söndag 4 oktober 2015

FÖRÄNDRINGENS VIND

Den danske filosofen Kierkegaard visste vad han talade om.
Många av oss svarar nog så här på följande två frågor:
- Utveckling?
- Ja tack!
- Förändring?
- Nej tack!
Frågorna hör ihop, hakar in i varandra.
För att något ska utvecklas behövs (oftast) förändring. Om ingenting förändras sker ingen utveckling.
Då fortsätter allt bara i gamla spår.

Men ... jag undrar ändå om allt verkligen behöver förändras. Är det alldeles säkert att utvecklingen blir bättre för att något förändras?
Ibland verkar det ha gått troll i förändring. Jag har börjat misstänka att man ofta förändrar bara för ändrandets egen skull. Någon utveckling kan man inte se. Många gånger blir resultatet bara mer invecklat. Saker och ting som har fungerat perfekt under lång tid ska plötsligt ändras på något sätt.
Det kan vara ett inarbetat, välkänt namn, en logga, en yrkesbenämning, ett arbetssätt, en fullt fungerande organisation, o.s.v.

Jag började tänka på det här när jag nyligen hörde att Statoil hädanefter ska heta Circle K.
Loggan ser ut så här.
Ungefär samtidigt ändrades systemet för hur jag via internet ska beställa hemleverans av mina matvaror från den stora livsmedelskedjan. Vilket jag gör någon gång i månaden.
Det gamla systemet var väldigt enkelt, användarvänligt och genomtänkt och fungerade perfekt från min första beställning. När jag förra veckan skulle testa det nya för första gången gick det inte alls. Några dagar senare försökte jag igen - med samma nedslående resultat. Jag ringde den aktuella butiken och frågade varför allt blivit så krångligt.
- Jag kommer att svälta ihjäl om jag inte snart får hem varor, skojade jag.

Butikens ansvarige berättade att det nya programmet tyvärr hade sina "barnsjukdomar" men att man hela tiden jobbade på att få det att fungera så bra som möjligt.
Och man tog gärna emot tips och råd om förbättringar.
Jag hade en lång lista med sådana.

 Jag fick också råd om hur jag skulle gå till väga för att beställa.
Sedan visade det sig att de råden inte riktigt stämde.
Nåväl, den tredje gången och efter ytterligare telefonkonsultationer med matbutiken och även den rikstäckande kundservicen så lyckades jag - äntligen! - lägga min beställning.
Det komiska i det här var att på pappret man bifogade sista hemleveransen innan det nya systemet skulle införas stod det:
"Nu blir det enklare för dig att handla online.
Det mesta kommer att fungera precis som tidigare." 
Haha, plats för skratt!

En annan onödig förändring:
... blev HÄLSOCENTRAL. Larvigt.
Det är vård jag söker när jag känner mig krasslig. Är jag vid hälsa behöver jag inte uppsöka läkare.
Pengarna som landstinget slängde iväg på det här tramsiga namnbytet skulle man istället ha använt i vården, t.ex. höjt lönerna för personalen. Men inte landstingspolitikernas! De är redan välbetalda.

Förresten, ni vet väl vad NEVS är?
Jaså inte? Det är ju SAAB.
NEVS står för

Ha en bra vecka!

10 kommentarer:

 1. Ibland verkar det som man ändrar bara för ändrandets skull. Jag tänker på skolan, där jag jobbat i många år. Så fort det blev ny regering måste de in och rota i allt som har med skolan att göra. Mycket behöver ändras där, men tyvärr så åkte mycket bra också bort i ändringen. Alla är så måna om att ha sitt namn med på listan över vad som har blivit nytt. Om det sen är nygammalt, helt åt pepparn dumt eller vad spelar ingen roll. Man har i varje fall ändrat på det. Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Senaste ändringen hördes på nyheterna idag - Folkpartiet blir Liberalerna.
   Ja, det är ett fasligt ändrande överallt. Tyvärr också på sådant som fungerar hur bra som helst. I vissa fall tror jag det är prestige och "jag-kan-för-jag-har makten"-syndromet som spökar. Under lång tid har skolan varit väldigt utsatt för klåfingriga "ändrare". Vilka inte alltid haft så kloka och genomtänkta saker att komma med.
   Det är konstigt att sådant som verkligen skulle behöva förändras oftast får förbli vid det gamla. Vår tokiga värld i ett nötskal.
   Kram!

   Radera
 2. Här har vårdcentralerna bytt namn till - Närhälsan. Hm.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tramsigheten har inga gränser.

   Radera
 3. Bra skrivet i ett alltid lika aktuellt ämne. När ingenting annat går att förändra kan man byta logga till ett pris med många nollor. Men just i Statoils fall är den nya loggan snyggare. Den gamla såg ut som en falukorv.

  Dummast är väl ändå Vårdcentralen som blivit Hälsocentralen och tydligen också Närhälsan på sina ställen. Där används våra skattepengar på ett slösaktigt sätt, tycker jag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Statoil har tydligen bytt ägare och då kan man förstå att namnet byts. Nya loggan är OK. ;)
   Namnbyte till Hälsocentral och Närhälsan är heldumt. När alla landsting kämpar med dålig ekonomi och ska minska sina kostnader borde de verkligen inte kasta bort miljoner på stolliga namnbyten.

   Radera
 4. Ingenting blir vad det har varit - på ont och gott. Circle K har gått mig helt förbi - runt. Verkar knepigt att ändra ett fungerande namn. För det är det väl?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är mycket som var både enklare (på ett bra sätt) och vettigare förr.
   Circle K - vi behöver, of course, mer engelska i Sverige! ;-)

   Radera
 5. Tänkvärt! Trevlig helg när den kommer!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, hoppas du också får en fin helg! Själv upplever jag att helgerna kommer allt oftare numera. Har antagligen med min ålder att göra. Eller också har någon ändrat veckornas längd. ;-)

   Radera