torsdag 23 juni 2011

TREVLIG MIDSOMMAR!


I förrgår var det sommarsolståndet och i morgon är det midsommarafton. Och vi går redan mot mörkare tider. Vart tar dagarna vägen??? För att inte tala om månaderna och åren.

Ju äldre man blir desto kortare tycks dygnets timmar vara. Kan det bero på att man har mindre och mindre tid framför sig och mer och mer tid bakom sig? Antagligen. Dessutom behöver man numera längre tid på sig för allt man ska göra. Jag fasar för hur det ska bli när jag blir riktigt gammal. Om jag nu blir det. Det vet jag ju inte. Som tur är.

Midsommarhelgen ger mig lite blandade känslor. Under årens lopp har den inneburit både trevliga och jobbiga händelser. Vi tar det trevliga först.

Mina föräldrar förlovade sig den 23 juni, en midsommarafton för länge sedan, långt innan mina bröder och jag ens var blänk i pappas ögon. På en av mina väggar hänger ett svartvitt foto av mor och far som togs på förlovningsdagen. Mamma bär den vackra Sverigedräkten och pappa är uppsnofsad i finkostymen, med en näsduk som sticker upp ur bröstfickan. Det är en fin bild, tagen i mina morföräldrars trädgård.

Midsommar 1989 (och även hösten 1988) hade vi släktbesök här från USA. Det var verkligen roligt att få träffas eftersom vi aldrig setts tidigare och knappt hade hört talas om varandra. Vi visade våra  släktingar runt och de tyckte det var spännande att också få besöka Västerbotten där mammas släkt ursprungligen kommer ifrån.

Så lite av midsommar-vemodet.

Idag skulle min äldste bror ha fyllt år, men han är borta sedan länge. Han blev bara 62 år. En massiv hjärnblödning ändade hans liv.

På midsommardagen i fjol tappade jag ju helt hörseln på höger öra. Det har jag skrivit om här på bloggen vid flera tillfällen. På söndag blir det ett år som hörselskadad.

När mina föräldrar förlovade sig - och även när min bror föddes - och fram till och med 1952 låg alltid midsommarafton på den 23 juni (kvällen före Johannes Döparens dag), oavsett vilken veckodag det råkade vara. Från 1953 infaller midsommarafton alltid på en fredag och helgen är rörlig mellan 20 och 26 juni.

Låt oss hoppas att midsommarhelgen - för oss alla - blir den trevliga helg den ska vara. Många människor börjar sina semestrar och sommaren sätter fart på allvar. Nu ska det bara hända roliga saker.

Ha en härlig midsommar! Och var rädda om varandra och er själva!

4 kommentarer:

 1. Må du också ha en trevlig midsommar, med bara positiva händelser.

  Det svart-vita fotot av dina föräldrar är verkligen fint. Där var de unga och kära och nu finns de inte längre. Tiden går obarmhärtigt fort tycker din gamla väninna.

  SvaraRadera
 2. Idag fyller min mamma 86 år och jag har alltid fått höra att hon fyllde alltid år på den riktiga midsommarafton. Trevlig helg önskar jag dig, Brittmari

  SvaraRadera
 3. Trevlig Midsommar på Dig också!
  Visst blir man lite nostalgisk,men tiden går utan att vi kan göra något åt det.Så det är nog bara att "gilla läget""
  Kram från mig!

  SvaraRadera
 4. Gunnel: Tack detsamma! Ang fotot av mamma och pappa - vad har mamsen på fötterna? Det ser nästan ut som holländska träskor.

  Randiga Tråden: Tack Brittmari! Ja, det är allt lite synd att de tog bort den "riktiga" midsommaraftonen.

  Yvonne: Tack detsamma! Jo, jag märker att nostalgitripparna gör sig mest påminda vid stora helger.

  SvaraRadera