onsdag 13 oktober 2010

UNGDOMEN - ETT RESANDE FOLK

I dag blir det en skrälldus med bilder som inte är från grannkvarteret.
Alla foton är tagna av min brorsdotters son M och hans flickvän W.
-
Operahuset, Sydney, Australien
-
Dagens ungdomar reser som aldrig förr. Med sparade pengar och tillfälliga jobb utomlands tar de sig runt i världen. De får uppleva helt främmande miljöer och träffa människor från skilda kulturer. Sida vid sida med nyvunna vänner planterar de träd i Australien eller jobbar på kibbutz i Israel. De delar vandrarhemsrum, trånga tågkupéer, halvrisiga hyrbilar, sorg och glädje.
-
Jag hoppas och tror att den nya generationens resande så småningom ska bidra till en värld med mer förståelse mellan folk och länder. Nog måste det vara svårare att ha kvar fördomar och känna fientlighet mot människor man lärt känna från platser långt bort när man fått se och uppleva deras vardag och levnadsbetingelser.
-
Min bror är morfar till tre pojkar och en flicka. De två äldsta barnbarnen är bröderna N och M som är riktigt beresta, trots sin ungdom. Eller - jag kanske borde skriva - tack vare. Jag tycker om att de unga passar på och reser och ser sig om i världen innan de skaffar familj, villa, vovve och Volvo. Man ska "flaxa runt" medan man är ung och fri och vågar möta äventyret. Tids nog lugnar tillvaron ner sig av sig själv.
-
Efter att ha inhämtat godkännande från M och W så kommer här några utvalda bilder från deras resor. Under den senaste, som började i januari 2010 och avslutas nu i december, har de mest uppehållit sig i Australien där de både jobbat och turistat. För några veckor sedan fortsatte de till Malaysia och nyligen anlände de till Indien, som blir sista etappen på den nästan årslånga vistelsen utomlands.
-
För ett par år sedan var de också i Australien - och Nya Zeeland. De har tidigare även besökt Vietnam, Thailand och USA. Jag gissar att deras föräldrar tycker att ätteläggarnas hemkomst i december blir den bästa julklappen. Julhelgen torde fyllas av berättelser om vänskap, bungyjump, trädplantering, ormbett, krokodiler, kängurur, koalor, dykning. Och så vidare... Spännande!
-
"Kusten mot Exmouth, västra Australien, var vacker och blåsig."
-
M och en koala.
-
W och en orm.
-
Krokodilvarning efter Australiens västkust.
-
Kununurra, västra Australien.
-
Perth på Australiens västkust.
-
Red Bull Air Race 2010 på Swan River, Perth, Australien.
-
Kuala Lumpur, Malaysia.
-
Kuala Lumpur - med Petronas Twin Towers i bakgrunden.
-
Utsikt över Kuala Lumpur från Twin Towers Bridge.
-
Delfiner, Nya Zeeland.
-
Utsikt från Sky Tower, Auckland, Nya Zeeland.
-
Milford Sound, Nya Zeeland.
-
Milford Sound, Nya Zeeland.
-
White Sand Beach, Koh Chang, Thailand.
-
"Las Vegas, here we come!"
-
Grand Canyon, Arizona, USA.
-
Kalifornien, USA.
-
Kalifornien - Highway 1 mellan San Francisco och Los Angeles.
-
Uppför och nedför i San Franciscos backar.
-
Times Square, New York.
-
New York - neon och folkvimmel på Broadway.
-
Vietnam (antagligen Hanoi).
-
Vietnamesiskt vattendrag.
-
"På den vietnamesiska landsbygden."
-
Många bilder blev det!

3 kommentarer:

 1. Vilka fantastiska bilder. Så mycket vackert som finns att se på denna jord. Man måste nog börja tidigt i livet för att hinna resa och se alla världsdelar.
  Ormar kan jag klara mig utan, där räcker det med Skansen.

  SvaraRadera
 2. Ja, tänk vilka möjligheter det finns numera att resa och uppleva. Det är ju inte så förskräckligt länge sedan som många människor knappt besökt grannbyn.

  Om jag får välja kramkompis så väljer jag koalan. Den ser ju gullig ut, vilket man inte kan säga om ormen.

  SvaraRadera
 3. Å vad härligt att få ta del av deras resa! Håller med om att det är bra att de passar på nu, livet går ju fortare än man tror... ibland!

  SvaraRadera