måndag 3 november 2014

IN I DIMMAN

Idag har dimman legat tjock över nejden.
Det här är vad jag såg i eftermiddags när jag tittade ut genom fönstret.
Bilarna ilar hit och dit trots "mjölsäcksvädret". Värre var det för flygplanen som tidvis hade svårigheter att hitta Kallax (Luleå Airport) i tjockan.
På tal om dimmiga platser: 
Om ni sett de två avsnitt som visats ur Maria Langs deckarserie (söndagskvällar på TV4) så förstår ni kanske vad jag menar. På alla inspelningsplatser i serien måste det ha varit otroligt dimmigt, cigarettröken ligger nämligen så tät att den puffar ut från TV-skärmen och tränger in i vartenda svenskt vardagsrum. Alla röker! Hela tiden!
Man sitter där i godan ro i TV-fåtöljen och drabbas plötsligt av allvarliga hostattacker p.g.a. den intensiva rökridån.
Jodå, jag vet att man rökte mycket mera förr, men var det nödvändigt att i serien visa varje bloss som togs i böckerna?
Maria Langs serie är rena rama rökpropagandan.
Men jag ser den som den perfekta ANTIRÖKKAMPANJEN!

Nu har dimman lättat över nejden. I alla fall den riktiga dimman.
Men rökpuffarna från serien fortsätter antagligen i nästa avsnitt.
Host, host!

Må bra i november-"rugget"!

9 kommentarer:

 1. Aha! Det är därför mitt inlägg om Maria Lang plötsligt börjat klättra i statistiken. (Host, host!)

  SvaraRadera
 2. Rökte man verkligen så mycket på 40-talet? Visserligen var rökning ofarligt på den gamla goda tiden, men bolmandet i den här serien gör att man glömmer handlingen och ser bara cigaretter som tänds.

  SvaraRadera
 3. Det var något alldeles bedrövligt så dimmigt ni har det.
  Jag minns en november när jag bodde i Sverige. Det var den mörkaste och dimmigaste november jag varit med om i Stockholm. 3!!! ynka soltimmar hela månaden.
  Ser ut som Lutzens dimma (vet inte riktigt hur jag skall få till de två prickarna över bokstaven "u" ;)).
  Jag läste många av Maria Langs böcker och tyckte de var väldigt spännande. Tänk att det bolmas så ordentligt. Du får ha en mask på dig där framför TVn. ;) Du vet de där man använder om man är i dammig luft. Kram!

  SvaraRadera
 4. Mira: Host, host! Bakom rökridåerna skönjes intressant statistik. Se hur staplarna stiga ur dimman! ;)

  SvaraRadera
 5. Gunnel: Rökning var väldigt chict, populärt och accepterat (och ofarligt!) både under 40- och 50-talen. I varenda film från dessa decennier borde rökarna varit utrustade med skorsten.
  Nyinspelningarna av Maria Lang-deckarna hade definitivt vunnit på att tona ner blossandet. Nu ser man irriterat och förfärat bara bolmande nikotinister. Usch!

  SvaraRadera
 6. Anne-Marie: Dimman lättade under måndagseftermiddagen, tack och lov. Obehagligt att vara i luften, på vägar och spår när det är som en mjölsäck ute. Man har ju ingen sikt alls. Vad som helst kan plötsligt dyka upp framför en.
  Ja, man skulle nästan behöva syrgasmask vid TV:n när de här nyinspelade Maria Lang-deckarna sänds. Jag har aldrig upplevt något så rökigt i någon film/TV-serie tidigare. Och under årens lopp har man ju varit tvungen att beskåda ett och annat bloss på TV-skärmen. (Och tyvärr även IRL.) :(
  Jag är så glad och tacksam för att jag själv aldrig föll för de där giftpinnarna. Tänk, man har i alla fall varit förståndig EN gång i sitt liv. :)

  SvaraRadera
 7. Anne-Marie: På min PC klickar jag gemena u och så bara ¨ (på samma tangent som ^ och ~) och sedan mellanslag. Då kommer prickarna dit de ska. Men det kan kanske vara olika på olika datorer.
  Jag har ännu inte kommit på hur man tar fram de blå-märkta tecknen på vissa tangenter.
  Tacksam för tips! :)

  SvaraRadera
 8. Skulle bara tillägga att jag heller aldrig rökt. Har faktiskt aldrig ens smakat på en cigarett. Tänk vad mycket pengar du och jag har sparat. :)
  Jag har ett amerikanskt tangentbord så det kan nog vara litet olika. Jag kommer faktiskt inte ens ihåg var tangenterna ligger på ett svenskt tangentbord. Vad är "blå-märkta" tecken? Ursäkta min okunnighet.

  SvaraRadera
 9. Anne-Marie: Fantastiskt att du och jag är så kloka. Men jag undrar var de sparade pengarna gömmer sig... ;)
  Har tagit några bilder av mina datorers tangentbord och sänt till dig i ett mail.
  Jag vill påstå att okunnighet är din svagaste sida. ;)

  SvaraRadera