onsdag 4 maj 2011

EN SMUTSIG SPILLRA

Kung Bores död.
(Foto: Anta Snaque, 2011-05-04, kl 16:03)

Nu har han inte långt kvar, den envisa, vita regenten. Hans sista, smutsiga spillror kan jag beskåda utanför mitt köksfönster. Varje år har han lika svårt för att erkänna sig besegrad, men nu är han satt ur spel. För den här gången.

I natt när jag tittade ut så såg jag två harar som satt blickstilla mellan granen och snöresterna. Herr och fru(?) Hare hade svidat om till sommarkläderna. Med tanke på de senaste dagarnas kyliga vindar så kanske det var ett förhastat klädbyte. Det var säkert fru Hare som bestämt att nu var det dags att krypa ur vinterpälsen: "Även om vi ska huttra lite så här i början."

Och, kanske gjorde de det, för de var inte stilla någon lång stund. Rätt som det var skuttade de iväg... för att i nästa sekund sitta alldeles stilla igen. Till nästa skuttsväng. Så höll de på så länge jag kunde se dem. Kanske de frös, det var några minusgrader i natt. Men till slut försvann de, åt vänster.

Här uppe i norr blir det nu ljusare för varje natt som passerar. Snart är det dagsljus dygnet om. Då känns det återigen motigare att lägga sig på kvällarna. I min barndom bodde vi bara några meter från vägen som slingrade sig ner till STF:s vandrarhem. Det låg intill en vik av Luleälven och utländska turister kunde sitta på bryggan hela nätterna och bara förundras över ljuset och solen som knappt hann försvinna innan den var tillbaka igen. Tyskar, fransmän, österrikare, schweizare, italienare, danskar, ja, alla möjliga nationaliteter upplevde de norrbottniska sommarnätternas ljus som helt magiskt.

Vi som bor häruppe tycker inte att det är så märkvärdigt - vi är ju vana. Själv gillar jag mörka, ljumma "sammetskvällar". Som de har söderöver. I augusti, när kvällsskymningen börjar falla här, kan det redan ha blivit lite svalare.
Men nu har vi hela långa (ja, allting är relativt) sommaren framför oss. Låt oss hoppas att det blir många härliga månader innan kung Bore visar sitt vintervita anlete igen.


Hoppas solen lyser på er i majkvällen.

6 kommentarer:

 1. Jag vill så gärna byta ut den sista smutsiga snön mot den skira grönskan. Bara vi kunde få lite mera värme.

  SvaraRadera
 2. Hahaha! Vet du vad jag läste i hastigheten på min blogglista??? "En smutsig prilla"!!!

  SvaraRadera
 3. Gunnel: Nu behöver vi lagom mycket regn och lagom varmt. Då försvinner snöspillrorna och grönskan exploderar. Skir grönska - kanske finaste tiden på året.


  Mira: Kunde varit så! Prillor är ju smutsiga. Den rubriken fordrar nästan ett nytt blogginlägg! *Fniss*

  SvaraRadera
 4. Ja lite sådana högar har vi också men vi blundar när vi går förbi dom.

  SvaraRadera
 5. Mufflo: Skön helg till dig också!

  SvaraRadera