tisdag 6 maj 2014

ÖPPET BREV

Det är fint att kunna fröjdas åt underbara vårbilder på bloggar från sydligare delar av landet -- och även från utlandet. Här uppe i norr verkar våren nämligen ha tvärnitat. För några morgnar sedan lyste gräsmattor, tak och bilar vita när norrbottningarna drog upp persiennerna. Och då och då under gårdagen rådde full snöyra med så kallade lapphandskar (jätteflingor). Efter varje snöfall tittade solen fram en liten stund, som för att trösta och skänka hopp till det huttrande och vårlängtande folket.
Nu i maj har vi aprilväder. I april hade vi vår.
Galenskaperna i världen verkar ha spritt sig till vädret.
Den gångna vintern har ju varit helknasig.
Tolv sekunder videosnutt från snöyran igår.
ÖPPET BREV TILL VÅREN
Hallå våren, du kan väl åtminstone visa dig lite grann (här i norr)!?
Idag när jag var till stan tog jag på mig vårjackan -- jag försöker ju ha ett optimistiskt sinnelag. Men det förstörde du  -- i alla fall tillfälligt -- för vinterjackan hade varit mycket lämpligare. Jag vill ju inte tala illa om dig så här offentligt, men idag var du inte snäll, du var snålblåsig och småruggig.

Om du nu har ställt till så jag blir förkyld så ligger du väldigt risigt till. Jag börjar faktiskt förstå varför jag alltid gillat hösten mer än jag gillat dig. Hösten gör mig inte besviken som du kan göra.
Du med ditt avslöjande ljus där varenda skavank kommer i dagen, på mig, mina kläder och mitt hem. För att inte tala om alla högt ställda förväntningar du har på mig, jag ska alltid vara så glad och lycklig när du är i farten. Och så dina lömsk vackra krokusar, vitsippor och ljuvligt blommande träd som du förför mig med.

Du försätter oss människor i någon slags vår-eufori som oftast slutar med att vi blir bittert besvikna.
Och snuviga.
Just denna verklighetsfrämmande tok-förväntan delar du med sommaren. Ni båda får oss att bli smått galna varje år.
Vi tror och hoppas så på er, att ni ska bjuda på årets bästa dagar och alltid med rätt väder för alla aktiviteter som vi längtat till. Nu ska vi få vår belöning för alla kulna och kalla höst- och vinterdagar som vi med möda kämpat oss igenom.

Nej, hösten och vintern kan man lita på. På dem har man inte så många förhoppningar, man vet vad de står för. De kommer med regn, stormar, kyla, mörker och -- usch! -- isiga trottoarer. 
Men du, våren, du lovar så mycket som du ofta inte kan hålla.

Jag hoppas du kommit på bättre tankar nästa gång jag sticker ut näsan genom ytterdörren.
Bara så du vet det, jag tänker INTE ta på mig vinterjackan en gång till denna säsong.
Så det så!
M v h,
(Fortfarande hoppfull.)

9 kommentarer:

 1. Bra skrivet! Ditt personliga tilltal till våren kanske ger effekt.

  Du har så rätt i att det är förväntningarna på olika årstider som gör oss så besvikna. Det pratas väder i vårt land som ingen annanstans och vi är sällan riktigt nöjda.

  Idag lyser solen från en molnfri himmel och det är 3 plusgrader. Kan det bli bättre?

  SvaraRadera
 2. Vilken sanning det ligger i det öppna brevet. Och kul skrivet med distans. Har inte tänkt på det men kanske är det därför hösten är lugnare - förväntningar saknas på den!
  Men konstigt majväder med "garail" är det även längre söderut. Hagel och frost. Det dröjer innan innanfönstren kan tas ut :-)

  SvaraRadera
 3. Här måste man nog säga att vi i alla fall har vår. Men det är en vår så kylig att jag kom alldeles av mig. Det mesta har slagit ut i sommarvärmen för ett par veckor sen, men står nu och hukar i frosten på nätterna. Och dagstemperaturen orkar inte över tio grader. Bakslag är bara förnamnet.

  SvaraRadera
 4. Man skulle demonstrerat. För våren, på tiden!

  SvaraRadera
 5. Gunnel: Jaaaaaaa, det kan bli mycket bättre! Solen och den molnfria himlen blev kortvariga. Våren bryr sig inte ett dugg om vad jag säger.

  Viola_T: Det är bara älgjägare som har förväntningar på hösten. ;)
  Behåll innanfönstren - än är deras tid inte förbi. Samma gäller vinterjackornas.

  Mira: Oj, ni har ju rena värmeböljan! Här kämpar dagstemperaturen för att ta sig över nollstrecket. (Flera minusgrader på nätterna.) Det är synd om växtligheten, den är så oskyddad eftersom den också hängt undan vintergarderoben.

  Ninna: DET demonstrationståget hade t o m jag anslutit mig till! Fortsätter kallvädret så blir alltfler demonstrationsbenägna - hela Sverige sluter upp!

  SvaraRadera
 6. Bra initiativ Annica! Troligen lyssnar inte våren men man kan ju alltid prova.
  Eftersom man har så kort sommar i Sverige förstår jag frustrationen med bakslag. Här har vi ju varmt så många månader att jag kanske skulle ta och skriva ett brev till hösten och vintern i stället. ;) Som lyste med sin frånvaro den gångna vintern.
  Skickade ett mejl till dig med tack för kortet och ett par frågor.

  SvaraRadera
 7. Anne-Marie: Än så länge har våren totalt ignorerat mitt brev. ;)
  Solen tittar fram någon stund ibland men det är kyligt och blåsigt ändå. Och så har vi nattkallt, den gångna natten visade termometern drygt fyra minusgrader.
  Vi nordbor behöver all vår och sommar vi kan få för att orka med den långa vintern.
  Även här var det en konstig vinter - mycket regn och flera plusgrader.
  Hoppas du fått mitt mejl med svar på frågorna. :)
  Trevlig onsdag!

  SvaraRadera
 8. Ja, man undrar var våren är.............snö som yr i tid och otid.......kallt och ibland frost på morgonen...........mitt i maj.............

  SvaraRadera
 9. Mufflo: Våren kom av sig, rejält. Men det är nog som det ska vara. Vissa år får vi några dagars sommarvärme i maj och sedan blir det inget mer. Bättre med kall maj och varma sommarmånader. :)

  SvaraRadera