fredag 24 januari 2014

FREDAGSMIX FRÅN MIN HORISONT

Vid denna tid på året imponeras jag av alla tuffa vintercyklister som tappra trotsar bitande kyla, snö och is när de trampar sina hojar till och från jobb, skola, ärenden. Varje morgon och varje eftermiddag ser jag dem kämpa mot alla vädrets makter.
Vilka hjältar!
Jag minns en f.d. granne som cyklade året runt, i sol, regn, blåst, snö, iskyla. Vare sig det var plus 30 eller minus 30 så tog han aldrig bilen till jobbet. Miljövänligt trampade han t.o.m. hem under lunchtimmen. Varje dag blev det hemmet => jobbet => hemmet => jobbet => hemmet.
Klädseln varierade förstås efter årstid, allt från påpälsad till sommarklädd.
 
 

 Idag öppnas flera av de efterlängtade isvägarna i Luleå skärgård.
Bild från Visit Luleå
Isvägen Junkön - Sandön.
Foto: Luleå Kommun, S. Lindholm
Bild från www.gunhildcarling.net

  Multimusikern Gunhild Carling är på turné med sin musikaliska familj och igår besökte de Luleå.
Jazzvarietén får lysande recensioner i både Norrbottens-Kuriren (NK) och Norrländska Socialdemokraten (NSD). Det är bara superlativer, helt igenom.
NK:s recensionsrubrik lyder:
"Gunhild Carling får salen att koka."
NSD:s rubrik:
"Gunhild Carling - coolaste jazzkatten."

Efter en fantastisk konsert är det gott att mumsa i sig en hamburgare.
Hamburgerkedjan MAX, som startades i Luleå 1968, är i blåsväder.
I ett brev till de anställda skriver företagsledningen bl.a.:

"Om oppositionen (S+V) vinner valet vill de höja både restaurangmomsen och arbetsgivaravgifterna för unga. Det vore en fullständig katastrof för oss och branschen och det kommer att få stora konsekvenser för vår tillväxt."

Ett uppmärksammat och omtalat brevinnehåll som både retar och roar. Och man må ha vilka åsikter man vill om detta. Men i det stora hela bör inte en företagsledning försöka lägga över en del av ansvaret för företagets framtid på hur de anställda röstar. Alla röstar efter egen övertygelse.
Hur som helst, det kanske blev en höna av en fjäder.
Eller från en MAX-imal hamburgare till en minimal köttbulle.
 Så här såg vintern ut i förrgår.
Idag ser den ut så här.
Trevlig helg!

9 kommentarer:

 1. Härlig blandning i din fredagsmyspåse!!!

  SvaraRadera
 2. Yvonne: Kul att du gillade min fredagsblandning! :)
  Ha det gott!

  SvaraRadera
 3. Imponerande att cykla i alla slags väderlekar. Verkar litet farligt tycker jag när det är snö och is. Finns det vinterdäck för cyklar också kanske?
  Dina träd ser ut som mina gjorde för någon vecka sedan. Idag hade vi runt +15! Något är galet med vädret.
  Ha en fin helg!

  SvaraRadera
 4. Min kommentar från igår bara försvann och datorn fick spader och vägrade samarbeta. Jag hotade med bojkott men den brydde sig inte. Just nu fungerar datorn och jag får väl vara glad så länge det varar.

  SvaraRadera
 5. Anne-Marie: De flesta vintercyklister lägger om till dubbdäck när snön kommer. Jo, det finns vinterdäck (även dubbade!) till cyklar. Precis som till bilarna. :) Men fega, försiktiga jag skulle aldrig våga cykla på vintern ändå. Det är nog skrämmande att bara GÅ på snöig, isig mark. Och ändå har jag dubbar att fälla ut på skorna!
  Ja, vädret är konstigt, mycket hit och dit. Igår kväll hade vi -29 men lugnt, idag är det runt -14 och blåser. Blåsten gör att det känns kallare än -29. Burr!
  Hoppas du får/har en riktigt skön helg!

  Gunnel: Dessa datorer! Ibland är de väldigt nyckfulla och bestämmande. Och för det mesta får vi data-amatörer bara finna oss i deras dumheter och hoppas att de snarast vill som vi vill.

  SvaraRadera
 6. Va snön borta hos er.då dröjer det väl inte länge förrän det kommer till oss också.........det finns vinterdäck till cyklarna...........ha en skön helg.......

  SvaraRadera
 7. Mufflo: Tror att meteorologerna för några dagar sedan sa att snödjupet här var 37 cm. Det tycker jag låter mycket, men det kan ju variera lite.
  Skön helg till er också!

  SvaraRadera
 8. Det är synd att man inte kan bojkotta dubbelt upp. Jag bojkottar ju redan MAX hamburgare sedan jag smakade en av deras hamburgare för något år sedan :( Jag är nog av den sorten som cyklar året runt (fast inte så långt förstås på vintern, bara till loppis). Nu på vintern fungerar inte bromsarna, de har frusit fast, men det är bara att cykla sakta och bromsa med fötterna :)

  SvaraRadera
 9. Helena: Så sant, vissa saker vill man bojkotta om och om igen. --- Du är alltså en av de tappra vintercyklister som jag beundrar och imponeras av. Jag bugar mig i vördnad! :)

  SvaraRadera