fredag 3 januari 2014

VELIGT VINTERVÄDER... JAPP, DET BLIR EN PÅSE NÖTTER!

Veckans... nej!...månadens påse nötter går till vintervädret!
Det är otroligt vilken halka som vi slirar omkring på här uppe.
Mest varje dag rapporterar våra norrbottniska media om hur eländigt det är. Folk faller och bryter både armar och ben och ortopedmottagningens personal på länssjukhuset bryter kanske inte benen, men i alla fall bryter den snart ihop p.g.a. anstormningen av patienter.

Planerade operationer får ställas in för att något-så-när klara trycket och man jobbar så skalpellerna glöder. Hemma ligger de otursdrabbade halk-offren med armar och ben i högläge och väntar på en operationstid för att få frakturen fixad. Trevligare kan man ju ha det under de många helgdagarna.
Varje vinter blir det svår halka - någon gång. Men här har hela december varit en enda lång isbana. Och inte verkar januari bli mycket bättre.
Ena dagen snö och kallt, nästa dag ösregn och varmt. Strilande regn på kall mark är inte hälsosamt för vare sig lårbenshalsar eller hand- och fotleder. Och de blåslagna rumporna är nog oräkneliga.
Kommunens tappra halkbekämpare kör omkring som skållade troll men det hjälper inte alltid ändå.
När senast fick det stackars gänget sova ut ordentligt?

Likt Bambi på hal is stretar och spretar folk till brodd-försäljande butiker i hopp om att de ska ha kvar något taggigt som går att sätta under skorna.
Så här ser det ut på vår gård. Skinande blankt som ett nybonat salsgolv.
Jodå, det är sandat/grusat därnere - men det syns inte.
Kolla längst upp till höger!
Där ser man hur de två bilarnas lyktor speglar sig i gatans isbana.
De flesta trafikanter verkar ta det väldigt "IS-i".

Det är med skelettet som insats man vistas utomhus. Säkrast att hålla sig inne.
Att betitta kvällens "På spåret" ska väl inte innebära risk för några benbrott. Om man nu inte råkar snubbla över mattan på väg till TV-fåtöljen, förstås.

Ha en skön fredagskväll.

Hallå vintern, så här ska du se ut!

5 kommentarer:

 1. Nu räcker det med slask och blask och halka. Låt oss få snö, 5 minusgrader och sol. Är det för mycket begärt?

  SvaraRadera
 2. Gunnel: Håller med! Eller varför inte alternativet - sol och plus 20? Då försvinner ju slask, blask och halka?

  SvaraRadera
 3. Is och halka är inte den bästa kombinationen. Ser otroligt halt ut på dina bilder.
  Vi hade snö, is och kyla förra januari och jag ramlade riktigt illa på skolans parkeringsplats och stukade/skadade ena fotleden. Har fortfarande litet känningar av detta ett helt år senare.
  Antingen skall det vara varmt och barmark eller snö som man kan gå ordentligt på. Så det så. :)
  Visst är snökristaller fantastiskt vackra. Ingen snöflinga lär vara den andra lik. Helt otroligt.

  SvaraRadera
 4. Någon halka har inte vi. Här är det mulet, otroligt mörkt, dystert, plusgrader och otroligt tråkigt väder. Det är inte ljust på hela dagen. Inte känns det som vinter inte!

  SvaraRadera
 5. Anne-Marie: Ja, det är hemskt vad halkan kan ställa till med. Jag minns när du skrev om att du ramlat och hur besvärligt du hade det. Och tyvärr kan man ju få dras med besvären så länge efteråt. Ibland är de nästan mer påfrestande än den akuta skadan. ---
  För länge sedan råkade jag falla, med några års mellanrum och på barmark! - och fick båda gångerna en fraktur i höger fot. Alltså två gånger på samma ställe i foten. När man skadar sig så blir ofta följden att muskelstyrkan försvagas och det kan ta tid att träna upp den igen. För riktigt gamla människor kan en skada i gångapparaten betyda att de aldrig kommer på benen igen. ---
  Nej, det bästa är att aldrig "gå marksyn". ;)

  Helena: Njut av "o-halkan"! Jag skulle faktiskt föredra mörker, grått och trist än rena isbanan utanför, överallt. Här är det mörkt, grått, trist, disigt. Och svinhalka! Samtidigt! :(
  Mulna dagar är så mörka att man får ha lamporna tända hela dagen. De dagar det snöat har man verkligen sett skillnaden - det blir så mycket ljusare. Men denna vinter har snön följts av ösregn. Varje gång! Usch!!! Hoppas vädret bestämmer sig snart...

  SvaraRadera