måndag 12 december 2011

DELIKAT OCH DEKORATIVT

Mitt i all julmat kan det vara gott med något helt annorlunda. Kanske för uppesittarkvällen eller bara för en mysig stund med livskamraten.
Det här receptet hittade jag i en annons i en amerikansk inredningstidning någon gång på 1970-talet. Jag har gjort tallkottarna många gånger sedan dess, både till egna små bjudningar och på beställning till vänners fester.  

 Tallkottarna i den amerikanska tidningsannonsen.

En av mina mandel-tallkottar.
De brukar göra succé.

Här kommer det översatta receptet (på ett ungefär): 

MANDEL-TALLKOTTAR  (ALMOND PINECONES)

4-5 dl sötmandel (bra att rosta lite extra - överblivna är goda att knapra på!)
230 g Philadephia cream cheese
1 rågad dl majonnäs (går bra med lättmajonnäs)
5 skivor bacon, krispstekt och grovt krossad
1 msk hackad salladslök (gräslök eller lite purjo går också bra)
½ tsk dill(frö)
svart- eller vitpeppar efter smak

Börja med att rosta mandeln. Täck en långpanna med ett lager mandel. Rosta dem i ca 150 grader, tills de just börjar ändra färg, ca 15 minuter. Rör om dem ofta.

Rör ihop majonnäs och Philadephiaost väl. Tillsätt krispstekt, smulad bacon, lök, dill och peppar och blanda. Täck och låt stå kallt över natten.

Forma smeten till två tallkottar på ett serveringsfat. Börja i den spetsiga delen att trycka fast mandlar i rad efter rad. Se till att vinkla dem. Fortsätt att överlappa mandlarna till hela tallkotten är täckt. Garnera med några konstgjorda (plast-) tallkvistar högst upp.

Servera med olika kex/crackers.
------
Extratips:
Gör ev bara en halv sats första gången.
Om ost-röran verkar lös, smält lite smör, låt svalna, och tillsätt det sedan. När man kyler kottarna så stelnar smöret och de håller formen bättre. Det går också att tillsätta lite riven ost. Ibland har jag format tallkottarna innan jag ställt dem i kylen över natten. (Täckta med plastfolie.) När mandlarna ska tryckas fast får röran inte vara för hård. Likaså bör kottarna stå i rumsvärme en stund innan servering. Då kommer smakerna fram.

Under årens lopp har jag ändrat receptet lite efter tycke och smak - eller vad jag haft hemma. T.ex. fint riven god hårdost och lite smör ihop med lättmajonnäs, och kanske utesluta Philadelphiaosten. Men jag utesluter aldrig de krispstekta, krossade baconskivorna (de ger en mycket god smak), majonnäs, dill och peppar. Naturligtvis kan man ändra även kryddningen. Prova er fram.

Tallkottarna är dekorativa och verkligen goda till olika sorters kex. Kanske också serverade med några vindruvor och/eller annan frukt.

Lycka till!

Skön måndagskväll!


6 kommentarer:

  1. Yvonne: Så kul att du gillade receptet. Jag lovar att tallkottarna är goda.

    SvaraRadera
  2. Inte bara goda utan även dekorativa.

    SvaraRadera
  3. Gunnel: Som försökskanin talar du av erfarenhet.

    SvaraRadera
  4. Mufflo: Alltid trevligt med något nytt att bjuda gäster på.

    SvaraRadera