tisdag 16 augusti 2016

BYGGKRANEN - SISTA DELEN

För exakt tretton och en halv månad sedan monterade några tuffa, icke höjdrädda män upp byggkranen som jag sedan dess intresserat kunnat följa från tre av mina fönster.
Jag skrev om dessa modiga män här.
Om ni klickar på bilderna så ser ni tuffingarna jobba där uppe i fågelflyghöjd.
2015-06-30 ... montering på G.
2015-06-30 ... färdig!
November 2015.
Under den mörka tiden lyste kranens starka lampor upp omgivningen.
(Ursäkta den mycket skakiga och suddiga bilden.)
2016-05-26 ... hjälpmedel på hög nivå.

2016-08-15 ... under måndagen monterades kranen ner.
 De tuffa killarna rörde sig återigen hit och dit på hög höjd och samma (?) utskjutbara kran som i fjol lyfte bort och ner bit för bit av min intressanta utsikt. Rörelsemönstret var exakt likadant som förra året. Men denna gång i omvänd ordning.
Byggandet av det nya trygghetsboendet har kommit så långt att kranen inte behövs längre.
Den har nog kostat en rejäl slant under det dryga år den varit på plats.
Och jag antar att den snabbt ska vidare för att monteras upp på nästa bygge.
Igår eftermiddag såg den ut som på bilden ovan. Bara en liten bit av själva tornet sticker upp.
Snyft!
I mitt ospännande liv kommer jag att sakna "min" tornsvängkran och dess dans i skyn.
Och lamporna som spred ljus över hustaken.

År 1959 släpptes en film som hette "Fly mig en greve" med bl.a. Carl-Gustaf Lindstedt, Sif Ruud och Barbro Svensson (Lill-Babs) i några av rollerna.
Greve? Pfftt!
Jag säger:
Fly mig en byggkran!

6 kommentarer:

 1. Vi har en sådan baddar-kran här i kommunen nu också. De håller på med ett nytt sjukhem som jag ser på mina promenader. Men det bygget har gått ganska fort, de håller på med taket nu :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inne i stan är det flera byggkranar som "dansar runt", men de är utom synhåll för mig. Att bygga går oftast ganska snabbt numera; säkert bidrar bl.a. kranarna till kortare byggtider. Antar att de är mycket effektiva.

   Radera
 2. Finns det ingen byggkran där du kan komma på studiebesök och verkligen få vara med om hur det går till att jobba på en sån? Jag antar att du inte är höjdrädd, för jag skulle aldrig komma på tanken. Köksstegen är tillräckligt hög tycker jag. Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det finns ingenting som skulle få mig upp i en byggkran. Jag är fruktansvärt höjdrädd! Får nästan svindel vid mattkanten. ;) Jag är intresserad och imponerad av tekniken. Och jag beundrar dem som monterar kranarna och givetvis kranförarna. Jag skulle aldrig klara att ha ett så "högt uppsatt jobb". ;) Därför har det varit roligt att kunna följa deras arbete från köksfönstret. Därifrån är det tryggt.
   Kram från sol-kyligt norr.

   Radera
 3. Jag bodde på hotell för någon vecka sedan. Hotellet skröt med att ha stans bästa utsikt. Utanför mitt fönster fanns en skräpig byggarbetsplats och en stor byggkran. Stans vackraste utsikt? Nja...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hav-/sjö-/älvutsikt = Bäst! Byggkran = Näst bäst! :D

   Radera