tisdag 17 januari 2012

BOSCHEN OCH PORSCHEN

Här kommer en liten berättelse från vardagen.

(Bosch dammsugare, romantiskt månskensblå.)
Ystra snöflingor virvlar utanför fönstren och när hon passerar hallen på väg mot köket märker hon att det även virvlar runt fötterna. Dock inte av snö, men väl av dammtussar. Det kanske är dags för maken att använda dammsugaren, vilket brukar vara hans jobb. Men han sitter okontaktbar framför TV:n. En hastig impuls att retas med honom dyker upp i hennes hjärna.

- Pelle, älskling! ropar hon in mot vardagsrummet. Kan du ta ett varv med Boschen?
- Porschen? Vilken Porsche? Vad säger du? gastar maken som är fullt sysselsatt med att "köra"
Formel 1. Från rumssoffan.
Trots att ljudvolymen är så hög och fartvidundrens alla hästkrafter vrålar så apparaten är nära skrämselhicka och varenda trumhinna intar försvarsställning så kan hon faktiskt uppfatta en ivrig klang i den äkta makens röst.

Men... hon låtsas inte höra honom. Plötsligt står han i köket, alldeles intill henne.

(Porsche 911, Carrera, stramt silverfärgad)
- Vad pratar du om för Porsche? undrar han nyfiket. Motvilligt har han lämnat soffan och tittar nu på henne med en minst sagt förbryllad, men mycket intresserad min.
 - Inte Porschen! Boschen, säger hon, vår nya Bosch-dammsugare! Dammtussarna börjar bli alltför hemmastadda;  du kan väl köra ett Formel 1-lopp genom huset med Boschen.
- Ha, ha, så rolig du är. Men det där var inte schyst, mumlar han surt. Jag tyckte du sa `Porschen´. Nu missade jag säkert ett helt varv.
Med otrolig snabbhet förflyttar han sig tillbaka till soffhörnet. Hon följer efter.
 - Men medge att jag var fiffig, säger hon och fortsätter med skratt i rösten:
- Det är ju enda sättet för att få dig att reagera. Du varken hör eller ser annat än sånt som har nära anknytning till bilar och motorer när du tittar på biltävlingar.

Hon återvänder till köket. Återigen är hennes man fullständigt koncentrerad på de vrrrååålande åken som varv efter varv jagar runt banan. Hon visste mycket väl att dammtussjakt inte stod på makens agenda just nu. Tills vidare får tussarna leva rullan kring fötterna. Ja, åtminstone till efter målgång.

"Med en Electrolux eller Volta hade jag fått prova något annat bilrelaterat?" säger hon för sig själv.


OBS!
Bosch dammsugare finns bl.a. i färgerna "nattsvart, månskensblå, nordkapblå, fjordblå, violett, hallon, cayenneröd, vanilj, pärlemor, champagne". Alltså ungefär samma som Porches bilar.
Motoreffekten skiljer sig dock något mellan Boschar och Porschar.

God middag! 

8 kommentarer:

 1. Jag tycker att det där känns igen, både dammtussar och gubben framför teven, men vi har en Elektrolux, det blir nog svårt att "luras".

  SvaraRadera
 2. Det handlar inte om min gubbe i alla fall. Han plockar fram dammsugaren i tid och otid och jag vet inte ens hur den fungerar.

  Men jag är tacksam!

  SvaraRadera
 3. Helena: Någon har sagt ungefär så här, att "dammtussar är beviset på att folk har haft något roligare och intressantare för sig". Man får väl se det så.

  Gunnel: Dammsugare brummar och låter - det brukar karlar i alla åldrar gilla. Men om det är sport i TV och dammtussarna lever loppan, vad händer då? Dammsuger mannen ändå. Eller hinner tussarna aldrig invadera?

  Klart att du ska vara tacksam. Fattas bara.

  SvaraRadera
 4. Han har bra syn och upptäcker dammtussarna innan de ens börjat rulla. Är det sport i TV sitter jag vid hans sida som du nog anar.

  SvaraRadera
 5. Gunnel: Lyckostar! Då har ni alltid dammfritt! Kan man få låna städmannen i fråga?

  Jodå, jag vet att ni sitter klistrade vid TV:n när det är sport. Speciellt när det är skidskytte.

  SvaraRadera
 6. Fanns det inte ett bilmärke som hette Volta? Eller är det bara något bilar gör? Hur som haver... Du är rysligt duktig på att skriva...

  SvaraRadera
 7. Mira: Mycket nära, det finns ett ryskt bilmärke som heter Volga. (Som säkert voltar emellanåt.)

  Tack för berömmet! Det värmer extra mycket när det kommer från någon som själv är en hejare på att skriva. Och dessutom på att fotografera!

  SvaraRadera