onsdag 20 april 2022

NYA TEKNIKEN OCH GAMLA JAG

 I september 2020 släckte ju ComHem de analoga sändningarna och gick över till enbart digitala. Det krånglade till det för många som inte kunde ställa om sina TV-apparater själva utan behövde hjälp med det. En del fick t.o.m. köpa ny TV eller skaffa en digitalbox.
Allt detta i en tid av coronapandemi.

Jag hade turen att klara kanalinställningarna på egen hand och ha en TV som var tillräckligt modern trots att den varit med några år.
Jag minns att jag kände mig riktigt mallig när jag blev "digital" utan hjälp.

Men tyvärr så var min DVD-spelare inte lika tillmötesgående som TVn.
DVDn kunde inte ta emot och spela in digitala sändningar.
Med en envis pandemi och eftersom jag är helt ovaccinerad mot covid-19 p.g.a. medicinska skäl så vill jag inte besöka butiker. Alltså har det inte blivit av att köpa en ny "inspelare".

Men jag har noga kollat utbudet på nätet och hittat vad jag ville ha.
För ett tag sedan fick jag nog av att inte kunna spela in TV-program.
Jag skulle även köpa en ny mobiltelefon.
 Min gamla mobil börjar bli både trött och gaggig.
(Haha, precis som ägarinnan.)
Kolla vilken vacker "stjärna" det blev av kamerablixten! 

Jag ville tala med någon kunnig person om mina planerade inköp men den gigantiska elektronikaffärskedjan kändes lite för gigantisk och opersonlig så jag ringde istället den mindre kedjan (som har ett mansnamn). Efter någon halvtimmes samtal med en trevlig ung man hade jag beställt Blu-ray-spelare och HDMI-kablar, mobiltelefon, ny datormus och hemkörning av prylarna. Så geschwint.
Efter någon vecka anlände en annan trevlig kille med en kartong med de beställda varorna.
Numera finns ju sällan bruksanvisning på svenska med grejerna man köper och även om jag är bra på engelska så föredrar jag svenska när det gäller tekniska saker. Manualer hittar man på nätet, bara att skriva ut. Det blev drygt 100 sidor vardera för Blu-ray och mobil.
Så jobbigt har datorskrivaren aldrig haft det förr.

Under påsken installerade jag Blu-rayen. Och pensionerade både gamla DVDn och videon.
Det var ett väldigt "sladdande". Kablar hit och kablar dit. Sladdar här och sladdar där.
Gamla DVDn ska jag koppla till sovrummets TV. Då kan jag se DVD-filmer där.
Oanvänd mobil (än så länge) ... men välläst bruksanvisning.

Men, däremot har jag inte vågat mig på att klicka igång nya mobilen.
När man inte längre har någon fast telefon så måste ju mobilen genast fungera.
Den har en viktigare funktion än en Blu-ray-apparat.
Jag ska fortsätta att studera mobilens handbok men det lutar åt att jag lejer någon kunnig person som kan göra hembesök. Och som också fixar att koppla in en ny bredbandsleverantör. Det blir bra.
Jag kommer att bjuda på ansiktsmask FFP2. Och hålla mig långt ifrån, trots att jag skulle vilja se och lära mig hur man får smarta nallar att funka.

Ibland, d.v.s. när ny teknik ska anslutas, kan jag längta tillbaka till gamla tider, då det för TVn var en kabel till eluttaget och en till antennen. Och telefonen satte man i jacket i väggen. Klart! Lätt som en plätt! Inga konstigheter alls.

Till sist en dålig bild (persienner!) av vårens framsteg i norr.
Njut av alla vårtecken, hur små de än är.

4 kommentarer:

 1. Tycker du verkar proffsig som hittar rätta ställen för alla sladdar. Jag är tekniskt okunnig och lämnar allt tekniskt åt min man som i sin tur lämnar över det tekniska till den firma som sålt apparaterna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, proffsig är jag inte, men med handbok, extra tålamod och helst ingen i närheten som hör eventuella utbrott så kan uppdraget lyckas.

   Radera
 2. Jag är imponerad att du ger dig på att läsa manualer. När det gäller sådana känner jag mig som en analfabet. Allt sånt fixar min svärson, så jag behöver inte anstränga mig det minsta och när det krisar så bara ringer jag supporten och han kommer på stubinen. Vadå, bortskämd?!?!? Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Teknik har alltid intresserat mig; arv efter min pappa. Men den här nya IT-tekniken sätter min teknikhjärna på prov. Jag har mindre bekymmer med (teknik)manualer än med stickbeskrivningar. Till en viss gräns ... ;)
   Lyllo dig som har en supportande svärson! :)

   Radera