söndag 6 mars 2016

HALVA SVERIGE?

En liten varning är på plats; idag blir det ett långt inlägg.
Världen är full av galenskaper; lokala, regionala, nationella och internationella. Eftersom tokigheterna är så många tänkte jag dela upp dem på ett par, tre blogginlägg.

Jag börjar med denna idioti som kallas storregioner. En företeelse som ger kloka människor skrämselhicka. I alla fall här i norr. Dessa regioner är ett påhitt av politiker och andra makthavare som har alldeles för lite att göra. Det är som med barn -- ibland när de är understimulerade och uttråkade så hittar de på tokigheter. Följderna efter dem kan bli nog så allvarliga, men maktgalna politikers dumheter får ofta ännu värre konsekvenser. Dels för att deras beslut och handlingar drabbar massor av människor och dels för att de sträcker sig över lång tid,
i vissa fall t.o.m. för evigt.

Det finns planer på att slå ihop Norrbotten (som redan är 25% av Sveriges yta) med Västerbotten, Västernorrland och Jämtland. Alltså halva Sverige. Tänk om man skulle slå samman resten av landet till en enda region. Vilka protester det skulle bli!
Vi norrbottningar/norrlänningar har tillräckligt långa avstånd som det är.
Blir det här planerna verklighet så får vi halva Sverige som "närområde".
HUR TÄNKER POLITIKERNA?

Deras papegojaktiga svar är att det ska bli SÅ bra! Om vi bara ingår i en större region och blir fler, så blir vi SÅ starka och alla kommer att lyssna SÅ mycket mer på oss.
Vilket enfaldigt skitsnack!
Vi kommer att bli totalt överkörda (det är vi ju redan om det blir en storregion) och den enda skillnaden är att vi får ännu svårare att göra våra röster hörda. Och vi får ropa ännu högre för makthavarna sitter ännu längre bort från oss. Och då är det ännu lättare för dem att strunta i oss:
-- Va´? Ni är för långt bort. Vi hör er inte.
Nej, för länge sedan borde vi ha avbrutit all export söderut
av malm, skog, vattenkraft och fantastiska matråvaror. Och duktig arbetskraft.

Nu vill man alltså slå samman fyra regioner och fyra konkursmässiga landsting -- som om det skulle ge bättre ekonomi. Storskaligheten gör bara att allt blir mera tungrott och svåradministrerat, just för att avstånden blir förfärande långa. Och vad bryr sig politiker om vårdsituationen 100 mil bort?

Denna tossiga plan på storregion är så urbota korkad att alla i Norrbotten riskerar att drabbas av andningssvårigheter. (Vilket i sin tur ytterligare kommer att belasta vårt konkursmässiga landsting.)
Man brukar säga att vissa saker är så dumma att klockorna stannar.
Ja, jag har ju tyckt att mina tidsmätare är lite konstiga. De har något på känn ...

De andra tre landstingen som är tänkta ska ingå i den "heliga" kvartetten är förresten också nära konkurs. Tillsammans går storregionens sjukvård back över en miljard. Norrbottens läns landsting (NLL) höjde vid nyår landstingsskatten med 1,16 krona, men redan år 2018 är det extra tillskottet förbrukat. Vad gör man då? Bl.a. skenar kostnaderna för stafettläkare/-sköterskor och blir allt högre för varje år, trots ständigt prat att de ska minskas.

Det är verkligen inga presumtiva Nobelpristagare i ekonomi som styr NLL. Ja, möjligen om det gick att få priset för att man höjt sin egen lön. Och för att man klarat av att sitta kvar vid makten. Men det behövdes tre ja-sägare från (MP) respektive (V) för att (S) skulle kunna sitta kvar med ordförandeklubban i handen.
 Norrbottens landshövding, Sven-Erik Österberg (S), är helt emot en storregion och det hedrar honom. Han bevisar därmed att det trots allt finns åtminstone EN makthavare
vars hjärnceller fortfarande är intakta.

HUR TÄNKER MAN?
Tyvärr, man tänker inte alls. En massa hjärnor verkar ha slutat fungera.

Och nu ser det ut som många hjärnkontor i USA också har lagt ner verksamheten. I det stora mäktiga landet i väster finns risken att pajasen Donald Trump väljs till president.
I jämförelse med det så ter sig en storregion Norrland som en toppenidé.
Allting är relativt.
Det finns mardrömsscenarion. Och så finns det ...
M-A-R-D-R-Ö-M-S-S-C-E-N-A-R-I-O-N.

Här nedan kan ni läsa en annons som var införd i Norrbottens tre största dagstidningar igår.
Det är Norrbottens Sjukvårdsparti som satt in denna helsidesannons. Och nu funderar partiet även på om man ska kräva en folkomröstning om storregionen.
Vi är många norrbottningar som hoppas på det.
Det kommer att bli ett rungande NEJ! 
(Bilderna i detta inlägg kommer från Pixabay (lite tillfixade av mig) och Norrbottens-Kuriren.)
Klicka bilden nedan för läsbar text.
Vi är väldigt många som hoppas att dessa storhetsvansinniga planer på storregion hamnar där de hör hemma, nämligen i soporna.
Men man bör iakttaga försiktighet så de inte slängs i återvinningskärlet! Igen!
---
Ha det gott!

10 kommentarer:

 1. Tankeverksamheten tycks vara skadad både hos makthavare och vanligt folk. Det är i alla fall min erfarenhet.
  Jag tycker jag ser vansinniga saker både på vardaglig nivå och högre upp. Och det gäller både Sverige och USA.
  Det där med storregioner låter mycket märkligt och ogenomtänkt.
  Jag råkade "bläddra förbi" en av nyhetskanalerna på TV i kväll och såg presidentkandidaterna tjafsa och tjäbbla och blev alldeles matt och insåg att det blir en LÅnG tid fram till valet i november i USA.
  Ser fram emot dina andra inlägg om ytterligare tokigheter.
  Kramar!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är anmärkningsvärt att tankeverksamheten alltid fallerar hos just politiker/makthavare men (för det mesta) fungerar normalt hos allmänheten i stort.
   En normal Svensson inser snabbt svårigheter, problem och konsekvenser av korkade beslut medan makthavare, när verkligheten kommit ifatt, förvånat tittar sig omkring och med ett fånigt leende säger: "Ojdå, det hade jag ingen aaaning om!"
   Innan makthavaren blev makthavare hade han/hon antagligen full snurr på de grå cellerna. Tyvärr ... makten tycks berusa och förstöra de goda grå.
   Kram tillbaka!

   Radera
 2. Det var ord och inga visor! Du skriver jättekul om ett mycket allvarligt ämne. Jag småskrattade hela tiden, men inte åt innehållet utan ditt ordval. Skicka in det till en tidning och det blir säkert reaktioner på det. Håller med dig i allt du skriver om. Vi har icke-tänkande politiker här också, men detta tar nog priset. Det ska bli kul att läsa dina andra inlägg. Du behöver säkert ingen lakritsbit för att höja blodtrycket. Ha det gott.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för dina snälla ord! Ett allvarligt ämne behöver ibland en smula humor för att man ska orka med det.
   Man behöver bara kolla media så höjs blodtrycket. Storregion Norrland är bland det mest idiotiska förslag som politiker kommit på. Och det säger ju en hel del. Politikers "tänk" och beslut är oftast varken verklighetsförankrade eller konsekvensanalyserade. Verkar inte som det finns några krav på det.
   Fortsättning följer! :)
   Kram!

   Radera
 3. Litet är vackert sas det i alternativkretsar på 70-talet. Ja. "Norrland" som en storregion blir något annat, tydligare en koloni vars råvaror kan utnyttjas av övriga delen av landet. Även om man påstår att det nu handlar om landstingens överlevnad. Om fyra fattiga landsting slås ihop blir det inte självklart ETT rikt landsting. Gissa om administrationen kommer att växa och MÅNGA konsulter/tjänster kommer att behövas för att få de olika delarna att samarbeta.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Småskalighet är vettigt. Då SYNS människor och djur. Och beslut och handlingar uppmärksammans snabbt och kan åtgärdas.
   Alla resor och traktamenten för politiker/tjänstemän i den eventuella storregionen kommer att kosta skjortan. Vilken besparing är det? Men det värsta med detta huvudlösa förslag är att det gynnar politikerna, inte folket.

   Radera
 4. Världen är galen. En nästan uttjatad mening som man ständigt återkommer till. Människor häruppe är till 80 procent mot en storregion men vad bryr sig de beslutande om besvärliga motsträvande krångliga medborgare. Ur vägen, här bestämmer vi! Nej, Annica vi får protestera, men var och hos vem? Det är väl Tiger Woods ex-svärmor (Barbro Holmberg) som totat ihop det senaste dåliga förslaget.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skrämmande nog tycks världen dessutom bli ännu galnare för varje dag. Bevis på detta kommer ju ideligen-
   Vi vanliga människor är alldeles för fridsamma och eftergivna. Vi borde oftare ilskna till och ge makthavarna på moppo. De kommer ju alltid undan med tokigheterna, behöver mycket sällan ta ansvar. Nej, de får rejäla fallskärmar och bonusar och/eller ett nytt toppjobb.
   Barbro Holmberg kan ta sitt usla förslag och följa med det ner i sopbingen.

   Radera
 5. Angående storskalighet kan nämnas att det finns 36 680 kommuner i Frankrike. Så att, som jag brukar säga.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Alltså kan vi slänga oss i väggen med våra 290. Men å andra sidan har vi då fler invånare per kommun! ;)

   Radera