onsdag 18 mars 2015

MAGISK MANICK

Igår var jag till mitt sjukhus och fick låna hem en liten, fantastisk apparat som ska kolla mina hjärtslag. Ett tum-EKG. En helt magisk mini-manick!
Jag har ju stora besvär med ett slags "fladder" i kroppen, speciellt när jag lägger mig och ska sova. Det vibrerar, skakar och ilar från midjan och uppåt - ibland känns vibbarna mer, ibland mindre. Tidvis har jag fladder dygnet runt och flera dagar i sträck, men för det mesta är det är värst på nätterna. Och så besvärligt att det ofta är omöjligt att sova. Nio av tio nätter är "fladdriga".
Inte undra på att jag nästan alltid är trött.
Det är ju aldrig "bra vibrationer" utan väldigt obehagliga sådana.
 Den fantastiska apparaten ska jag ha i tio dagar. Obligatoriska mätningar är morgon och kväll, men förutom dessa ska jag även använda den när fladdret börjar/pågår. Förhoppningsvis ska apparaten då registrera vad som händer.
Så här enkelt går det till:
Jag trycker på START. Efter bara någon sekund så visar displayen att jag ska sätta tummarna mot de två yttre "knapparna", mät-tiden är 30 sekunder. Sedan syns ett nytt meddelande att jag ska trycka på sändarknappen (nere till höger). EKG:et sänds då iväg över mobilnätet till en dator på mitt sjukhus för avläsning/kontroll. Om överföringen (som tar ca en minut) inte skulle fungera just då så lagras EKG:et i apparaten och kan sändas senare. När allt är klart slår apparaten av sig själv.
  
Varje gång det tagits vanligt EKG så har jag endera haft kraftigt förmaksflimmer eller helt normala hjärtslag. Något hjärtfladder har inte kunnat upptäckas just då.
Nu håller jag tummarna (haha!) för att den här lilla manicken ska hjälpa till och berätta hur mitt hjärta slår och mår. Förhoppningsvis kan den tala om att fladdret verkligen har med "pumpen" att göra - eller helt utesluta det. Det blir spännande.
Nu gäller det att vårda Zenicor-apparaten väl. Tappar man bort den eller handhar den ovarsamt kan man få betala 9 900 SEK plus moms för inköp av en ny. Och lämnar man in den senare än överenskommet datum så får man betala en förseningsavgift på 350 SEK.
Jag förstår att man får underteckna ett papper om detta. Helt okej, tycker jag. Sjukhusen kan ju inte ha sådan här fin apparatur på drift hur som helst.

Jag måste säga att jag är tacksam och förundrad (men ibland även skrämd) över den tid jag lever i.
Vilken teknik vi har till vårt förfogande!
När den används på rätt sätt så är den fenomenal!
På fredag är det vårdagjämning! Ut och njut av vårsolen - och/eller vårregnet!

10 kommentarer:

 1. Intressant! OM det nu inte skulle vara pumpen som fladdrar utan något annat, skulle jag vara väldigt intresserad av vad det i så fall kan vara. Jag upplever ju något liknande, och aldrig att EKG:t visat någonting.

  SvaraRadera
 2. Mira: Mitt förmaksflimmer är flera gånger fångat på EKG, men inte detta fladder. Jag hoppas verkligen att fladdret endera identifierar sig. Eller inte. Man kan ju, genom uteslutningsmetoden, få fram något även av det som INTE syns.
  Man har tagit en massa prover, bl.a. på ämnesomsättningen, eftersom den visst kan ge fladder i vissa fall, men alla prover var normala. Och alltså fortsätter detektivarbetet. Jag är mycket spänd på resultatet. Och självklart kommer det en uppföljning av "fladder-dramat". ;)

  SvaraRadera
 3. Vilken teknik som finns nuförtiden. Låter ju bra om de möjligen kan hitta någon förklaring till ditt "fladder". Måste vara väldigt obehagligt och jobbigt att inte kunna sova. Jag har inte alls sovit lika bra tycker jag sedan det här med "skattetramset" satte igång. Sömnen påverkas väldigt snabbt när det är något som stör en.
  Du får berätta mer om "fladder-dramat".
  Kram!

  SvaraRadera
 4. Det gäller att veta var du har den fina manicken. Blir så dyrt om den skulle hamna i det svarta hålet.

  Hoppas att tekniken kan ge dig någon form av svar på "fladdret."
  Ha en fin helg!

  SvaraRadera
 5. Gunnel: Har full manick-koll! Hoppas bara att manicken också har full koll på mig!

  SvaraRadera
 6. Anne-Marie: Förlåt att jag missat att svara på din kommentar!!! Förvärrar våren förvirring? ;)
  Ja, visst är tekniken fantastisk! Man undrar om det det alls finns några begränsningar. Jag hoppas att jag - på något sätt - får en förklaring till fladdret. Det är så jobbigt att ha detta.
  Du har så rätt i att sömnen snabbt påverkas när det händer något utöver det vanliga. Det är så svårt att stänga "tankeakuten" när man ska sova.
  Jag håller tummar och tår för att skattetramset ska ordna sig till det bästa!
  Önskar dig en fin helg! Med god sömn! :) Kram!

  SvaraRadera
 7. Tekniken är fantsatisk.....

  SvaraRadera
 8. Mufflo: Jajamänsan, och nu hoppas jag bara att manicken har registrerat något. Eller inte...

  SvaraRadera
 9. Zenicor-apparaten - vilka fantastiska apparater det finns. Hoppas den kan hjälpa dig då då.

  SvaraRadera
 10. Andra året i Hjo: I morgon ska jag återlämna den fantastiska apparaten. Det blir väldigt spännande att höra vilken information mina tummar har lämnat. Det känns som den värsta thriller. ;)

  SvaraRadera