tisdag 3 oktober 2017

DE ONDA OCH DE GODA

Ruskvädret speglar egentligen mycket väl hur många känner sig just nu.

Återigen har det totala vanvettet visat sitt vidriga ansikte.
Denna gång i neonglittrande spelstaden Las Vegas i USA.
En 64-årig man har med automatvapen besinningslöst mejat ner massor av människor som lyssnade på en countrymusikkonsert. Han dödade 58 personer (hittills) och skadade över 500. Dödstalet kan säkert bli högre med så många svårt skadade.

Alla hemskheter fyller snart nyhetssändningarnas hela programtid.
Varje dag är det likadant, vi hör om dödsskjutningar, knivdåd, misshandel, anlagda hus- och bilbränder och hot av olika slag.
Vad gör det med oss människor?
Tänk om det till slut blir så att vi inte orkar lyssna, inte orkar bry oss.
Det finns en risk för det.

Men låt oss innerligen hoppas att vi aldrig bli så avtrubbade av våldet och terrorn i världen att vi slutar reagera.
Må vi fortsätta att känna avsky, vämjelse, förtvivlan inför alla dessa vansinnesdåd.
Trots allt så finns det mycket gott i vår värld.

Tyvärr händer också olyckor som bidrar till sorg och förstämning.
Jag måste bara skriva några ord om den folkkära journalisten och folkvettsexperten Magdalena Ribbing som avled i fredags (29 september) efter ett fall i hemmet.
Hon var en härlig människa, kunnig, intelligent, vänlig, humoristisk. En sann humanist. 
Jag gillade henne verkligen. Och jag kommer att sakna henne och hennes klokskap så mycket.
Hon var en av de verkligt goda människorna.
Magdalena Ribbing, du gick bort alldeles för tidigt. Vi hade behövt dig i många år till.
Vila i frid.

10 kommentarer:

 1. Jag försöker - när allting känns fullständigt vidrigt förskräckligt - ändå tänka mig att de goda människorna är väldigt många fler än de onda. Och att det är den lilla vardagsgodheten som kommer att segra i slutändan. Hur ska man annars orka?

  Och Magdalena Ribbing. Hon var just en sådan vardagsgod människa. Men när jag träffade henne för ett par år sedan verkade hon redan då fysiskt väldigt skör.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, tack och lov finns massor av godhet i världen. Men tyvärr är det ondskan som får de flesta och största rubrikerna. Och som drabbar människor så fruktansvärt grymt. Jag tror att det just nu krävs extra mycket godhet, vänlighet och medkänsla för att pendeln ska hålla sig på plussidan.

   Har läst att Magdalena Ribbing eventuellt ska ha fallit från en stege i hemmet. Stegar är verkligen förenade med livsfara, för alla.

   Radera
 2. Världen är verkligen i gungning just nu.
  När jag läser om vad som händer i Sverige med våldtäkter, skjutningar, bilbränder, folk som bränner ner olika slags byggnader verkar det inte mycket bättre. USA är större och mer “spektakulära" händelser tycks ske här men jag tycker Sverige och Europa känns minst lika osäkra. Spanien hade också oroligheter alldeles nyligen.
  Margareta Ribbing var tydligen en mycket omtyckt person. Jag har läst en hel del av hennes spalter men visste inte att hon var så poppis.
  Kramar!

  SvaraRadera
  Svar
  1. I dessa dagar känner man sig (med rätta) ganska pessimistisk över hur det ser ut i världen. Det negativa verkar ta allt större plats i vårt samhälle vilket då resulterar i att det positiva trycks undan. Det är så skrämmande.
   Ribbing var mycket populär, en ovanligt god, smart och fin människa. Hon är så saknad.
   Kram! (Från ett ösregnigt norr.)

   Radera
 3. Det händer så mycket hemskheter överallt, så hälften kunde räcka. Att vapenlagarna i vissa stater i USA är så "knäppa" kan jag inte begripa. Det kan knappast göra att våldet blir mindre . Vår värld tycks bestå av en massa idioter. Synd bara att vanligt, normalt tänkande människor inte kan hävda sig i mängden. Magdalena Ribbing var underbar att lyssna till. Hennes råd och åsikter var aldrig tillkrånglade utan alla kunde förstå vad hon menade. Hälsningar från en som snart har simhud mellan tårna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och hur kan hemskheterna hela tiden bli värre och värre? Man trodde att man hört allt men det kommer hela tiden mer och hemskare. Att följa nyhetssändningarna är rena plågan. Idioter tycks aldrig bli arbetslösa.

   Magdalena Ribbing var en ovanligt sansad och klok person. Vi behöver fler sådana. Det är dessa som har potential att rädda världen.
   Här borde alla norrbottningar få gratis antirostbehandling. ;)

   Radera
 4. Inte en dag utan våld och skjutningar. Ändå påstår somliga att brotten har minskat, något som jag har svårt att tro på.

  Magdalena Ribbing var en fantastisk person som alla talar vackert om. Hon var klok som få och vi behöver flera av hennes sort i vårt galna samhälle.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Alla som påstår att brotten har minskat måste leva ute i skogen någonstans, helt isolerade från verkligheten.

   Med fler som Ribbing skulle vi ha en mycket bra värld.

   Radera
 5. Hemska händelser ! man bara gapar av förvåning !?, vad är det som händer med människor, hur ska det sluta ? Är det bara början på all ondska eller vad,
  nog har det väl hänt hemska saker förr i världen men nu är vi uppkopplade och får veta allt på sekunden. Vad händer i människors psyken, har vi blivit sjukare eller vad. Frågorna är många från mig när något sådant händer och varje gång blir jag liksom inte förvånad att det händer.
  Nu hade det inget med IS att göra utan en gubbe på 64 år, han kunde väl inte ha blivit mobbad i skolan . . . väntat i så många år på hämnd. var det en hämnd ? för vad i så fall . . .
  Som tur är de friska fler i världen (får man hoppas), det goda måste vinna över det goda, annars blir det inte kul att leva.
  Ibland önskar jag att vi inte skulle ha varken tv eller radio, för att slippa höra allt elände, stoppa huvudet i sanden som strutsarna gör, sägs det, hi hi

  Höstkram, en varm sådan/ Eva

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, visst undrar man vad det är som får människor att totalt förlora vett och sans. Och att det dessutom händer allt oftare. Man fattar ingenting. Att kallblodigt döda och lemlästa alldeles oskyldiga människor ... bara tanken får det att vända sig i magen på en.
   Numera är man faktiskt mer på vakt, t.o.m. när man går till närbutiken för man vet ju aldrig vilken galning man möter.
   Tack för den varma höstkramen! (Behövs extra mycket i ösregnet vi har.) Kram tillbaka!

   Radera