fredag 5 april 2013

PIZZA PÅ MITT VIS

Hembakad pizza! Mums! 

Redan i slutet på 1960-talet började jag göra pizza. Det var ingen vanlig maträtt på den tiden och jag gjorde den alltid på Bostonpajdeg. Jag tycker den botten blir så god, lite lagom spröd och frasig.
I förrgår började jag plötsligt längta alldeles förfärligt efter min "specialpizza".
Sagt och gjort - på med ugnen, fram med bunke och ingredienser.

Kanske smakade den extra gott för det var så länge sedan jag gjorde den, men den blev verkligen en höjdare.

Först receptet på degen:

Bostonpajdeg
4 dl vetemjöl
½ dl mjölk
1 dl rapsolja
(eller annan neutral matolja)

Blanda mjölk och olja och rör ner blandningen i mjölet. Oftast får man tillsätta lite mer olja och mjölk för att få ihop degen.
Kavla/tryck ut degen direkt på en plåt (som inte behöver smörjas). Degen täcker drygt en halv bakplåt.

Så till "fyllningen" där man kan ta vad man har hemma/känner för.
Jag använde följande:

Falukorv i tärningar
En kryddad korv i tärningar
Tomatskivor
Skivad Hushållsost

Grädda i 200 grader tills osten smält och fått lite färg.

Sedan är det bara att njuta!
Pizzan är även god kall men kan naturligtvis ljummas på i mikron.
Jag brukar skära överbliven pizza i portionsbitar, lägga i plastpåsar och frysa in.
Gott och bra att ha "på lut".

God fredag!

2 kommentarer:

  1. Jag blir hungrig när jag ser bilden. Middagen är i ugnen, tack och lov. Ska prova din pizzabotten någon lämplig dag.

    SvaraRadera
  2. Gunnel: Som sagt, jag tyckte den blev ännu godare än jag minns den. Kanske jag var helt utsvulten... ;-)
    Bra med få ingredienser och det behövs inga kryddor, inget salt. Tycker i alla fall mina smaklökar.

    SvaraRadera