onsdag 25 september 2013

OM HÖST OCH HUNDAR

Nu har hösten anlänt, men så sent som förra veckan kunde vi norrbottningar läsa i morgontidningen att SMHI ansåg att vårt län fortfarande hade sommar, temperaturmässigt sett.
Enligt meteorologerna ska dygnsmedeltemperaturen ha legat under nio plusgrader fem dygn i rad för att det ska räknas som höst.
Det hade den inte gjort då.
Det har den gjort nu.
Och det kallaste hittills, i mitt närområde, var natten till tisdag då min termometer visade endast 1,8 plusgrader. Under tisdagen blev det aldrig varmare än runt fem. Dessutom blåste det så träden snodde sig aviga och löven virvlade stressade omkring i luftrummet, vurpade, krockade, kastades hit och dit, upp och ner för att till slut nå marken - förgängelsen.
Höstlöv ska dala sakta och eftertänksamt mot marken, precis som snöflingor gör en stilla vinterdag. Ungefär som om de tvekar att släppa taget innan de ger sig ut i fritt fall mot det okända.
För någon vecka sedan fick jag en mycket rar och trevlig present av bästa väninnan G...
 ... nämligen den lilla, fina
HUNDBOKEN från Pedagogförlaget.
 Efter 40 års vänskap så har det ju inte kunnat undgå henne att jag gillar hundar.
Hon har alltså lång erfarenhet av hur fjompigt och urtramsigt jag beter mig varje gång jag ser en gullig vovve. 
G hade spejat in den söta boken någonstans och tyckt att den passade att ge hundtokiga mig.
När jag i söndagskväll läste igenom bokens alla hundrelaterade citat så blev min längtan allt större efter en fyrbent, pälsbeklädd vän. Jag berättade det för den snälla och givmilda väninnan.

- Oj, vad har jag nu ställt till med? sa hon och låtsades förskräckt.

- Jo, det här borde du tänkt på, sa jag och skrattade. Det är dags att du börjar inse konsekvenserna av ditt handlande. (Fiffigt formulerat, eller hur?)
Jag fortsatte:
- Man ska akta sig för att väcka någons slumrande och nedtryckta hundlängtan. Jag kommer att ringa efter dig när vovven behöver ut på kiss/bajs-promenad och jag är indisponibel p.g.a. influensa eller magsjuka, yrsel eller skoskav. Då är det bara att rycka ut och ta hand om jycken. Och några undanflykter godkännes icke.

- Ja, jag inser nu att mitt handlande var högst olämpligt. Jag antar att jag också blir medansvarig för alla kostnader som vovven åsamkar dig, sa hon skämtsamt uppgivet.

- Givetvis, sa jag. Vi börjar med inköpskostnaden, den torde väl ligga på så där fem-sextusen på oss var. Sedan blir det försäkringar och mat. Antagligen måste du komma hit och städa bort hundhåren också, för du vet ju vilka besvär jag har med ljudet från dammsugaren.

- Jag skulle nog ha diskuterat det där bokinköpet med Pelle innan jag slog till, sa hon. Det här kommer ju att drabba honom också. Nu får han ta över ansvaret här hemma eftersom jag kommer att vara alldeles utschasad efter att jag rastat hunden och städat hos dig. För att inte tala om de ekonomiska konsekvenserna.

Vi skrattade gott. Så här kan vi tramsa iväg emellanåt.
Och vi gillar det!
Här följer några av Hundbokens citat:
Små hundvalpar borde ha varningsskyltar ovanför sina burar där det står:
"Titta mig inte i ögonen för då kommer jag att stjäla ditt hjärta."
---
Inget hem är fulländat utan en hund. Eller snarare: Inget hem är fulländat utan en hund, en söndertuggad matta. en solkig säng och repade bordsben.
---
Hundens enda ambition är att ge dig hela sin kärlek.
(Stuart & Linda MacFarlane)
 Hunden har lärt mig vad ordet "beundran" innebär.
Varhelst jag går vill han också vara. Han lämnar mig aldrig med blicken och så fort jag tittar åt hans håll genomströmmas hela hans kropp av lycka.
(Susan Race)
 Det finns ingen som uppskattar din bländande konversationsförmåga så mycket som en hund.
(Christopher Morley - 1890-1957)
 En söt liten hundvalp kan förvandla en kung till en gycklare.
(Oberon - A.D. 1344)

 Forskningen har visat att det räcker med att klappa sin hund för att sänka sitt blodtryck och sin stress.
(Billy Roberts ur "The healing paw")
En hund kommer inte att kritisera dig för alla dina fel. Den kommer alltid att vara där när du kommer hem, glad över att du äntligen är hemma igen efter att ha varit ut med soporna i trettio sekunder.
(Valerie Grove)
Han kommer att kyssa handen som inte har något att erbjuda och han kommer att slicka såren som du fått av en fientlig omvärld. Han kommer att vakta sin fattige husse som om han vore en prins.
(Senator George G. Vest - 1830-1904) 
 Ha det gott! Med eller utan hund.

5 kommentarer:

 1. Den gåvan visste var den satt! Apropå det första citatet "Små hundvalpar borde ha varningsskyltar ovanför sina burar", så var vi in i en zooaffär i Calais i somras när vi kom från England. En sån där vanlig zooaffär med allt från fiskmat till hundbäddar och en bit in i butiken fanns just hundburar. Med småvalpar i. Vi mådde så dåligt av att se de livliga djuren ligga helt apatiska i de små burarna att vi var tvungna att rusa ut därifrån. Och det var ändå en fräsch, välskött affär. X-(

  SvaraRadera
 2. Två härligheter: grann höst som kommer som den ska och en oväntad gladpresent. Grattis! Hos mej låg katten hopkurad på duntäcket imorse, även den supergullig :-)

  SvaraRadera
 3. Mira: Hundvalpar borde aldrig någonsin buras in (gäller djurbarn överhuvudtaget!) - de ska tulta omkring och tumla runt med sina syskon under mammans övervakning. Jag förstår att ni var tvungna att lämna affären - jag hade reagerat likadant. Hoppas att de små gullpluttarna snabbt stal hundälskande familjers alla hjärtan och fick komma till goda hem.

  Viola_T: Idag är hösten nästan smärtsamt vacker; hög, klarblå himmel och en strålande sol som ger trädens färger nästan magiskt skimmer. Man tappar andan. Men bäst är det att beskåda prakten inifrån hemmets lugn - det blåser nämligen riktigt kallt och besvärligt! Utomhus gör vindarna att man bokstavligen tappar andan.
  Kissemissar är också riktiga gullpluttar!

  SvaraRadera
 4. Jag är stolt och glad över att den lilla hundboken uppskattades, men själv föredrar jag nog katter. Miau!

  SvaraRadera
 5. Gunnel: Det blir en Kattbok till dig, men när du träffat och rastat vovven några gånger så är du också hundkär... ;-) Voff!

  SvaraRadera