fredag 16 juli 2010

HERTZ OCH DECIBEL

Bilden publicerad med tillåtelse från OTICON, http://www.oticon.se/
(Klicka på bilden för att förstora.)
---
I veckan fick jag möjlighet att besöka Pedagogiska Hörselvården (PHV) här i länet. Där arbetar bl a hörselpedagoger, kuratorer och psykologer med att ge stöd, råd och tips till människor med olika slag av hörselproblem. Det kan vara allt från tinnitus till total dövhet. Efter att jag på midsommardagen drabbades av plötslig dövhet på ett öra, så kan jag intyga att personalen på PHV verkligen behövs.
-
Det är inte "bara" läkarnas kunskaper man behöver, utan även kunniga personer som ser till att man får hjälp och verktyg att klara vardagen och de praktiska problem som uppstår. Och man måste få "prata av sig" med någon som har erfarenhet och förstår vad det handlar om. Det gäller i alla sjukdomssituationer.
-
Av min hörselpedagog fick jag ovanstående bild som jag tycker är mycket intressant. Den visar hur många hertz (Hz), d v s svängningar per sekund, några olika ljud har. Alltså om de ligger i basen eller diskanten. Bilden visar också hur många decibel (dB), d v s ljudstyrkan (ljudvolymen) ljuden har.
-
Bussen ligger i basområdet, den låter dovt och mörkt, runt 125 Hz (vågrät skala) men har ganska hög ljudstyrka/volym, 100-110 dB (lodrät skala). Fågeln däremot kvittrar högt uppe i diskanten, runt 8000 Hz, men ljudstyrkan är inte mycket att skryta med, ca 30 dB. Flygplanet vrålar både högt - och HÖGT! Det känner vi till.
-
Det gråtonade området visar var vårt tal ligger och man kan också se ungefärliga värden för våra bokstävers ljud - alltså vokaler och konsonanter.
-
Ingenting av detta kan jag nu uppfatta med mitt högra öra. Det är helt obegripligt. Jag har levt "en-hörad" i tre veckor och fortfarande är jag allt från förvirrad, ledsen, irriterad, arg och besviken till lugn, nyfiken (vad kan jag lära av detta?), glad (stundtals underligt euforisk) och trygg (jag fixar det här!). Från timme till timme åker jag berg-och-dalbana mellan känslorna. Jag antar att jag är helt normal. Åtminstone i detta fall...
-
Yrseln kämpar jag med än, ljudkänsligheten och tryckkänslan likaså, och jag tycker att tinnitusljuden har ökat lite. Tyvärr. Men de varierar i ljudstyrka och ljudtyp. Ibland är de flera och tystare, ibland bara ett och ljudstarkare. Men bruset finns hela tiden.
-
Det är med sorg jag nu (tillfälligt?!) väljer bort att lyssna så mycket på musik. Jag som älskar musik! Men jag vill ha den i stereo! Jag har haft två fina, fungerande toppenöron som gett mig massor av underbara och härliga musik- och ljudupplevelser under åren som gått. Men utan förvarning bestämde sig det högra för att säga upp sig, kasta in handduken, lägga av och inte "bara" genom att ta bort någon ton här och där... åh, nej då, helt och fullt! Svikare där! Bara vältra över allt jobb på kollegan, vänstern. Hoppas nu bara att inte det gör gemensam sak med högern.
-
Nu är det plötsligt svårt att höra vad folk säger när de inte är vända mot mitt håll. Och/eller när det är många andra ljud runt omkring. Jag klarar inte av att vistas inne på varuhus/affärer/caféer, m fl ställen där det spelas musik. Det räcker med det naturliga sorl som finns. Så småningom kanske jag vänjer mig, det blir nog bättre, men för tillfället väljer jag lugna, tysta miljöer. (Det kanske vi alla borde göra lite oftare för att undvika problem med hörseln. Allt fler - och yngre - drabbas ju av bl a tinnitus.)
-
Ha en skön fredagskväll - och älska och var rädd om alla era ögon, öron, näsor, munnar, stämband - och hjärnor! Jag är säker på att ni förstår hur mycket jag älskar mitt ljuvliga vänstra (fungerande!) öra nu.
-

6 kommentarer:

 1. Jag håller tummarna för att ditt öra snarast bestämmer sig för att återgå till jobbet.
  Synd att det finns så få reservdelar till oss fragila varelser!

  SvaraRadera
 2. Jag håller också tummarna.

  SvaraRadera
 3. Jag kommer hit från Lotten där du ju berättade om din "sudden deafness"!
  Jag är Lottens svärmor, således den djefla mannens mamma... (och egentligen alls inte blyg)
  MEN
  Sedan den 28/4 d.å. också ensidigt döv!

  Det började som en yrselattack - hörselbortfallet - på vänster i mitt fall -var ett bifynd vid det nervstatus som gjordes akut.
  Jag fick också behandling för ev sudden deafness med kortison etc
  MEN
  Jag tror egentligen inte att jag har äkta "sudden deafness", fastmera Menières sjukdom...
  MEN
  Jag känner igen dina symptom, t.ex det här att man inte kan njuta av musik som förut trots att jag trots mina 75 år hör som ett barn på det friska högra...
  Tinnitus och recruitment...
  http://vikeningarna.blogspot.com/2010/05/undersokt.html

  SvaraRadera
 4. Tack, "den blyga" för din kommentar! Intressant och givande att höra från någon annan som är drabbad. Det är ju ofta så att "man måste gå i någons mockasiner" för att riktigt förstå vad det handlar om och hur det känns.

  Det är inte längre så njutbart att lyssna på musik och radio och titta på TV. Att träffa människor kräver mer av både mig och dem och jag blir så fort trött. Men jag antar att kaoset i hjärnan lugnar sig efter en tid.

  Att lägesbestämma ljud är ett stort problem. Från vilket håll kommer de? Jag märker redan att jag har börjat använda ögonen mer, speciellt utomhus - jag vrider och vänder på huvudet för att kunna lokalisera ljuden runt omkring mig.

  Om du inte misstycker så skriver jag gärna några rader till dig, via din epostadress. Såg att den fanns på din blogg.

  Återigen tack för din kommentar!

  SvaraRadera
 5. Vilken omställning det måste vara för dig!Hoppas det blir bättre och kaoset avtar.
  Tänker på Dig!!!

  SvaraRadera
 6. Jag misstycker inte - att du mejlar i.e.

  Jag har ju en fördel av att jag är pensionär och änka - går vissa dagar alldeles ensam och har inga besvär alls - förrän det ringer i telefonen....

  Jag har faktiskt provat att sätta hörselvadd i det (nästan) döva örat - då hör jag bättre! - slipper "ekot" som ju är mest besvärande fråm min egen röst just i telefon.

  SvaraRadera