fredag 21 augusti 2015

VECKANS KARAMELL ÄR NOEL

Dags för ...
... och den här gången handlar den om ett TV-program, "Världens bästa veterinär".
Ni kanske redan har upptäckt den fantastiske veterinären Noel Fitzpatrick (född 1967) och hans hängivna personal. I så fall förstår ni säkert vad jag menar.
Speciellt för alla djurälskare, men även för andra, är han en mycket sympatisk TV-bekantskap.
Noel med en patient.
Bild från www.fitzpatrickreferrals.co.uk
SVT2 har sedan juli sänt serien om denne irländare som hjälper sjuka och skadade djur - och deras "anhöriga" - på ett sätt som man önskar att vanliga människodoktorer skulle göra. Man kan inte annat än beundra Noels otroliga skicklighet, kunskap, intresse, värme, ödmjukhet och empati. 
På sin klinik tar han inte bara med varsam hand om sina patienter, djuren, utan även deras ägare. Han lider med dem i deras oro och ger en tröstande kram. På ett lättförståeligt sätt informerar han hussar och mattar (i vilken ålder de än är) om vad som är fel med deras älskade djur, visar bilder och beskriver vad som kan och bör göras och sedan tas ett gemensamt beslut om fortsatt behandling. Oftast är det väldigt komplicerade och dyra ingrepp som krävs för att få älsklingen upp på tassarna igen. Inte sällan blir det på nya och konstgjorda tassar. Efter ingreppet ringer givetvis Noel upp djurägaren och berättar hur operationen/behandlingen gått och hur patienten mår. I de flesta fall får matte och husse lugnande besked.
  Fitzpatricks klinik är öppen 24 timmar/dygn, året runt. Ofta sover han över på jobbet eftersom det verkar vara där han trivs bäst men också för att det ibland kan bli akuta operationer vilken tid som helst på dygnet.
När jag fascinerad sitter fastklistrad vid TVn och tittar på programmet så rinner tårarna nästan hela tiden för jag blir så ofantligt rörd och imponerad över denne mans brinnande hängivenhet för sitt yrke. Naturligtvis har han också ett enormt stöd av sin fantastiska personal.
Men här kan man verkligen se en man som hittat sin rätta plats i livet.
Han är en problemlösare och uppfinnare av stora mått och en del av hans innovationer gagnar även människor tack vare de ortopediska hjälpmedel han arbetar fram och utvecklar.
 Sju avsnitt har redan sänts i SVT2, men det återstår lika många och reprisen på del 7 visas igen i morgon, lördag 22/8, i SVT2 kl 13:30. Och igen på måndag 24/8, kl 21:00 men då i SVT24.
Del 8 sänds lördag 5/9 SVT2 18:10, med repriser 7/9 i SVT24, kl 22:10 och 10/9 i SVT2 kl 00:05.
Allt enligt SVTs hemsida.
Avsnitten finns också att se på SVT Play.
Det var allt för denna augustifredag.
Ha en riktigt skön sensommarhelg!

4 kommentarer:

 1. Här följer min trista kommentar. Jag ser inga program som innehåller närgångna bilder av knivar, blod och operationer. Men det visste du ju redan förut. Må väl!
  Gunnel nära.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mest får man se gulliga djur som det är synd om. Och fantastiska människor som försöker hjälpa dem.

   Radera
 2. Jag har också sett de här programmen och man kan inte utan beundra denne eldsjäl. Det är nästan så man önskar att man var ett djur och blev så väl omhändertagen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, den mannen skulle man vilja ha som sin husläkare - och kirurg! Man kan bara säga WOW! ;)

   Radera