tisdag 31 augusti 2010

RÖTT OCH BLÅTT

Ja, av dagens bloggtitel kan man tro att detta inlägg återigen (se gårdagen) ska handla om det rykande aktuella ämnet politik. Men, nej, rött och blått kan också stå för mycket annat. Till exempel rödbetor och blåbär. Det hörs ju t o m på namnen.
-
Till mycket känsliga läsare måste jag nu utfärda en liten varning: Kan ni inte tänka er att läsa om en viss kroppsvätska så bör ni genast avbryta läsandet. Men, å andra sidan, då går ni miste om ett litet mysterium.
-
-
I lördags mumsade jag i mig flera rödbetor, nykokta och väldigt goda. När jag skalade dem så färgades mina fingrar lite röda, men det gick bort ganska fort efter att jag tvättat händerna. När jag ätit upp de röda delikatesserna så var varken mina läppar eller min tunga röda. Men... och håll i er, nu kommer kroppsvätskan in i bilden... jag kissade rött. Som vanligt efter rödbetsfrosseri.
--
Snart kommer mysteriet, så fortsätt att läsa.
-
När tillfälle ges kan jag även ägna mig åt härligt blåbärsfrosseri. Då färgas mina läppar blåa, likaså min tunga, jag ser ut som en tvåbent chow-chow (blåtungad hundras). Fingrarna är mörkt blålila om de så bara nuddat de antioxidantsstinna bären och det är en blåfärg som knappt går att tvätta bort. Den ska nötas bort.
Men... och nu kommer jag till mysteriet... jag kissar INTE blått!
-
Jag får inte ihop det här!!! Blåbär färgar ju allting blått, fingrar, läppar, tunga, allt de kommer i kontakt med! Men inte... ja, ni förstår. Rödbetor färgar INTE allting rött, fingrar lite (försvinner snabbt), men inte läppar, inte tunga - men däremot... ja, ni förstår.
-
I ett av sina program för några år sedan berättade Oprah Winfrey om hur hon skyndat sig att uppsöka läkare efter att hon upptäckt att hon kissat rött. Hon blev mycket skärrad och trodde hon drabbats av någon plötslig och farlig sjukdom. Diverse prover togs och de visade inget annat än en helt frisk och sund pratshowsvärdinna. Men i det efterföljande samtalet framkom att Oprah ätit rödbetor. Jahaaa! Mysteriet löst!
-
För många år sedan tog en av mina väninnor med sig sin lilla dotter och hastade iväg till doktorn av samma orsak. Lilla dottern hade kissat rött och både moder och barn blev alldeles vettskrämda. Mysteriet löstes efter en stund, men dottern vägrade kissa igen så hon fick tappas - med (tillfällig) läkarskräck som följd.
-
Nästa gång du ätit rödbetor, ta det bara lugnt och minns detta blogginlägg.
Men fortfarande återstår att lösa mysteriet med rödbets- och blåbärsfärg. Varför rött - men inte blått? Naturligtvis måste det ha med själva färgämnena att göra och kanske hur våra njurar filtrerar olika saker som vi sätter i oss.
-
Egentligen borde man fråga sakkunskapen.

måndag 30 augusti 2010

SNAQUESALIG POLITIK

Det börjar ligga ett löjets skimmer över de politiska aktörerna. Alla partier försöker övertrumfa varandra, det är det ena guldkantade löftet efter det andra. Är de verkligen så naiva att de tror på sig själva och att vi tror på vad de lovar?
Snaquesaliga Anta har frustrerat skaldat följande:
-
Det politiska snacket nu svämmas över
av partier som lovar oss massor med klöver.
Javisst, naturligtvis ska vi få allt vi behöver
och inte bara i dag, utan för all tid framöver.
-
Men när de har segrat i oss ger de katten
och efter någon vecka så höjer de skatten.
Champagnen de lovade består mest av vatten -
skyller sen på att de floppade lågstadiematten.
-
Vitt och brett de alla talar om datten och ditten,
men deras löften är inte värda ett endaste vitten,
vare sig de kommer från vänster, höger eller mitten.
Hur det än går - efter valet sitter vi alla "i skitten".
-
-
God måndagskväll.

söndag 29 augusti 2010

EN GOD HELG

-
SURSTRÖMMINGSMIDDAG!
MUMS!
-
Det har varit en god helg. Den började i går med två loppisbesök med bästa väninnan G. Hennes snälle make N agerade privatchaufför och medan G och jag strosade runt och nosade upp eventuella fynd passade vår chaufför på att kolla in nya modeller på den närliggande bilaffären.
-
Den första loppisen som hölls i ishallens "runt-rinken-område" var en stor besvikelse, rörig, högljudd och mest bestående av barnkläder och leksaker. Den höga ljudnivån var hemsk och tröttande för extremt ljudkänsliga Anta som har ett skrällande högeröra. Det var helt enkelt en fruktansvärt jobbig upplevelse. Och den uppvägdes inte av några fina fynd. G hittade ingenting av intresse, men jag köpte i alla fall en sak. Mina två loppisfynd finns till beskådande på min andra blogg, Pyssel & Pinaler.
-
Den andra loppisen var en bagageloppis på parkeringen utanför Coop Forum. Vi borde ha börjat där, för där fanns det bättre grejer att fynda. Tyvärr kom vi ju dit när ruljansen pågått nästan en timme, så det var lite "utsålt". Återigen - G hittade ingenting av intresse, men jag köpte i alla fall en sak. (Bilder, se hänvisning ovan!)
-
Efter lördagsutflykten blev det kokta, färska, svenska ekologiska rödbetor med smör, olivolja, flingsalt och italiensk mozzarella. MUMS! Läckert!
-
Söndagens bidrag till den goda helgen: Se bloggbilden - surströmmingsmiddag! Kallax surströmmingsfilé, nykokt, färsk mandelpotatis från orten, hackad gul lök, fibertunnbröd från Gene, svenskt smör och Pepsi Max. MUMS! Läckert! En himmelsk blandning! Bara jag tänker "surströmming" vattnas det i munnen.
-
Nu är det bara drygt fyra timmar kvar av den här söndagen och timmen mellan 20:00 och 21:00 blir bra den med, det vet jag. Då blickar mina ögon på "Doc Martin" på Kanal 9. En rolig och underhållande engelsk serie om en kirurg som inte tål att se blod. Det är ju ett krux förstås, så därför har han flyttat tillbaka till den lilla hemstaden och blivit G P, general practitioner, allmänpraktiserande läkare. Att hemstaden råkar ligga vid havet och har en vidunderlig utsikt gör ju inte serien sämre. Den stele och pedantiske kirurgen spelas av Martin Clunes, som varit med i åtskilliga TV-serier.
-
Njut söndagskvällen och ha en bra början på vecka 35 och augustis två sista dagar.

fredag 27 augusti 2010

TV4:s MYSIGA MÄN

Sista avsnittet av TV4:s program "Sommar med Ernst" är slut för säsongen. Snyft! Den fina gamla hyttan förvandlades till en fantastisk bostad. Med säker blick för det estetiska, fantasi, enkla material och duktiga medarbetare så överträffade Ernst sig själv i år. Och vem skulle inte vilja provsmaka några av de läckerheter som kocken Kirchsteiger lagade till?
I mitt tycke var sommarens program de bästa i serien. Hittills.
-
Förresten, hur kan det komma sig att just TV4 lyckas locka till sig de absolut mysigaste männen för sina program? Först har vi stilige och duktige Ernst och så hans unga gulliga hantverkare Pirre (Per Starrin) och Mackan (Marcus Nylén) och sist men inte minst trevlige Pontus Silfverstolpe i "Antikdeckarna" i TV4+, torsdagskvällar kl 20:00. Vilka män!
-
Jag hoppas jag är förlåten för att jag har lånat bilderna från TV4:s sajt http://www.hemmakanalen.se/
(I gengäld ger jag ju lite gratis reklam.)
-
Bok av och med Kirchsteiger.
-
Mackan och Pirre. Sköna killar!
-
Pontus Silfverstolpe från "Antikdeckarna". Här har han sällskap av kunniga kollegan Li Pamp. Kolla in deras program - mycket sevärt och lärorikt. Dessa två borde ha fått fortsätta sina upptäcktsfärder på och i loppisar, antikaffärer och privata hem utan Elsa Billgren och hennes vintagekläder. Mode kan få ett eget program.
-
Så tycker jag. Är det någon som tycker annorlunda så välkommen med kommentar.
-
Nu ser jag fram emot en lugn och skön fredagskväll med lite smarrigt på tallriken och "Doobidoo" på TV.
Må väl!

lördag 21 augusti 2010

GRÅRANDIGT DRAPERI

Det hänger ett vått och grårandigt draperi utanför mina fönster. De flesta kallar draperiet för ösregn. Men det låter inte lika poetiskt. Himlen är helmulen, regndiset sveper in allt i ett dimmigt töcken som tar bort alla skarpa konturer och träd och blommor hukar stilla i väntan.
-
Är man klädd i regnkappa, stövlar och sydväst eller har paraply till hands, så är det egentligen ett härligt väder. Det är lätt att andas och det luktar så ljuvligt, åtminstone efteråt. Och så är det bra för hyn, sägs det.
-
Nästa lördag hoppas jag, och många med mig, att det grårandiga draperiet har dragits åt sidan för då är det en massa utomhusaktiviteter, bl a loppis på två ställen (kan vara fler) i närområdet. Då bör sensommarsolen helst stråla ner på alla glada sensommarflanörer.
-
Har ni förresten tänkt på att skuggorna redan blivit mycket längre? Det märks verkligen att solen minskat i höjd, så här i sista tredjedelen av augusti. Jag älskar denna månad. Tänk hög och krispig luft. Tänk kvällsskymning och mys. Tänk surströmming och kräftor. Tänk nyplockade bär och frukter. Tänk nyskördade grönsaker och svampar. Tänk kära släktingar och vänner hemkomna från semesterfirandet. Tänk jobb och plugg. (Hoppsan, nu spårade det ur!)
-
Jodå, jag vet att det är tungt att börja arbete och skola igen. Det känns väldigt trögt de första dagarna. Men på något sätt är det också skönt att återigen falla in i vardagslunken.
Ledighetens trevliga nattuggleri och sovmorgnar kan väl hädanefter bli helg-lyx. Om man känner för det. Varje vecka innehåller ju, för de flesta, en "tvådagars-semester". Men... tyvärr innehåller den ofta mest tvätt, städning och andra mindre lockande sysselsättningar som inte hunnits med under arbetsdagarna.
-
Med tanke på det här sista kan jag bara säga: Håll ut! Det är bara fyra månader till jul! Men, förresten, vilken tröst är det? Julen i år är bara som en vanlig långhelg, fredag, lördag, söndag. Nyårshelgen blir likadan. Hm...
-
Okay då, men det är i alla fall bara runt tio månader till nästa semester! Och vi som är lite till åren vet ju hur fort tiden går...
(Om inte annat - läs föregående blogginlägg.)

torsdag 19 augusti 2010

UR LED ÄR TIDEN...

... så skrev den gode Shakespeare i Hamlet och jag är benägen att hålla med honom. Han ville visst vrida den rätt men några sådana ambitioner har jag inte alls. Däremot kan man ju fundera över tiden och dess gång. Ju äldre man blir desto fortare verkar den rusa iväg.
-
Nu vandrar tankarna nästan varje dag på nya obekanta stigar. Man tänker annorlunda än när man var ung, vilket ju är helt naturligt. Men tankarna har förändrats så mycket på bara fem-tio år. Nu ter sig dagar, veckor, månader, år så mycket kortare än förr. Och det beror väl på detta:
Ju fler år man lägger bakom sig, desto färre har man framför sig. Framtiden krymper och plötsligt inser man att livet är alldeles för snålt tilltaget.
-
När man var ung och hörde de äldre klaga på att tiden sprang på snabba fötter så fattade man inte alls vad de talade om. Då bestod ju en vanlig dag av en enorm massa timmar, en oändlighet. För att inte tala om hur lååånga långfredagarna kunde vara. Och julaftnarna - åtminstone fram till dess tomten kom. Och ett år - det var som en ofattbar eon.
-
Nu är ett år ingenting. Vips! Svisch! så är det över. Och alla storhelger som nyår, påsk, midsommar och jul - visst dyker de upp med mycket kortare intervaller nu för tiden? Och födelsedagarna! Hugaligen! Nyligen fyllde jag 25. Tycker jag! Men nu... även om jag låter siffrorna byta plats så räcker de inte för att tala om min ålder. Vad är det som händer??? Jag är både förvirrad och förvånad.
-
Nu börjar jag förstå hur mina föräldrar måste ha känt det när de såg oss barn växa upp. Och ännu mer när barnbarnen kom. Och sedan deras barn. Vår tidsuppfattning ändras alltefter vilken ålder vi själva befinner oss i. Och först när vi blir äldre så kommer insikten:
"Alla dessa dagar som kom och gick - inte visste jag att det var livet."
(Stig Johansson)
-
Tänk om man kunde förmedla denna insikt till de unga - att ta vara på varje timme. Livet är verkligen alldeles för snålt tilltaget. Det är en "just nu"-grej.

måndag 16 augusti 2010

LITEN OCH TJOCK BLIR BRED OCH PLATT

Min TV är liten (20") och rund. En så kallad tjock-TV. (Påminner faktiskt lite om ägaren.)
Hur som helst, nu har jag bestämt att det snarast ska bli ändring på det. (Hallå, vi talar om TV:n!)
-
Ska jag nödvändigtvis och fortsättningsvis höra illa, så kan jag ju åtminstone få se bra. (Angående det strejkande örat så är det status quo - skrällande, spruckna, otydbara ljud.)
Jag har alltså bestämt mig, det ska inhandlas en ny, stor, bred och platt TV. Jag har varit runt lite och kollat vad som finns. Och, jo, det finns MASSOR av märken och modeller att välja bland!
-
Lilla mullisen blir snart utbytt...
-
... mot en sådan här stor och mallig typ.
-
Det är inte lätt att hitta rätt i platt-TV-djungeln. Och vi ska inte tala om alla konstiga ord! Jo, förresten, det ska vi! Det är LCD hit och Plasma dit, LED, HD-ready, full HD, 3D, 50 eller 100 Hz, USB, HDMI, SD-kortläsare, DLNA, Wifi, inbyggd (eller inte) digitalbox. Sedan finns det helt obegripliga uttryck som "Vreal 4" (för mer naturliga och skarpa bilder), "Ultra Clear Panel" (för ökad kontrast) och "Spot Control och Dual XD Engine" (för extra hög kontrast). Och så vidare - i all oändlighet.
-
HJÄLP, jag blir galen! Men efter många påfrestande och amatörmässiga frågor för och till TV-säljarna och ännu fler undringar till mig själv, TV-köperskan, så har jag bl a kommit fram till följande:
-
Storlek 40", 100 Hz, full HD, LED, gärna flera USB och HDMI och så SD-kortläsare. Med alla dessa finesser får man ju också hoppas att den håller i några år. Oftast går hemelektroniken sönder ett par dagar/veckor efter att garantin gått ut. Och alla försäljare försöker pracka på oss kunder en extra försäkring - OM och IFALL något skulle hända. Den försäkringen tackar jag alltid nej till. Onödig, har jag hört Konsumentupplysningen säga.
-
Nej, nu har jag inte tid längre, jag ska kolla platt-TV-utbudet på nätet.
Må väl!

onsdag 11 augusti 2010

HÅRT ELLER MJUKT?


-
Ett bröd ska vara hårt
på det jag inte prutar
för annars är det svårt
att höra när det slutar.
-
Ty äter man nå´t mjukt
som ej i munnen stimmar
kan man trots att det är slut
få tugga flera timmar.
-
(Okänd poet)
---
På min andra blogg Pyssel & Pinaler finns annat att se.
Hej för i dag!

tisdag 10 augusti 2010

ÄR JAG MUTAD?

Nu har vissa svenskar för lite att göra. Hur ska man annars tolka det faktum att åtminstone tre personer har anmält kronprinsessan Victoria och prins Daniel för mutbrott? Som vanligt i ankdammen Sverige så hänger vi upp oss på bagateller och struntar i det som verkligen är viktigt. Svåra bränder i Ryssland, hemska översvämningar runt om i världen, galningar som begår mord och andra fruktansvärda brott, och så vidare i all oändlighet. So what? Här i lilla Sverige skriker rubrikerna ut något som är mycket värre: Victorias och Daniels bröllopsresa - en muta?
-
Man får hoppas att chefen för Riksenheten mot korruption ger anmälarna en knäpp på näsan och bara lägger anmälningarna där de hör hemma - i sophinken. Varför i all världen skulle inte kronprinsessparet få ta emot en gåva från en vän till familjen? För Victoria och Daniel måste det ha känts härligt befriande att slippa reguljärflyg och vanliga hotell. Och därmed den samlade världspressen. Efter allt ståhej och mediabevakning före och under bröllopet så var bröllopsresegåvan från kungafamiljens vän en fin gest och en chans för de nygifta att få vara för sig själva, bara de två.
-
Undrar om Sveriges samlade blomsterhandlare väntar sig något i gengäld för alla tusentals blombuketter de fått leverera till de kungliga damerna genom åren? Det är ju sällan man ser drottning eller prinsessor utan en blomsterkvast i handen. Givetvis inga direkta gåvor från blomsteraffärerna, men reklamen!!! Otillbörlig. Utan tvekan.
-
Förresten, vilket bensinbolag kan skryta med att det är just deras bensin/diesel som skvalpar omkring i kungliga bilar och båtar? Bränslet är naturligtvis ingen gåva, det betalas, men PR-värdet i att kungen skulle köra omkring med just Statoil, Preem eller OK Q8 i tankarna vore ju väldigt högt. Kan man tänka sig att det tankas Statoil vecka ett, Preem vecka två och OK Q8 vecka tre, o s v? Och man får innerligen hoppas att den kungliga maten i lika mängd inhandlas på ICA, Coop, Willys och de andra matkedjorna. Allt för rättvisan!
-
Det går att vrida och vända på allt och en del människor verkar ta varje tillfälle att gnälla och klaga på så mycket som möjligt. Och kungahuset är tyvärr en populär "spottkopp" för vissa.
-
Jag har svårt att tro att det bakom varje gåva till de kungliga skulle ligga en ful och lömsk baktanke. Visst, det förekommer säkert, men mest är det presenter som vanliga svenskar vill ge till medlemmarna i en uppskattad och omtyckt kungafamilj. Sedan må det vara blombuketter, virkade pannlappar, tavlor, glasskålar - eller en bröllopsresa för x antal tusenlappar. Vad en gåva får kosta bestäms alltid av tjockleken på givarens plånbok.
-
Och, ja, Victoria och Daniel hade säkert haft råd att betala sin egen smekmånad, men nu fick de tillgång till en egen undangömd och privat sfär. Väl bekomme!
Hade jag varit vän till familjen och ägt ett privat jetplan, en lustyacht och/eller sommarvilla på något exotiskt ställe som kunde hjälpt de nygifta att få njuta några veckor i avskildhet, så skulle jag gladeligen ha lämnat över nycklarna och sagt: Mitt hem är ert hem!
Och - märk väl! - utan att vänta mig några privilegier! Så tror jag många skulle ha gjort.
-
Månne jag är mutad som tar Victoria och Daniel i försvar? Man vet aldrig.

måndag 9 augusti 2010

REKLAM!

-
HÄR KOMMER ETT INLÄGG MED OHÖLJD REKLAM!
-
Välkommen att titta in!
-
I den här bloggen fortsätter jag att snaquesaligt misshandla alfabetet.
Precis som vanligt.
Hoppas vi ses!

lördag 7 augusti 2010

ETT MÄSTERVERK

I morse kunde man höra Tommy Körberg sjunga den svenska versionen ("Som en bro över mörka vatten") av Paul Simons "Bridge over troubled water" i radioprogrammet "Ring så spelar vi". Medan jag låg där i slafen och lyssnade, så slog det mig att denna låt måste vara en av de allra bästa som någonsin skrivits och spelats in. Den har allt - en underbar melodi och en helt fantastisk text.
-
Jag kan minnas fel, men jag tror mig ha hört att Paul Simons texter ibland används i litteraturundervisningen vid amerikanska universitet. Det förstår jag. Han är en mästare. Här har många (inte alla!) av nutidens sångtextförfattare mycket att lära. Simons lyrik är inte tramsig, inte banal, inte urvattnad. Kan det bli bättre än så här? Knappast.
---
"When you´re weary, feeling small,
When tears are in your eyes, I´ll dry them all;
I´m on your side. When times get rough
And friends just can´t be found,
Like a bridge over troubled water
I will lay me down.
Like a bridge over troubled water
I will lay me down.
-
When you´re down and out
when you´re on the street,
When evening falls so hard
I will comfort you.
I´ll take your part
When darkness comes
And pain is all around,
Like a bridge over troubled water
I will lay me down.
Like a bridge over troubled water
I will lay me down.
-
Sail on silvergirl,
Sail on by.
Your time has come to shine
All your dreams are on their way.
See how they shine.
If you need a friend
I´m sailing right behind.
Like a bridge over troubled water
I will ease your mind.
Like a bridge over troubled water
I will ease your mind.
---
Det har gått ganska precis 40 år sedan jag köpte LP-skivan med Simon & Garfunkel den 23 juni 1970 (jag daterar mina skiv- och bokinköp) men jag minns fortfarande hur ofta den låg på skivtallriken. Och hur jag efter alla uppspelningar kunde de flesta av texterna utantill. Skivan innehåller elva låtar där naturligtvis titellåten är juvelen. Men de andra går inte av för hackor de heller.
-
På första sidan finns:
Bridge Over Troubled Water
El Condor Pasa
Cecilia
Keep The Customer Satisfied
So Long, Frank Lloyd Wright
-
På sida två ligger:
The Boxer
Baby Driver
The Only Living Boy In New York
Why Don´t You Write Me
Bye Bye Love
Songs For The Asking
-
En inte alltför vild gissning från min sida är, att denna skiva - och speciellt låten "Bridge Over Troubled Water" - kommer att anses som ett mästerverk även år 2050. Bra musik, konst, litteratur, m m fortsätter att vara bra trots att åren går. Och tur är det.
-
Ha en varm och solig lördagskväll!

fredag 6 augusti 2010

RIKSDAGSGRODOR

Genom åren har jag sparat en massa gamla tidningsklipp. Lite politisk rappakalja kan väl passa när det är valår.

Första hela helgen i augusti ska visst bjuda på skapligt väder över landet. Njut!

onsdag 4 augusti 2010

BILISM

I dag blir det några gamla bilder med anknytning till våra älskade bilar.
Förstora genom att klicka på bilderna.
-
Detta kort i A5-format gav NTF och Posten ut år 19?? Någon som vet?
Portot var i alla fall 1.30. Det var tider det!
Kortets text berättar en känd sanning...
-
Ovan och nedan: Gamla klipp från tidningen HENNES.

---
Ovan och nedan: Kampanjmärke från KAK, M och MHF.

--
Så kan det gå!
-
Motsägelsefullt!
(Skylten "Förbud att stanna eller parkera fordon")
-
Nu har ruskvädret hunnit till Norrbottens kustland. Förhoppningsvis blir det inte så mycket regn som väderfolket hotat med; 20 - 40 mm låter alldeles för blött. Passa på att ha en riktig myskväll.

tisdag 3 augusti 2010

KOPPLINGSTVÅNGET - BLOGG-DOGGS GÄSTINLÄGG

Klicka på bilden för förstoring!
Voff på er!
Just nu har Anta lite annat för sig och jo, då duger man minsann som ersättare. Men jag slokar inte med svansen utan hugger tag i uppgiften och tassklickar glatt på tangentbordet. Bäst att tassa på, nej, passa på heter det ju. Vem vet när svansviftaren får chansen nästa gång?
-
Hur som helst, jag vill visa en söt liten dikt som någon av mina mer litterära polare publicerade i en tidning för länge sedan. Som tur var så hade jag tuggat lös klippet från blaskan. Tyvärr vet jag inte vad hundkompisen hette och urklippet har gulnat med tiden, men poesin är bra och får en att tänka till.
-
Jag hoppas att alla mattar och hussar förstår hur skönt det är för oss fyrbenta charmtroll att springa lösa. Tyvärr finns det några hundkolleger som fortfarande inte har lärt sig det mest elementära när det gäller att slippa kopplet - det är en frihet under ansvar. Ropar matte eller husse måste man genast lyda. Och jag menar: GENAST! Inget tramsande hit och dit med bus i blicken och spring i benen.
-
Det är ju de där ouppfostrade hundpolarna som förstör för oss andra jyckar som lyder. Baskade ligisthundar! Men så slutar det också med kopplingstvång. För alla! Orättvist!
Nej, det behövs fler hundexperter som t ex Barbro Börjesson som tar itu med svikarna. De kan gärna utsättas för hennes pås-kastande.
-
Nu önskar jag alla, både hundägare och icke hundägare, en trevlig tisdagskväll!
Voff så länge!

måndag 2 augusti 2010

LJUDGLIMTAR

Inget ont som inte har något gott med sig. Flera böcker är lästa eller håller på att läsas. Eftersom ett öra lagt av, så får man lita på ögonen i stället. Det är så skönt att sitta i favoritfåtöljen med korpgluggarna i en bra bok och bara njuta av tystnaden. (Ja, förutom "det dova fläktsystemet", alltså tinnitusljudet jag hör, men står ut med.)
-
Jill Bolte Taylors bok "Min stroke" är avklarad. Stefan Einhorns "Konsten att vara snäll" (kan behövas!) och Michael Parkinsons "Mitt liv" är under läsning. De blandas med intressanta böcker om Art Déco, svensk design och fyrar.
-
Gamla bokmärken är mycket användbara - utom i ljudböcker.
-
Förra veckan var jag på återbesök för mitt strejkande öra. Sedan ca två veckor tillbaka har det skrällt och varit rundgång med diskanttoner i örat (och huvudet). Till och med mitt eget prat skräller. Men... det nya audiogrammet visade att jag nu kan uppfatta några frekvenser! Förra gången var hörseln inte mätbar, örat var "dött".
-
"Det är ett positivt tecken", sa doktorn, "nu får vi bara vänta och se vad som händer. Det kan ta upp till ett år för hörseln att återvända, helt eller delvis." ("Eller inte mer än så här", tänkte jag och försökte vara realist mitt uppe i de efterlängtade ljudglimtarna.)
-
I slutet av september ska jag på nytt återbesök och nytt hörselprov. Jag håller tummarna för att örat då bestämt sig för att även tillåta några bastoner. Det var de som först försvann - och det kanske blir de som sist återkommer. Det allra sista jag hörde på midsommardagen var otydbara fragment av skrälliga, spruckna diskanttoner - och det är de som nu återvänt. Möjligen blir ordningen omvänd nu, om/när hörseln kommer tillbaka. Förresten, några svängningar i mellanregistret skulle jag också uppskatta väldigt mycket.
-
Fortfarande kan jag nog påstå att mitt högeröra är dövt. Jag måste ha hög volym för att det ens ska uppstå något diskantskräll och jag klarar inte av att skilja på olika ljud. Prat, musik, hundskall, telefonsignaler, vattenbrus, motorcyklar, allt skräller på ungefär samma sätt. Men det är ändå lite LIV i örat och det är alltid något.
-
Det blev en konstig sommar med helt oväntade händelser, men nu är det bara att ta nya tag. Vissa dagar är riktigt bra och andra är lite jobbiga. Jag saknar musiklyssnandet, hemma vid stereon eller på en konsert av något slag. Men tills vidare får jag ägna mig åt annat. Det finns så många människor som aldrig fått förmånen och lyckan att lyssna på underbar musik. Eller beskåda vacker konst. Eller försjunka i en spännande bok.
-
Som Evert Taube skrev i visan "Så länge skutan kan gå":
-
"Ja, vem har sagt att just du skall ha hörsel och syn,
höra böljornas brus och kunna sjunga!
Och vem har sagt att just du skall ha bästa menyn
och som fågeln på vågorna gunga."
-
När boken är färdigläst kan man ställa den mellan bokstöd i kristall från Waterford.
(Tyvärr är de inte mina!)
-
Upplev - se, lyssna, känn, smaka och lukta på världen runt omkring dig! Du vet aldrig hur länge du kan det.
Och njut augusti - denna härliga månad!

söndag 1 augusti 2010

STILL ALIVE!

Gullig ljusglimt
-
Jodå, jag lever. Om nu någon - mot förmodan - skulle tvivlat på det eftersom jag inte har bloggat på en dryg vecka. Men skrivlusten har inte varit på topp. Flera dagar har jag inte ens haft datorn påslagen. I stället har jag läst, löst korsord, samtalat lågmält med nära och kära, sett TV med ljudet nedtonat - men texten på. Tystnaden är ljuvlig när man är en "ett-höring".
-
Men det har kommit en liten ljusglimt - eller snarare ljudglimt - sedan jag skrev senast. Den glimten ska jag berätta mer om i nästa blogginlägg. Nu är det verkligen hög tid att släcka ner och göra sig redo för dejten med John Blund.
-
Trevlig första augusti!