torsdag 28 november 2013

MUSIK MED GAMMAL TEKNIK

Musik har alltid varit en viktig ingrediens i mitt liv. Redan som barn älskade jag att lyssna på radions musikprogram. De var sällsynta men desto mer omtyckta. Och när ingen annan musik fanns i närheten så sjöng jag själv. Jag kommer så väl ihåg att min mamma en gång nöjt konstaterade att "det låter alltid om dig, du sjunger jämt och det är så fint att höra". På kvällarna när jag låg i sängen och väntade på John Blund så låtsades jag att jag var en skiva - jag trallade en melodi på rygg och så vände jag på mig och sjöng en annan.

I dagens samhälle kan vi lyssna på våra favoritartister var, när och hur mycket som helst. Vi är ständigt omgivna av musik. I hemmet, på jobbet, i skolan, i affärer, på träningen, på badstranden, i busskön, överallt är musiken med oss. Utbudet är enormt och varierat.

När jag var barn var det helt annorlunda. Radion, som då kallades Radiotjänst, hade bara en kanal, som dessutom bara sände ett visst antal timmar per dygn och vad jag minns så var där mest prat, utom mellan klockan 17 och 18 på vardagarna då "Grammofontimmen" sändes. Den inleddes ofta med en ouvertyr och avslutades alltid med en marsch. Däremellan var det mest klassisk och annan "vuxenmusik". En enda sång/melodi var för de yngre lyssnarna, kanske en schlager med Cacka Israelsson (min favorit), Gustaf Torrestad, Alice Babs eller Thory Bernhards.
(Oj, nu förstår alla hur vansinnigt gammal jag är.)

I dagstidningen stod det vad "Grammofontimmen" skulle innehålla för musik och vilken tid den skulle spelas. När man lärt sig läsa kontrollerade man alltid noga radioprogrammet för att få veta artister och tider. Man ville ju inte missa dagens enda musikaliska höjdpunkt.
 I mitt föräldrahem fanns en stor, klumpig radio som pappa snickrat ett speciellt bord till. (Bordet används faktiskt fortfarande, men nu står min lilla sovrums-TV på det.)
Hemma hos mor och far fanns också två gamla vevgrammofoner, en svart och en brun. Jag tror att den svarta kom från mina morföräldrar.
På dessa skrälliga musikmaskiner snurrade familjens skivor. När ljudet började låta alltför raspigt var det dags att byta stift. Ibland stoppades det en tygtrasa i högtalaren för att dämpa värsta skrället.

När jag var 5-6 år hade jag hört "Delicado" med Percy Faith på radion. Jag blev alldeles tagen av den melodin och bad mina två äldre bröder att köpa skivan åt mig. Jag anförtrodde dem min sparade förmögenhet, fem kronor, och när de kom hem med 78-varvaren så grät jag av glädje.
När den gamla stenkakan råkade gå sönder grät jag igen, av sorg. Jag blev så förfärligt ledsen.

Efter någon tid fick bröderna i uppgift att köpa nästa skiva som jag förälskat mig i, "Sabre Dance Boogie" med Woody Hermans orkester. Lyssna på den så förstår ni att resten av familjen funderade på att flytta när jag spelade den för femtioelfte gången.

En annan av mina absoluta favoriter från tidiga barnaår var "La Paloma". Den fanns hemma i en svensk inspelning, jag minns tyvärr inte med vem, men jag tyckte den var så tragisk. Jag hade missuppfattat texten och trodde att sångaren sjöng "hål på kind" eller något liknande. (Länken ovan går till versionen med Billy Vaughns orkester - med fint saxofonspel.)
"La Paloma" (Duvan) är en av världens mest spelade melodier och det finns väl knappast någon artist som inte gjort sin egen version av den.
T.o.m. min idol Elvis sjöng in den, då hette den "No more".

När radion startade sin andra kanal, P2, var lyckan stor. Nu skulle det kanske bli aningen mer för oss unga. Pappa var tvungen att köpa en liten extraradio till ungdomarna för att få lyssna på pratkanalens nyheter från Ekot i lugn och ro på den stora radion. Efter ytterligare en tid stod det plötsligt en stor praktmöbel i vardagsrummet, innehållande radio, grammofon och trådspelare, en Luxor Magnefon. Den var ett underverk. Vilken fantastisk teknik! Tänk att bl.a. kunna spela in och höra sin egen röst.
Ungefär så här såg vår Luxor Magnefon ut.

En gång när min morfar var på besök så passade mamma på att spela in hans våldsamma snarkningar. Det var kanske inte så snällt gjort för när morfar fick höra hur han lät under sömnen blev han alldeles vit i ansiktet och sa förskräckt att han aldrig skulle våga sova mer. Men som den modige man han var så fortsatte han att sova. Och dra timmerstockar.
Några sådana här "trådrullar" ligger fortfarande i en låda här i hemmet. De är nästan antikviteter och hemmet äger ingen teknik för att spela upp dem.
Här finns ett inlägg på bloggen Miras Mirakel om just Luxors Magnefon. Det finns kanske många lådor i vårt land som innehåller omoderna trådrullar.
God torsdag!

6 kommentarer:

  1. Vilket underbart inlägg. En odysse över dåtidens hits, lovely! Undrar vilka dolda skatter som gömmer sig på trådrullarna...

    Att leka skiva när man ska somna - mer innehållsrikt och fantasifullt än så kan inte livet vara!

    SvaraRadera
  2. Vilket fantastiskt musikutbud vi har idag. Jag var svältfödd på musik i mina unga år. Vi hade ingen grammofon hemma, så det var den där timmen med några bra låter i början eller slutet som var värda lyssning.

    Men så fanns ett norskt önskeprogram varje måndag där man nästan alltid spelade "Vaya Condios och Radio Luxemburg där man ofta spelade "Bludberry Hill."

    Nu går det bra att leta fram vilken musik som helst och sätta på Spotify och njuta. Allt var inte bättre förr.

    SvaraRadera
  3. Jag brukar ha på radion en stund ibland, men orkar inte så länge med all reklam som är, och det eviga tjatet med samma låtar som upprepas 30 gånger om dagen. Man borde kanske leta reda på en annan kanal. Vet du vad jag hade för absoluta favoritlåt när jag var riktigt liten? "Herrarna i hagen" med Hootenany Singers :D Jag förstod inte alls innehållet i texten, det kom jag på när jag blev äldre :)Jag kan tillägga att familjen inte är särskilt förtjusta i när jag sjunger den högt och skrålande, men det gör det desto roligare :)

    SvaraRadera
  4. Viola_T: Musik är bra för minnet! --- Ett par saker som jag vet finns på trådrullarna: Mina föräldrar spelade in joller från sitt första barnbarn. Och så ett radioprogram med den peruanska sångerskan Yma Sumac.
    Kanske dags att nu prova att leka skiva när man ska somna. Sjunga i ryggläge går nog an fortfarande, men få fram ljud när man vänt sig? Tror inte det - numera är det antagligen för mycket utbuktningar i vägen... ;-)

    Gunnel: "Grammofontimmen" var vår barndoms fönster mot musiken. Litet, men viktigt. --- Det norska programmet missade jag totalt, men Radio Luxemburg rattades in på den lilla extraradio som pappa köpte. Där kunde man "spisa" bra och ung musik. Och, så sant, allt var inte bättre förr.

    Helena: Mest lyssnar jag på Sveriges Radios P4 (i mitt område innebär det Norrbottensradion vardagar 06-13 och 15-19; mellan 13 och 15 sänds riksradions P4 Extra - bäst med Lotta Bromé!) och på SR slipper man ju reklamen. --- "Herrarna i hagen" är en låt med härlig rytm, kanske därför du gillade den? Text bryr man sig inte så mycket om när man är liten... Hi, hi, kul att du "små-terrar" familjen med den! ;-)

    SvaraRadera
  5. Jag älskar också musik och nu har vi you tube där vi kan hitta allt..................

    SvaraRadera
  6. Mufflo: Ja, och på Spotify finns visst också det mesta. I dessa tider är det verkligen ingen brist på musik.

    SvaraRadera