måndag 26 september 2011

KAKA MED TE

När jag var i USA på 1970-talet så blev jag bjuden på ett te som är det godaste jag druckit i te-väg. Märket hette Bigelow och själva smaken "Constant Comment". Här kan ni läsa mer om det smarriga teet och dess tillkomst.

För länge sedan fanns det något liknande (kallat "Kryddte") att köpa här, men det var ändå inte lika gott som det amerikanska CC.

En riktig TE-kaka!
----
Jag har kollat runt på nätet om Constant Comment finns att köpa i Sverige, men än har jag inte lyckats hitta någon svensk återförsäljare. Jag blir jätteglad för tips om någon vet något om detta.

När jag surfade runt så hittade jag däremot ett recept på en mjuk kaka med CC som en av ingredienserna. Det lät ju spännande med te i kaksmeten. Ja, inte själva tebladen, men väl ett avkok med mjölk.

Min nyfikenhet och experimentlusta fick mig att i fredags slå på ugnen och göra min egen version av "TE-kakan". Kul att prova på något lite annorlunda. 
Här följer mitt hemsnickrade recept med ett te som jag tycker är gott:

KAKA MED TE

1½ dl mjölk
1½-2 msk Rooibos te med smak av päron och yoghurt
150 g smör
1 dl socker
2 stora ägg eller 3 små
3 dl vetemjöl
2½ tsk bakpulver

Gör så här:

Blanda ner teet i mjölken och låt sjuda (ej koka) en kort stund (eller tills lagom - önskad - smak). Sila bort tebladen. Låt kallna.
Rör smör och socker pösigt. Rör ner äggen.
Rör ner mjölk/te-blandningen.
Blanda mjöl och bakpulver och rör ner i smeten.
Häll smeten i en rund smord och bröad form, diameter 20-22 cm.
Grädda i 175 grader, ca 40 minuter. Kolla med sticka.
Låt kallna och dofta över florsocker eller kakao.
-----------------------------
Först provade jag att använda Earl Grey i mjölken, men jag tyckte den blandningen blev besk så jag slog bort den och tog Rooibos päron/yoghurt istället. Den blev mild och god, nästan med lite kolasmak.
Jag är riktigt nöjd med mitt bak-experiment som resulterade i en kaka med fin smakbrytning. 
Har ni något favorit-te så prova er fram.
-------
God måndagskväll!

3 kommentarer:

  1. Mycket snygg kaka. Fint dekorerad och säkert jättegod. Nu när det börjar bli höst och mörkt känns bakning som en lämplig sysselsättning.

    SvaraRadera
  2. Gunnel: Förhoppningsvis är den även god. Ruggiga dagar är perfekta för att baka. Och sedan kan man mysa med ett gott fika.

    SvaraRadera
  3. Spännande! Jag älskar rooibos-te!

    SvaraRadera