söndag 16 december 2018

OLIKA SLAGS LJUS

Nog för att tiden alltid har bråttom men i december verkar den ila snabbare än någonsin.
Idag tänder vi tredje (!) adventsljuset.
Nästa söndag är det alltså fjärde advent men också dan före dopparedan!
Julen verkar ha otroligt effektiva löparskor på sig.

Under gårdagen visade termometern -22° mest hela dagen vilket fick de flesta att hålla sig inomhus.
Utomhus var det glest både med människor och bilar.
Själv ägnade jag mig bl.a. åt att skriva julhälsningar (de som ska skickas med vanlig post), pyssla lite och på kvällen först se showen med Jill Jonsson och sedan filmen "Pretty woman" för femtioelfte gången. Jag gillar den!
Speciellt när Vivian (Julia Roberts) har storhandlat kläder och fullastad med paket från andra butiker går in i den fina affär där personalen snorkigt avspisat henne dagen innan när hon var "opassande" klädd. Den scenen är härlig.
Där gick de otrevliga affärsbiträdena miste om en rejäl provision p.g.a. sin snorkighet.

Sensmoral: Döm aldrig någon efter klädsel/utseende.
-----
Under lördagskvällen upptäckte jag ett konstigt ljusfenomen norrut och österut på himlen.
Helt lodräta ljuspelare i svagt blått och gul-orange-rosa
(Klickbara bilder x 2.)
Efter någon timme försvann de men återkom senare för att återigen försvinna.
Båda gångerna kunde man efteråt se som ljusa "rök"-moln vid horisonten där pelarna varit.
Naturligtvis finns det en rimlig förklaring till dessa ljusstrålar som ändrade höjd (och även lite färg) då och då. Två av pelarna var betydligt mer ljusstarka än de andra och mer skarpa i konturerna.

Någon sorts ljusspel, men så brett?
Fyrverkeri, men så brett?
Jag har aldrig sett något liknade förr.
Tyvärr var det svårt att få bra och tydliga bilder av fenomenet.
Det var verkligen mer färg- och ljusstarkt IRL
Vore intressant med eventuella förklaringar till mysteriet.

Skön tredje advent!

10 kommentarer:

 1. -22 grader låter svinkallt. Här håller det sig fortfarande över nollan, och för en frusen skåning känns det bra. Jag tycker det är bara precis som december startade och nu är det snart julafton och innan vi hinner blinka är vi inne på ett annat år. Sen får det gärna sakta ner en aning. Det borde finnas hastighetsgräns för tiden också. Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det ÄR svinkallt! Och sent igår kväll blev det ännu kallare, -23°. Just nu är det runt -17. Det räcker mer än väl. Om det måste vara minus så är ett par minusgrader lagom. (Över nollstrecket låter underbart.)
   Ja, vad händer med tiden i december? Kopplas det in ett turboaggregat? Vrrrooom!!!
   Kram!

   Radera
 2. Bekännelser 1: Jag såg också "Pretty Woman"... "Crocodile Dundee" 1 o 2 kan jag inte heller låta bli när dom visas...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Anders, du har bra filmsmak. ;) Trots att jag har "Pretty woman" på DVD och kan se den när som helst så tittar jag gärna. Och igår var det inte så mycket annat av intresse. Är kanske inte koncentrerad hela tiden numera men dock ... "Crocodile Dundee" har jag också sett flera gånger.

   Radera
 3. Det kallas ljuspelare. Så här skriver SMHI: "Vintertid händer det att luften fylls av små iskristaller i form av plattor. Det kan inträffa vid frostdimma eller frostdis. Om en lågt stående sol lyser på dem kan ljuset reflekteras i deras undersidor (även översidor) och det ser ut som en långsträckt vertikal pelare går genom solen. Denna halo kallas vertikalpelare. Kravet för att denna reflektion skall förekomma är att kristallerna är horisontella. På natten kan artificiella ljuskällor skapa ljuspelare. Ofta syns flera ljusa vertikala pelare som sträcker sig upp mot himlen. Färgen kan variera beroende av ljuskällans färg. Även intensiteten kan vara olika på olika höjd eftersom mängden iskristaller kan variera med höjden liksom kristallernas orientering och renhet."

  SvaraRadera
  Svar
  1. Utan att veta vad jag talade om så benämnde jag tydligen fenomenet rätt, ljuspelare. Men det var just det, pelare av ljus. Spännande att se något man aldrig sett förr. Jag har nu läst på och även sett bilder.
   Himlen bjuder verkligen på fantastiska upplevelser.

   Radera
 4. Upplysande kommentar av Mira ovan. Det berättar ju allt om vad vi såg igår. Det är tydligen ett ganska ovanligt fenomen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, intressant i allra högsta grad. Kul att få se dessa lysande pelare.

   Radera
 5. Ser att du har juligt hos dig med både ljus och julprydnader - har inte hunnit med bloggvärlden den senaste veckan så har läst ikapp. :) Fick även till ett inlägg själv idag. ;)
  Jag tycker mycket om Pretty Woman och har sett den flera gånger. Vissa filmer kan jag se om utan att tycka de blir tjatiga.
  Du har det litet väl kallt för min smak. Här regnar det faktiskt idag och rejält till och med. Vi har tyvärr haft torka de senaste två veckorna och snön har smält i rasande fart uppe på berget.
  Intressant med ljuspelarna - ser också att det kommit förklaring bland kommentarerna.
  Ha det gott och kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Pretty woman" är en av mina favoritfilmer. Och så är det ju svensk musik med Roxette i slutet. :) Min absoluta favoritrulle är "Gissa vem som kommer på middag" med tre av mina favoritskådespelare, Katharine Hepburn, Spencer Tracy och Sidney Poitier. Den kan jag se hur många gånger som helst. Har den också — givetvis! — på DVD och på video.
   Nu har det blivit mildare här, runt -7. Det är (ganska) acceptabelt. Trist att snön hos er regnar och tinar bort, även om ni behöver regn. Men Mt Shasta är så vackert med snö på toppen.
   Kram från Norrbotten!

   Radera