rödprov" på min vårdcentral. ;)

    SvaraRadera
  5. Haha Annica du är för rolig! :) Rödprov.
    Det kan bli absurt minst sagt det hela.
    Tramsigt och mesigt verkar det ha blivit mer och mer i Sverige. Synd. Var är vikingarödet? Skulle stå blodet men det får jag väl inte skriva. ;)
    Kram!

    SvaraRadera
  6. Jag undrar om det förekommer i nåt annat land att man ändrar om namn på saker som vi alltid kallat för något annat. Chokladbollarna är ännu en sån dum grej. Inte katten kände jag mig som kannibal bara för att jag kallade de där mörka bollarna för nåt annat. Men när det gäller att ta in amerikanska ord och uttryck rakt av utan översättning då är det tydligen inte diskriminering mot de svenskar som inte kan uttala orden eller ens vet vad de betyder. Man kan bli trött för mindre. Trevlig helg.

    SvaraRadera
  7. Ge mig Gyllene korsets sicilianska blodapelsiner! Kort tid i affärerna men ack så goda de var.

    Allt det du nämner i matväg äter och gillar jag. Att vissa av mina gula lökar blir så där beror nog på att jag köper en hel säck när priset är bra och lagrar i matkällaren - då må några få bli förstörda. Men naturligtvis ska de inte bli förstörda på kort tid som du förvarar dem :-(

    "Om man dricker en liter mjölk om dagen i 1200 månader blir man 100 år." Det ska jag komma ihåg - mjölk en ädel dryck.

    SvaraRadera
  8. Anne-Marie: Verkar som om rödomloppet inte innehåller något tufft vikingaröd längre. ;)

    SvaraRadera
  9. Gunnel: Chokladbollar är ett bra och typiskt exempel på det svenska mes-tramset.
    Man har även börjat använda ord som jag bara vägrar att ta i min mun, t.ex. benämningen `brukare´ om vårdtagare/boende/patient/gäst. Ett hemskt ord i mina öron, jag avskyr det.
    Och här uppe i Norrbotten slängde (det redan fattiga!) landstinget ut en massa pengar på ett namnbyte på alla sina vårdcentraler. De kallas nu `hälsocentraler´ för att det hade en positivare klang. Jag går till vårdcentralen för att få vård. Har jag hälsan behöver jag inte uppsöka "hälsocentralen". Jag kommer alltid att säga `vårdcentral´, tjurig som jag är. ;)
    Trevlig helg till dig också!

    SvaraRadera
  10. Viola_T: Åh, Gyllene Korset... jag blir lyrisk! Moro var också jättegoda. Det fanns även en sort som kallades Sonny Boy. Men den heter säkert något annat - numera. I alla fall i känsliga Sverige.
    Vad härligt att ha en hel säck med lök! Alltid någon som är frisk och kry. ;) Och toppen om man vill tillaga en stor gryta med löksoppa. Mums!
    Jag chansar på att dricka en liter vatten om dagen i 1200 månader! :)
    Trevlig helg!

    SvaraRadera
  11. Vill nog det ska heta dom det alltid har gjort. Man blir ju helvimsig annars haha.
    Haha....roliga citat där.

    Ha nu en fin dag.
    Hejsvejs

    SvaraRadera
  12. TantGlad: Välkommen, så trevligt med en ny besökare här på Snaquesaligt!
    Ja, det är verkligen förvirrande med nya namn på vissa matvaror/prylar. Förhoppningsvis blir de kortvariga. :)
    Ha en trevlig dag!

    SvaraRadera
  13. Och Bloody Mary borde döpas om till Rödtoppen Mary.

    SvaraRadera
  14. Andra året i Hjo: Och den amerikanska gruppen Blood, Sweat and Tears heter i fortsättningen - åtminstone i Sverige - Red, Sweat and Tears.

    SvaraRadera