onsdag 3 april 2013

SOMMARTID - FÖR ELLER EMOT?

Ur led är tiden. Åtminstone nu när vi har sommartid igen.
Jag har aldrig gillat att vi ska ställa fram klockan en timme på våren.
 Och tydligen är jag inte ensam om min åsikt.
Min morgontidning kunde i morse meddela följande:
Det betyder att ca 70% av de som svarat på Webbfrågan tycker som jag.
Resultatet förvånar mig inte alls. De flesta jag talar/talat med vill att sommartiden ska tas bort. Den har ingen vettig funktion utan skapar mest problem och irritation.

Och här uppe i norr blir den närmast larvig eftersom vi har ljust dygnet runt under sommaren. Naturligtvis skulle det ställa till med ännu mer besvär om vi hade standardtid i vissa delar av landet och sommartid i andra. Men varför ha sommartid överhuvudtaget? Behövs den verkligen?
Jag tror inte det.

Läste för någon vecka sedan att de flesta av USA:s stater har sommartid (DST, Daylight Saving Time) men inte alla, vilket förvånade mig. Visserligen är det redan olika tidzoner inom landet – p.g.a. att det är ett stort, brett land – men man kan tycka att det skulle bli extra krångligt när inte alla stater går över till sommartid.

Det skulle behövas en folkomröstning i Sverige – ska vi ha kvar sommartiden?
Jag tror det skulle bli ett rungande nej.

År 1916 infördes sommartid på försök i Sverige, men bönderna protesterade så mycket att försöket inte fortsatte efterföljande år. Inte förrän 1980 blev det sommartid här i landet igen. Alltså har vi nu dragits med det här tramset i 33 år.
Nu är det dags att gå tillbaka till evig standardtid.
 
 Vare sig vi är för eller emot sommartid så bör vi ta vara på tiden som är – just nu.

6 kommentarer:

 1. Ja ur led är tiden.............

  SvaraRadera
 2. Nej, jag kan inte påstå att jag retar mig på omställningen av klockan till sommartid. Detta trots att jag var gräsligt trött dagen efter.

  SvaraRadera
 3. Mufflo: I alla fall fram till i slutet av oktober.

  Gunnel: Det har retat mig i 33 år. Men förargelsen är värst så här i början. Och jag vägrar att ställa om alla klockor. Det är min privata lilla demonstration. ;-)

  SvaraRadera
 4. Jag håller med dig! Jag har aldrig förstått vitsen. Om det nu blir ljusare på morgonen på våren så är det ju i alla fall bara en timme det handlar om. Det ställer mest bara till det för de som jobbar skift.

  SvaraRadera
 5. På din sida står jag. Normaltid räcker. Solen i zenit klockan 12. Basta! :-)

  SvaraRadera
 6. Helena: Tack! Jag har heller aldrig förstått vad som är bra med det här tramset. Det är bara irriterande.

  Viola: Tack för stödet! Är av exakt samma åsikt; när solen står som högst på himlen - då ÄR klockan 12! Så ska det vara!!!

  SvaraRadera