fredag 19 juli 2013

SEMESTERTIDER... ELLER?

I förrgår stod dessa små nyheter att läsa i min dagstidning. De var staplade efter varandra i innerspalten så här hade tryckfelsnisse haft det riktigt svettigt. Ingen semester där inte. Eller har datorns språkprogram fått semester?
Nåväl, vad det nu än beror på så sätter det lite extra krydda på morgnarnas tidningsläsande.

"Diskeni" - så det kan bli. Och "signalemente" - kan nissen/datorn vara italienare?

Yngling - det trodde jag var en ung man. Och så tror även Wiktionary.

Trevlig fredagskväll!

6 kommentarer:

  1. Kul för oss, generande för tidningen. Signalemente lät väldigt italienskt.

    SvaraRadera
  2. Gunnel: Tidningarna verkar inte alls generade över alla sina tryck-, skriv- och grammatikfel.
    Annat var det förr.

    SvaraRadera
  3. Språkgrodor ser man fler och fler. Och alla konstiga avstavningar, ibland kan man få läsa 2-3 ggr innan man fattar. Det går nog inte att skylla allt på datorerna.

    SvaraRadera
  4. Ja, annat var det förr när vi var tre gånger så många som jobbade på tidningen och när lärare fortfarande kunde lära ut korrekt svenska. Vi som har jobbat länge är jävligt generade men vad kan man göra när alla förutsättningar att göra ett bra jobb försvinner?

    SvaraRadera
  5. Tilläggas bör att vi ordinarie har semester. Då märks detta tydligare.

    SvaraRadera
  6. Anonym: Faktiskt så tror jag att vissa fel går att skylla på datorerna. Men det är förstås vi människor som programmerar och använder dem. Ett slags Moment 22.

    Anna: Som sagt, det VAR bättre förr. Inte allt, men mycket. Och definitivt inom tidningsvärlden. Jag har en känsla av att många journalister (och folk överhuvudtaget) hade en helt annan yrkesheder förr än idag. Journalister behärskade sin svenska (en självklarhet!) och de skrev sakligt och välformulerat. Ofta hade de nog kämpat på under överinseende av någon äldre kollega, en journalist-uv som kände till skrivknepen.

    Att man gått en journalistutbildning är ju ingen garanti för att man blir en bra yrkesman. Fallenhet och ett genuint intresse för jobbet behövs också. Precis som i alla yrken.

    Personalnedskärningar förekommer överallt men just inom media kan personalbristen få omedelbara konsekvenser som läsare/lyssnare ser/hör och har åsikter om. Bland annat jag. Med flera.

    Önskar dig en trevlig semester!

    SvaraRadera