tisdag 10 augusti 2010

ÄR JAG MUTAD?

Nu har vissa svenskar för lite att göra. Hur ska man annars tolka det faktum att åtminstone tre personer har anmält kronprinsessan Victoria och prins Daniel för mutbrott? Som vanligt i ankdammen Sverige så hänger vi upp oss på bagateller och struntar i det som verkligen är viktigt. Svåra bränder i Ryssland, hemska översvämningar runt om i världen, galningar som begår mord och andra fruktansvärda brott, och så vidare i all oändlighet. So what? Här i lilla Sverige skriker rubrikerna ut något som är mycket värre: Victorias och Daniels bröllopsresa - en muta?
-
Man får hoppas att chefen för Riksenheten mot korruption ger anmälarna en knäpp på näsan och bara lägger anmälningarna där de hör hemma - i sophinken. Varför i all världen skulle inte kronprinsessparet få ta emot en gåva från en vän till familjen? För Victoria och Daniel måste det ha känts härligt befriande att slippa reguljärflyg och vanliga hotell. Och därmed den samlade världspressen. Efter allt ståhej och mediabevakning före och under bröllopet så var bröllopsresegåvan från kungafamiljens vän en fin gest och en chans för de nygifta att få vara för sig själva, bara de två.
-
Undrar om Sveriges samlade blomsterhandlare väntar sig något i gengäld för alla tusentals blombuketter de fått leverera till de kungliga damerna genom åren? Det är ju sällan man ser drottning eller prinsessor utan en blomsterkvast i handen. Givetvis inga direkta gåvor från blomsteraffärerna, men reklamen!!! Otillbörlig. Utan tvekan.
-
Förresten, vilket bensinbolag kan skryta med att det är just deras bensin/diesel som skvalpar omkring i kungliga bilar och båtar? Bränslet är naturligtvis ingen gåva, det betalas, men PR-värdet i att kungen skulle köra omkring med just Statoil, Preem eller OK Q8 i tankarna vore ju väldigt högt. Kan man tänka sig att det tankas Statoil vecka ett, Preem vecka två och OK Q8 vecka tre, o s v? Och man får innerligen hoppas att den kungliga maten i lika mängd inhandlas på ICA, Coop, Willys och de andra matkedjorna. Allt för rättvisan!
-
Det går att vrida och vända på allt och en del människor verkar ta varje tillfälle att gnälla och klaga på så mycket som möjligt. Och kungahuset är tyvärr en populär "spottkopp" för vissa.
-
Jag har svårt att tro att det bakom varje gåva till de kungliga skulle ligga en ful och lömsk baktanke. Visst, det förekommer säkert, men mest är det presenter som vanliga svenskar vill ge till medlemmarna i en uppskattad och omtyckt kungafamilj. Sedan må det vara blombuketter, virkade pannlappar, tavlor, glasskålar - eller en bröllopsresa för x antal tusenlappar. Vad en gåva får kosta bestäms alltid av tjockleken på givarens plånbok.
-
Och, ja, Victoria och Daniel hade säkert haft råd att betala sin egen smekmånad, men nu fick de tillgång till en egen undangömd och privat sfär. Väl bekomme!
Hade jag varit vän till familjen och ägt ett privat jetplan, en lustyacht och/eller sommarvilla på något exotiskt ställe som kunde hjälpt de nygifta att få njuta några veckor i avskildhet, så skulle jag gladeligen ha lämnat över nycklarna och sagt: Mitt hem är ert hem!
Och - märk väl! - utan att vänta mig några privilegier! Så tror jag många skulle ha gjort.
-
Månne jag är mutad som tar Victoria och Daniel i försvar? Man vet aldrig.

2 kommentarer:

  1. Bravo! Vad är det för gnällspikar vi har i det här landet som anmäler allt. Det är Do och Ko och Ho och jag vet inte allt. Till råga på allt så missunnar man kronprinsparet en bröllopsresa där de kunnat vara privata för en gångs skull.
    Jag blir så less på all kritik och gnäll när det gäller våra kungliga. Bra rutet Anta!!

    SvaraRadera
  2. människor upphör aldrig att förvåna!

    SvaraRadera