onsdag 7 juli 2010

SUDDEN DEAFNESS

Regnbågsduo
-
Det har varit tolv jobbiga dagar. Min hörsel är fortfarande helt borta på höger öra och jag är bekymrad, förvirrad och ledsen. Och fruktansvärt ljudkänslig, yr och trött. I hjärnkontoret råder ett slags kaos eftersom alla ljud bara kommer från ett håll i stället för två. Och alla låter de skrälliga och konstiga. Hjärnan lär sig så småningom att acceptera den nya situationen, men det kan visst ta allt från tre till sex månader innan den "gillar" det nya läget.
-
Dagens blogg blir fåordig. Jag har varit på mycket kort promenad med bästa väninnan som "stödperson" (bokstavligen) och den lilla vandringen, plus alla ljud omkring har gjort mig alldeles slut. Men jag ska ju ta det lugnt, vila mycket, inte bära tungt eller annars anstränga mig (doktorns order!) så det är bäst att lyda. Det blir nu en stunds vila på slafen.
-
I morgon ska jag försöka att skriva lite längre. Tills dess - må gott och njut dagen!

5 kommentarer:

 1. Så trist att du skulle drabbas av plötslig dövhet och med allt som följer på grund av kaoset i hjärnan.

  Jag vet att du inte riktigt tror på tillfrisknande men vi kan väl hoppas i alla fall.

  SvaraRadera
 2. Förstår att det blir kaos för dig.Bara en sån sak,som att skaffa hörapparater,gör allt konstigt.Flera veckor tog det innan hjärnan hade vant sig med alla nya ljud,men tillslut så gör den det.Konstogt nog!!Jag var ensvis,och har igen det nu.
  Hoppas det blir bättre för dig och att hörseln kommer tillbaka!!!
  Kram till Dig,trots att jag inte känner ditt ansikte!!!Tycker att jag känner dig ändå!

  SvaraRadera
 3. usch vad jag tycker synd om dig!
  tur att du har vänner som bryr sig. Det kommer att bli bättre så småningom,skall be för dig!

  SvaraRadera
 4. Jag lider med dig. Vet ungefär hur du känner dig just nu. För tio år sedan drabbades jag av tinnitus i ett öra. Då kändes det som livet var meningslöst. Jag blev otroligt överkänslig mot ljud. Jag fick lägga om livsstil helt, musik, bio, fester, evenemang av olika slag var otänkbart. Till och med längre konversationer var tröttande och ljudet i örat förvärrades några dagar efter jag utsatts för det. Jag gick med öronpropp i örat varje dag för jag ville skona hörseln på det örat. Om det berodde på att jag var verkligt aktsam och att jag uteslöt allt som återgav högre ljud och undvek högre konversationer o.s.v. vet jag inte. Kan också vara att jag i det skeendet bytte jobb till ett mindre stressigt och mindre statiskt jobb som bidrog. Men efter tio år är jag relativt återställd sedan några år tillbaka. Men bara så länge jag behåller min aktsamhet mot höga ljud. Blir jag konfronterad med höga ljud har jag alltid öronproppar i fickan. Så om allt ser mörkt ut nu så kan det bli bättre. Var rädd om dig och tänk över vad som kan ha utlöst detta.
  / Tony - Pixlar

  SvaraRadera
 5. Tack för medkännande kommentarer! De värmer extra mycket just nu.

  Yvonne: Om/när jag får hörapparat i mitt "friska" vänsteröra borde jag nog gå kurs hos dig i att vänja mig. Kan tro att det är jättesvårt i början.

  Tony: Intressant att få läsa din historia. Tack. Hoppas din förbättring fortsätter. Och som jag brukar säga: "Kom ihåg att på Bättringsvägen råder ingen hastighetsbegränsning!"

  Jag har själv länge varit mycket ljudkänslig och är också alltid beväpnad med hörselproppar. Sedan drygt fem år tillbaka har jag måttlig tinnitus i vänster öra, men höger har varit tyst och snällt. Ändå är det det, som nu drabbats av total dövhet - som en blixt från klar himmel. Alldeles oförklarligt. Och nu - när jag inte hör något alls på högerörat så har jag fått tinnitus även där. I mitt fall skapar hjärnan ersättningsljud.

  Några av ljuden är brus, surrande elverktyg och modellflygplan, droppande vatten, humlesurr och grodkvack. Bruset är värst eftersom det är ständigt och högst i volym.

  I de flesta fall av plötslig dövhet (sudden deafness) kommer man aldrig fram till orsaken. Tyvärr.

  SvaraRadera