söndag 22 december 2013

JULSTÄMNING FÖRR OCH NU

Bloggens jul-header kom till när jag häromdagen hittade två hoprullade gamla julbonader i mina gömmor. Jag minns dem från min barndom då de prydde någon köksvägg under helgtiden.
(I "rullen" gömde sig även två gamla påskbonader.)

Dessa väggprydnader var något år uppsatta med tejp och något annat år med häftstift. (Dåtidens tejp som torkade och flagnade av - och lämnade fula fläckar.) Pappret är väldigt skört och jag har tejpat (förhoppningsvis med bättre tejp!) de revor som fanns lite här och där.
För att inte skada dem mer så rullade jag försiktigt ut dem på en matta och lade små stenar i hörnen så de inte skulle krulla ihop sig medan jag tog bilderna. Som är klickbara.
Det är dan före dopparedan - väggalmanackan visar 23 december. Barnen ägnar sig åt olika tidsfördriv i väntan på att det ska bli julafton. Och de båda (!?) granarna är redan klädda.
(Den äldsta bonaden - kan det vara 1940-tal?) 
 
Fåglarna ska också ha det bra, det ser tomtarna till.
(En lite nyare bonad - kanske 1950-tal.)
 Två tomtar vaktade dagens fyra adventsljus och de inkomna julkorten.
Det här är trevlig läsning i juletid.
Tät dimma utanför fönstren vid 13-tiden idag. 
 
Trevlig dag före dopparedan!

2 kommentarer:

  1. Jag minns hur andäktigt mamma satte upp de kära julbonaderna där hemma.

    SvaraRadera
  2. Maria: Ja, de var uppskattade julprydnader som hade sina givna platser i många hem. Jag vill minnas några fler än de här två men antagligen gick de sönder. De är ju lite sköra. Egentligen borde man rama in de riktigt gamla för att skydda dem. ---
    God fortsättning på helgerna!

    SvaraRadera