torsdag 11 juni 2015

LJUSET I NORR

"Midnatt råder, tyst det är i husen..."

Jodå, jag vet att det är en julvisa som börjar så men just nu och här så är det midnatt och det är tyst i huset.
Alldeles nyss (bara någon minut i ett på natten, d.v.s. midnatt om man räknar i normaltid) tog jag en bild från mitt vardagsrumsfönster och då såg det ut så här.
Vi har nu årets ljusaste tid och här uppe i norr blir nätterna aldrig mörka. Besökare från sydligare breddgrader fascineras alltid av detta och brukar ha svårt att lägga sig och sova. Är det ljust ute så faller det sig ju naturligt att vara vaken och uppe.
 Jag kan förstå att sörlänningar blir lite förvirrade när solen vägrar att gå ned. Under den norrbottniska sommaren är det gula, heta klotet en riktig nattuggla.

Vi norrbottningar är vana så de flesta av oss sover bra trots (nästan) dagsljusa sovrum.
Men för min egen del vill jag ha mörkt, jag har både persienner och svarta gardiner fördragna när jag ska sussa. Jag tycker det är mer vilsamt.
Söndagen 21 juni infaller sommarsolståndet på norra halvklotet i år. Då är dagen som längst och natten som kortast. Nu gäller det alltså att passa på att hylla de långa dagarna för snart vänder det igen.
Det är allt en väldig fart på årstiderna!

God torsdag!

16 kommentarer:

 1. Jag var också vaken vid 1-tiden i natt, men då var det beckmörkt här...bara gatlyktorna som lyste. Det måste vara märkligt att ha det så ljust hela tiden. Ja, snart går det mot mörkare tider igen, men först ska vi hinna njuta av sommaren. Ha det bra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. För oss norrbottningar är det lite magiskt med mörka sommarkvällar och -nätter. Jag minns ungdomens bilresor med familjen till södra Sverige och hur ovant det kändes med "sammetskvällarna", mörka, varma och härliga. Här uppe blir det ju svalare när mörkret kommer.
   Här lyser sommaren med sin frånvaro, det är bara blåsigt och ruggigt. Hoppas det vänder snart!
   Trevlig helg!

   Radera
 2. Jag har inte bott ovanför polcirkeln men väl varit på besök där. I AC är det inte midnattssol men nätterna är magiska även där för mörkt blir det inte förrän i augusti. Det är en fin landsända vi har i norra Norrland!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ovanför polcirkeln har man riktig midnattssol men här i mina trakter försvinner det gula klotet en - mycket kort! - stund runt midnatt. Men står man på ett högt berg så kan man nog se midnattssolen även här.
   Norrland har en massa fördelar, en av dem är att det finns gott om plats! ;)

   Radera
 3. Och här hos oss går skymningen över direkt i gryning. Beckmörkt blir det inte och vi har en bra bit upp till dina breddgrader. Lapa ljus, min vän och samla i ladorna till i november.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Antagligen är jag en mycket konstig typ eftersom jag nästan gillar vintermörkret bättre än sommarljuset. Jag tycker inte om vintern som sådan - snön, isen, kylan - men jag gillar dess vilsamma mörker. Ibland hör man om människor som får ljusterapi under vintern, under sommaren skulle jag behöva mörkerterapi. ;)
   God helg!

   Radera
 4. Oj så ljust du har det just nu. Här blir det helmörkt redan runt 21.30-22.00-tiden.
  Numera har jag faktiskt vant mig vid de mörkare kvällarna och nätterna och har inget emot det. I början av mitt USA-boende var det konstigt. Man vänjer sig vid allt.
  Just det ja, det är sommarsolstånd snart. Jag minns när jag bodde i Sverige att jag alltid fick litet panik att det vände så tidigt och blev mörkare igen. Sverige är ett land med verkliga ljus- och mörkerkonstraster. Inte alls så extremt på 41:a breddgraden som Weed ligger på,
  Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Här uppe i norr är ju skillnaden särskilt stor mellan vinterns kompakta mörker till sommarens dygnet-runt-ljus. Många tycker att vintrarna är jobbiga p.g.a. mörkret medan andra - bl.a. jag! - njuter av det. Men jag kan även uppskatta de ljusa sommarnätterna. När jag under en tid körde långtradare tyckte jag att det var toppen med ljusa nätter. :) Då hade man ju mycket större möjlighet att i tid se eventuella älgar eller annat på/efter vägarna.
   Just nu ösregnar det här, himlen är alldeles mörk och jag får ha lampan tänd för att se tangenterna på datorn. Än har Norrbotten inte ens sett en glimt av sommar.
   Kram! Och trevlig helg!

   Radera
 5. Midsommarnattens köld är hård...

  SvaraRadera
  Svar
  1. ... och inga stjärnor glimsar och glamsar! (Osynliga p.g.a. midnattsljuset.) ;)

   Radera
 6. Jag tog bilder i gårkväll vid 23.00 av den fantastiska solen som lyste så intensivt. Älskar den här årstiden, älskar förresten alla årstider och dagar när det inte blåser.
  Trevlig lördag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är konstigt att även om solen lyser så blir det ingen värme, bara si-så-där 13-14 grader. Det känns ännu svalare med den envisa blåst vi haft i flera veckor nu. Det vore skönt med åtminstone 18-20 grader. Och vindstilla!!!
   Trevlig söndag!

   Radera
 7. Tack för din kommentar om ögonoperationen. Det gäller väl att bara tänka positivt, men ibland kan det var ganska svårt. Som du sa, så får vi peppa varandra. Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. När det gäller detta så vill det till att kunna tänka positivt eftersom hela mitt jag protesterar vilt bara inför tanken. Men när starren blivit riktigt besvärlig så känns - förhoppningsvis! - operationen som något bra. Kram från norr!

   Radera
 8. Jag tror jag skulle ha svårt att sova om det är för ljust. Jag måste ha mörkt, tyst, svalt och ligga skönt (kanhända är jag vaken i alla fall :) ) Hälsa Gunnel, jag kan fortfarande inte kommentera på hennes blogg, det blir bara en blank sida hur jag än försöker...?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller med dig till 100% - det ska vara mörkt och tyst när man ska sova! Och inte alltför varmt. En skön säng är inte heller fel. :)
   Så märkligt med en blank sida när du ska kommentera hos Gunnel. Hon är i alla fall hälsad! :)

   Radera