torsdag 17 mars 2022

ÖPPNA HANDEN!

Den amerikanska poeten, kritikern, satirikern och författaren Dorothy Parker (1893-1967) har lämnat många bra citat efter sig men jag började grunna på just detta:

Kärlek är som kvicksilver i handen.
Håll handen öppen och det stannar kvar.
Knyt handen och det försvinner bort.
I dessa dagar infann sig tanken att man skulle kunna byta ut ordet KÄRLEK mot ordet MAKT
och citatet skulle gälla ändå.

En ledare/makthavare som håller handen öppen och ger folket frihet och respekt blir omtyckt och får behålla sina undersåtar. Men med knuten hand förlorar han dem och deras lojalitet.

Alla dessa despoter, vad är de rädda för?
Om deras länder och deras regimer är så fantastiska, sådana paradis, varför måste de då ljuga, undanhålla fakta, desinformera, förbjuda, hota, varna, terrorisera, fängsla, kriga, döda?
De styr länder som man flyr ifrån, inte till.

Hur kommer det sig att de inte fattar?
De skulle ju bara behöva öppna handen.

Men despoterna brukar faktiskt ofta förgöra sig själva.
Direkt eller indirekt.
På något sätt skipas en slags rättvisa till slut.
Deras dåd straffar sig.
Förhoppningsvis.
Det behövs minst två för att stifta fred, medan en enda kan starta ett krig.
(Neville Chamberlain)
---
All agitation för krig börjar med ett påstående om att motparten hotar freden.
(Arnulf Øverland)
---
Krig kan börja på grund av ett noggrant planerat misstag.
(Henrik Tikkanen)
---
Stormakterna har nu vapen som är så effektiva att endast sinnessjuka kommer att starta krig. Tyvärr tycks situationen leda till sinnessjukdom.
(Mikal Rode)
---
Endast rädsla och dumhet har förmåga att dräpa.
(Palle Lauring)
---
Den som griper till våld visar att hans argument är slut.
(Kinesiskt ordspråk)
Och än en gång:
En sak som blir uppnådd med våld, kan bara behållas med våld.
(Mahatma Gandhi)
---
Dessa citat säger egentligen allt som behöver sägas.

8 kommentarer:

  1. Du hade samlat många bra citat. Förhoppningsvis finns det filk med fungerande hjärnor i närheten av fjanten, som kan få stopp på honom. Ha det gott.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det finns massor av citat som passar in på Nuttin (tänkte på nöt och/eller ett ingenting, en nolla — dock farlig). :( Har lagt till ett kinesiskt ordspråk som jag glömde. --- Många verkar tro att det här kommer att bli slutet på hans styre. Må det bli så och att nästa ledare är klok.

      Radera
  2. Despoter har alltid funnits genom historien. Men att vår "civiliserade tid" skulle ha en sådan har varit lite otänkbart. Kanske är det naivt tänkt, världen är inte civiliserad. MEN ingen människa lever för evigt, kan dock orsaka stor skada innan makten är över.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, krig känns otroligt primitivt år 2022. Har "vi" inte kommit längre? Hörde Peter Jöback säga i radion härom dagen att det verkar så "omodernt" att kriga. --- Vem tror Nuttin att han är; skicka tusentals människor i döden utan minsta tvekan? Skada och plåga miljoner, tvinga folk att fly, förstöra enorma värden, oskattbara byggnader, infrastruktur? Man borde konfiskera alla hans och hans kompisars tillgångar och sända miljarderna till Ukraina.

      Radera
  3. Krig är barbari och obegripligt. Ändå drabbar det vanliga människor som bara vill leva i lugn och harmoni med sina familjer. Olyckligtvis har en del despoter fått makt att förgöra och förstöra. Må den lede ta dem!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Den lede kommer att ta dem. Det tror jag faktiskt på. De kommer att få ett hett h-vete hos gubben med hornen. Och det är en tröst. Men tyvärr kan det ju dröja innan han är redo att ta emot dem så de hinner göra mycket ont till dess. Man önskar att de får samma behandling som de utsatt alla oskyldiga människor för.

      Radera
  4. Kloka ord, men det skrämmande är att despoter hinna förgöra så många andra innan de förgör sig själva! Det är en konstig tid vi lever i!
    Ha det bra! Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hela världen, utom depoten själv förstås, hoppas och ber att detta vansinniga och meningslösa krig ska ta slut snarast. Det borde ju aldrig ha börjats. Må nöten Nuttin få lida för detta! På allra värsta sätt.
      Kram tillbaka!

      Radera