tisdag 12 februari 2019

SNÄLLT OCH VÄNLIGT


Nu är det "Vänliga veckan" och då passar det väl bra med en blogg om vänliga människor.
Ju äldre jag blir desto snällare och vänligare underhållningsprogram vill jag se och höra i TV och radio. Serier om krig, mord, våld, terror, mobbing och rått språk väljer jag (oftast) bort.
Elände får jag nog av i nyhetsprogrammens reportage.
Ett av mina favoritprogram är "Sofias änglar" i Kanal 5.
Jag missar aldrig det programmet.

Änglatrion hjälper människor som drabbats av död, olyckor, sjukdom eller annat krisartat och som behöver hantverksstöd med hus och hem för att komma vidare i livet.
Johnnie, Sofia och Mattias rycker ut och fixar icke fungerande kök och badrum, läckande tak, dragiga fönster, unkna källare, risiga trädgårdar, o.s.v.
De handikappanpassar och underlättar på alla vis för personer som har det tungt och svårt.
Och de är så gulliga och empatiska mot alla de gästar. Barnen i de familjer de besöker blir alltid så förtjusta i dem att de ofta gråter när änglatrion måste fara vidare för nya uppdrag.

I "Sofias änglar" är det värme, vänlighet och omtanke.
Ingen blir dåligt behandlad, ingen blir kränkt, ingen blir utröstad, ingen blir hemskickad.
Vi behöver fler sådana program!
"Mandelmanns gård" går i TV4 och det är också ett mycket snällt och vänligt program.
Jag har inte sett alla avsnitt men många.
Marie och Gustav driver den ekologiska gården Djupadal i Skåne.
Deras omsorg om varandra, naturen, djuren, grödorna och maten värmer hjärtat.
Man blir glad och upplyft av parets mysiga framtoning.
En annan programserie som jag aldrig missar är "Frusna vägar" som går i TV3.
Det handlar om bärgar-hjältarna som rycker ut dygnet runt, året runt, när olyckan varit framme på de snöiga och isiga vägarna runt Umeå och Åre.
Lugnt och metodiskt bärgar de bilar och andra fordon som hamnat snett i tillvaron, samtidigt som de tröstar och hjälper fordonens förare/ägare när olyckan har hänt.

Det är stundtals ett mycket riskfyllt jobb att vara bärgare. Faktiskt utför de ofta sitt jobb med livet som insats när trafikanter hänsynslöst susar tätt, tätt förbi i upp till 110 km/tim. Men killarna står pall på och vid de frusna vägarna och just där och då personifierar de hjälp och trygghet.

Även Kanal 5 sänder en serie om bärgare, "Vägens hjältar". Men tro nu inte att det bara är killar som är väg-hjältar. Här och där i landet finns det också trygga tjejer som hjälper människor i nöd.
Tummen upp för Sveriges alla bärgare!
Sedan måste jag bara ta med två härliga killar i radion också. Dock har vi sett dem även i TV, två gånger, 2011/2012 och 2013/2014, tävlade de tillsammans i "På spåret".
Morgan Larsson och Christer Lundberg håller mest till i Sveriges Radios P4 och är alltid lika stillsamt och trevligt småpratande.

Morgan kan man höra i "SöndagsMorgan" på söndagsmorgnarna (givetvis!) och även i "Kvällspasset".
Och varannan vecka är Christer numera en av programledarna i "Ring så spelar vi"
på lördagsmorgnarna.
(Ovan nämnda radioprogram sänds i SR P4.)
Jag gillar de här två killarna, deras mjuka och vänliga prat är som balsam för själen.
 Det finns så många snälla, vänliga och hjälpsamma människor i vår värld.
Må de vinna över de motsatta.
Ha en vänlig vecka vare sig du är blå, gul, grön eller röd!

4 kommentarer:

 1. Sofias änglar är också mitt favoritprogram. Sån tur att det finns den slags program också och inte baraen massa onödiga såpor och annat dravel. Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, ett meningsfullt program. Det borde satsas på fler sådana. Jag gillar att se program om vanliga, vettiga människor och deras liv. Det slösas alldeles för mycket TV-tid på udda existenser och företeelser.
   Kram!

   Radera
 2. Gillar också Sofias änglar och de härliga programledarna Mer vänlighet och respekt för varandra är vad som behövs. Såg programmet "Trolljägarna" igår och blev skakad. Idioter som gör andras liv till ett helvete. Beställer gravstenar i andras namn och har ett ordförråd som mest består av könsord och svordomar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Såg också "Trolljägarna" och rös av obehag och förtvivlan. VAD ÄR DET MED FOLK??? Hur är de funtade??? Vad har världen för framtid när den är befolkad av så många idioter? Och polisen står handfallen. Skrämmande!

   Radera