torsdag 9 januari 2014

VAD HAR HÄNT MED FALUKORVEN?

Dagens viktiga fråga:
Varför var falukorven mycket godare förr?
Eftersom jag anser att denna kända och älskade svenska charkuterivara inte är lika delikat numera så har jag frågat vänner och bekanta vad de tycker.
Är jag ensam om min åsikt eller är det kanske något fel på mina smaklökar?

Min lilla och helt ovetenskapliga undersökning visade att det är fler än jag som går omkring med falukorvs-funderingar. Mycket intressant!
100% av dem jag frågade gav samma svar:
- Du har rätt! Dagens falukorv är inte alls lika god som förut.

Flertalet gånger har jag testat olika fabrikat och inget av dem når upp till forna tiders falukorvsstandard.
Vad beror det på?
Huvudingrediensen, nöt- och fläskkött (måste vara minst 40% för att få kallas falukorv), kan knappast ha ändrat så mycket i smak.
Alltså måste det vara något annat som spelar in.
Kryddningen? Tillagningen? Rökningen? Eller vad?

Vad tycker ni?
Smakar falukorven annorlunda numera?
Och är det någon som vet varför?
Den godaste falukorven, åtminstone här uppe i norr, var Holmlunds i Bastuträsk, Västerbotten. När man talar om den får de flesta något varmt i rösten och lyriskt i blicken. Mums! Undrar om den fortfarande är lika god?
Numera har man ändrat företagsnamnet till Bastuträsk Charkuteri/TopChark.

Vad sägs om blommig falukorv?

15 kommentarer:

 1. Falukorven från Holmlunds var en favorit när jag var ung. Men allting var ju mycket smakrikare på den tiden. Kanske beroende på att ens eget sinne för smaker försämrats

  SvaraRadera
 2. Jag håller med dig helt! Jag hittade en sort som jag gillade, Lithells, men nu har de slutat ta hem den på affären, så nu är det sällan jag köper Falukorv, den känns så fet att det knappt går att få bort det från skärbrädan :(

  SvaraRadera
 3. Jag äter falukorv väldigt sällan eftersom jag bara kan äta den när jag är i Sverige på besök. Men den smakade nog godare förr om jag minns rätt.
  Kanske de har fler onyttiga tillsatser?
  Du får skriva mer om falukorven om du får mer information. :)

  SvaraRadera
 4. Gunnel: Våra smaklökar åldras väl också, men i de flesta fall - kroppkakor, revbensspjäll, lutfisk, surströmming, brylépudding, kanelbullar, o.s.v. - fungerar de ju fortfarande alldeles utmärkt. Högst märkligt! :)

  Helena: Det är typiskt - så fort man hittar någon vara som man gillar så slutar den endera att tillverkas eller utgår från affärens sortiment. Och du har så rätt i det där med fettet - både kniv och skärbräda blir alldeles kletiga.

  Anne-Marie: Ja, det kanske är mer tillsatser nu. I Scans Falukorv är det tillsatt antioxidationsmedel E300 (askorbinsyra) och konserveringsmedel E250 (natriumnitrit) men det är det nog så i alla fabrikat. Men jag undrar om inte den stora boven i dramat är att korven inte röks naturligt längre - man tillsätter... taadaa!... RÖKAROM. Hm, inte undra på att smaken blivit sämre :/

  SvaraRadera
 5. Falukorven från Rybergs i Uddevalla har alltid varit bäst. Men nu har jag inte ätit den på några år, så jag vet inte. Kanske även den har blivit tristare.

  SvaraRadera
 6. Mira: Kanske Rybergs falukorv bara säljs i södra Sverige? Tror inte jag någonsin sett den här. ---
  Även här i området fanns för länge sedan ett litet familjeägt charkuteriföretag, Petterssons, där man tillverkade god falukorv. Precis som Holmlunds i västerbottniska Bastuträsk. ---
  Månne det var de små charkfabrikerna som tillverkade de smarrigaste korvarna? De rökte dem - på riktigt! Ingen tillsatt rökarom där inte! ---
  Charkjättarna har nog tappat bort känslan och hantverket i stordriften.

  SvaraRadera
 7. Köp Jokkmokkskorv om ni har möjlighet! Den är god!

  SvaraRadera
 8. Maria: Jokkmokkskorven ska testas så snart jag träffar på den! Tack för tipset!

  SvaraRadera
 9. Jag skulle vilja påstå att alla jättar har tappat bort känsla och hantverk i stordriften.

  SvaraRadera
 10. Mira: Du har alldeles rätt! :)

  SvaraRadera
 11. Va´ trevligt att möta falukorv på din blogg! Jag älskade falukorv, när jag var barn. Brukade gå till köttaffären runt hörnet och köpa för 5 öre falukorv. Den snälla tanten bakom disken skar av en bra bit åt mej.
  "På den tiden" (30-talet)kunde vi ungar också köpa för 10 öre kaksmulor från konditoriet. Med lite´ tur kunde man hitta en hel bakelse i pappersstruten!

  Falukorv med stuvad potatis försöker jag få i mej, varje gång jag är i Sverige. Kan inte jämföra smaken.

  Ruth i Virginia

  SvaraRadera
 12. Nej, inte är smaken densamma.
  Under den senaste tiden har vi provat olika fabrikat, några är synnerligen kletiga.
  Denna kletighet har jag inget minne av från förr.
  När jag var en spröd gosse åkte min pappa och jag från Värmland till farmor i Östersund.
  Inför varje resa inköptes en ring falukorv och i handskfacket låg storkniven.
  Min uppgift var att serva pappa med falukorv under den långa resan.
  - Skär en bit, pöjk!

  SvaraRadera
 13. Ruth i Virginia: Vad roligt att du tittar in här på Snaquesaligt! Välkommen!
  Falukorv med stuvad potatis... MUMS! Vi är många som gillar/gillade falukorv och saknar hur den smakade förr.
  Vilka fina minnen - fem öre falukorv och tio öre kaksmulor! Själv minns jag med glädje fem-öres-kola och tio-öres-TOY (tuggummi). Nu finns inte ens de mynten längre. :(

  Skaffaren: Vi blir visst fler och fler i "falukorvs-upproret". ;) --- Du har rätt i att falukorven även blivit kletig. Det var den inte alls på den gamla, GODA tiden. --- Förr var en ring falukorv en nödvändighet i många sammanhang. En skiva falu passade alltid. Vad har man med sig på långresorna idag? Jo, ett (oätbart) VISA-kort.

  SvaraRadera
 14. Jag fick i princip aldrig korv som barn - ja, i skolan då, men där lyckades de förstöra det mesta - så jag har inget att jämföra med, men jag tycker att Siljancharks special är riktigt bra.

  SvaraRadera
 15. Scylla: Välkommen, kul att få en ny bloggbesökare!

  Skolmaten var aldrig någon höjdare. Jag minns fortfarande med fasa vissa torsdagar när vi fick bedrövlig torr-stekt fisk, den vanliga sladdriga potatisen och en "sallad", d.v.s. vitkålsslamsor i ättika. Det var rent ut sagt vidrigt. Och man tvingades att äta upp allt som personalen lagt upp på tallriken.

  Till slut vägrade jag att äta eländet - jag gick inte till matsalen. Bara lukten av anrättningen gav mig kväljningar. Usch, vilka trista matminnen! Jag hoppas skolmaten är bättre numera. Eller...?

  Det verkar som att de godaste korvarna tillverkades/tillverkas av mindre charkuterier. Jag skulle gärna smaka Siljanscharks special, men den säljs nog inte här uppe i norr. Tyvärr... --- Några matkunniga personer borde göra en resa genom landet, "(falu)korvkollen". --- Oj, det här blev ett långt svar! :)

  SvaraRadera