torsdag 17 mars 2016

KUSTSTAD BLIR INLANDSKOMMUN

För en dryg vecka sedan (6 mars) skrev jag om tokigheter och började med en regional sådan, den planerade storregionen. Jag lovade att återkomma med fler galenskaper. Så ... här kommer en av de lokala dumheterna -- utfyllnad av vattenytor för att skapa mark för bostadsbyggande.
Klickbara bilder!
Kuststaden Luleå har alltid gjort reklam för sitt vattennära läge. Här blandar sig Luleälvens vatten med Bottenvikens och sprider sedan ut sig i en underbar skärgård med mer än ettusen (1 000) öar.
Själva stadens centrum ligger på en halvö och i dess västra del finns t.o.m. en härlig badplats, Gültzauudden, med friskt vatten från älven.
På 1950-talet fanns det mer öppet vatten runt centrum än det finns idag. Lite här och där har man fyllt igen vattenytor och någonstans har jag läst att det, tillsammans med landhöjningen, har minskat de älskade "skvalp-ytorna" med ca 40%.

Staden behöver massor av nya bostäder -- bostadsbristen är enorm -- så nu planerar kommunen nya bostadsområden på flera platser. PÅ MARK SOM INTE FINNS men som SKA BLI TILL genom att man tänker FYLLA IGEN ÄNNU MER vattenytor. Både norr och söder om halvön. Bl.a. på båda sidor om Mjölkuddsbanken och även ett stort område i Södra hamn.
Dessa byggplaner är bland de mest korkade förslag som någonsin presenterats i Norrbottens huvudstad. Mycket dumt har beslutats i Stadshuset men undrar om inte detta tar priset. Blir planerna verklighet så är snart Luleå ingen kuststad längre utan en inlandskommun.

Då får vi hoppas på regniga somrars efterlämnade vattenpölar för att vi ska få se något vatten överhuvudtaget. Och alla båtägare får sätta hjul på sina farkoster för att kunna nyttja dem.
Det enklaste är förstås att låta flytetygen ligga kvar på sina båtsläp.
(Luleå är en av Sveriges båt-tätaste städer, sett till antalet invånare. Inom kommunen finns mer än 40 fritidsbåtshamnar och mer än 10 000 fritidsbåtar.) 
Luleå Stadshus -- här klubbas inte alltid kloka beslut.

Vad staden/kommunen behöver är inte centralt placerade lyxlägenheter med vattenutsikt (!?) och skyhöga hyror utan vettiga bostäder med vettiga hyror som vanligt folk har råd att bo i. Tydligen struntar kommunens styrande i alla pensionärer och ensamstående, ungdomar som vill flytta från föräldrahemmet och studenter vid Luleå Tekniska Universitet (LTU).
Och alla andra med måttlig inkomst.
Dessa människor verkar inte vara intressanta för kommunen
som bara tycks vilja bygga för folk med höga löner.

Att "tillverka" mark för byggande förstör för redan befintlig bebyggelse och dessutom fördyrar det för nybyggnationen. Det kostar pengar att fylla igen vattenytor. Och det kostar att bygga stora paradvåningar. Med det läget blir det naturligtvis inga små ettor med kokvrå.

Runt omkring Luleå finns det hur mycket mark som helst att bygga på men den ligger inte sjönära och inte i centrum. Men nu är det faktiskt så att alla kan inte bo med utsikt över vatten.
Visst, de flesta av oss skulle ju helst vilja bo med sjöutsikt, men det är ju en omöjlighet. Många vill också bo väldigt centralt med stadens hela utbud alldeles utanför dörren men det är inte heller möjligt. Tyvärr får majoriteten av oss bara drömma om sjönära boende "mitt i smeten" men våra liv kan ju vara bra ändå. Och vi kanske t.o.m. har en slant över när vi betalat hyran.

Tilläggas bör att luften i Luleå centrum tidvis är mycket dålig -- det är alldeles för mycket trafik i och genom de centrala delarna som det är. Med en stor mängd nya bostäder kommer både luften och trafiksituationen att försämras ytterligare.
Kommunens nya slogan lär bli:
"Kom och bo dyrt i centrum, men var beredd på att använda gasmask."

Dessa yviga och lättsinniga byggplaner borde kastas i soporna (precis som planerna på storregionen). Men nej då, euforiskt pladdrar kommunens politiker ofta och gärna om hur bra allt ska bli.
Allting är möjligt i en expansiv och framgångsrik kommun med "nytt, fräscht tänk"
och omsorg om alla invånare.
Mitt råd blir:
 "Omyndigförklara politikerna! Här finns det jobb för gode män. Och Lyxfällan."

14 kommentarer:

 1. Vilka tokiga politiker.
  Man undrar varför hjärnfunktionerna tycks försvinna när de kommer in i politikerjobbet.
  Antar att husbåtar (tänker nu på den passande husbåten AnneMarie ;)) inte får plats i detta nya förslag.
  Ja du, det är bara att inse att världen har gått över styr. Både i Sverige och i USA.
  Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. "ANNONS: Politiker sökes. Kvalifikationer: Hjärnbrist. Teflonbehandlad kropp och knopp." ;)
   Husbåt är nog inte bästa valet här uppe. Isbrytare vore lämpligare. ;)
   Ja, må världen skonas från en USA-president vid namn Trump. Bevare oss väl! Hugaligen!
   Kram från mulet norr!

   Radera
 2. Haha! Du skriver så träffande. Jag har också alltid undrat om det sunda förnuftet sjunker i takt med att personen klättrar på politikerstegen. Det måtte väl ändå vara bättre och bo utanför centrum i lugn och ro och med frisk luft. Det borde finnas en konsumentombudsman att vända sig till när det blir fel politikerbeslut likaväl som när man blir felbehandlad i en butik. Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är verkligen märkligt att där makten går in går vettet ut. Och det gäller (nästan) till 100%. Något enstaka undantag finns.
   Det behövs någon (vettig!!!) överordnad som kunde ta politiker och andra makthavare i örat när de spårar ur. Och INNAN det gått för långt.
   Kram tillbaka!

   Radera
 3. Milda Moses! Dårpippipolitiker finns uppenbarligen överallt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ju mindre sunt förnuft desto mäktigare. Man vill gråta åt eländet.

   Radera
 4. tänk att du skriver det jag gnällt om länge.Vi behöver billiga bostäder,Tyvärr byggs det bara lyxboende.Få se om det blir några "normala"bostäder.Skulle inte vilja vara 20 år och på väg ut i verkligheten idag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Luleåborna borde göra uppror! Vi är alldeles för snälla och fredliga. Som infödd lulebo har jag länge kunnat följa tokigheterna. Jag blir arg, ledsen och förtvivlad.
   Politikerna lever sina egna liv och drömmar - utan verklighetsförankring. Stackars oss!

   Radera
 5. Bara vänta på landhöjningen. Då kan man bygga strandnära. Att förstöra våra fina vattenytor är bara så fel. Förstår inte att det är så få som protesterar mot dumheterna. Vad vi behöver är medelstora och mindre lägenheter i vettiga prislägen. Precis som du skriver kan inte alla bo mitt i smeten. Bygg för de unga, för studenterna och inte bara för de rika!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Javisst, landhöjningen fixar extra mark men Luleås politiker hinner inte vänta på den. Och då fixar man mark på sitt eget (korkade!) sätt.
   Vi borde ordna en protestmarsch mot den här galenskapen. Och jag tror inte på politikerpratet om att med de nya lägenheterna kommer lägenhetskarusellen igång - folk flyttar till de nya dyra bostäderna och lämnar sina gamla billiga till de mindre bemedlade. Hahaha!

   Radera
 6. Har aldrig besökt Luleå, tyvärr. På din bild från ovan ser det väldigt fint ut. Och härligt med en sådan skärgård! Synd om det tas beslut som förfular staden. Måste väl gå att bygga på redan befintlig mark?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Luleå är en vacker stad, mycket tack vare allt vatten som finns inpå knutarna. Förhoppningsvis får det fortsätta så, men de oerhört korkade byggplanerna skrämmer. Nya bostäder är nödvändiga men de ska byggas på befintlig mark, utanför centrum.
   Trevlig helg i Hjo!

   Radera
 7. Det är ungefär som här hemma tror jag, de är lika smarta i alla fall. De har rivit massor med lägenheter i kommunen, vilket har resulterat i att det inte alls finns några lägenheter nu. En väntetid i kön på flera år för att ungdomarna ska kunna flytta hemifrån. Nu bygger de nytt flådigt som inte många har råd med :(

  SvaraRadera
  Svar
  1. Här i stan pratar kommunalråden om att det nu ska byggas så mycket och så bra men de talar inte om hur svindyra de bostäderna kommer att bli. Inte blir det boende för vanligt folk och allra minst för ungdomar.
   Det verkar som de flesta kommuner är urusla på att planera. Allting som händer tycks komma som en överraskning. I vår grannstad Boden rev man för några år sedan flera höghus och nu ska man bygga upp nya på samma plats. Man borde ha kallställt de befintliga och avvaktat så hade man nu kunnat möta den nya efterfrågan. Och med vettigare hyror än det blir i de nya.

   Radera