tisdag 31 augusti 2010

RÖTT OCH BLÅTT

Ja, av dagens bloggtitel kan man tro att detta inlägg återigen (se gårdagen) ska handla om det rykande aktuella ämnet politik. Men, nej, rött och blått kan också stå för mycket annat. Till exempel rödbetor och blåbär. Det hörs ju t o m på namnen.
-
Till mycket känsliga läsare måste jag nu utfärda en liten varning: Kan ni inte tänka er att läsa om en viss kroppsvätska så bör ni genast avbryta läsandet. Men, å andra sidan, då går ni miste om ett litet mysterium.
-
-
I lördags mumsade jag i mig flera rödbetor, nykokta och väldigt goda. När jag skalade dem så färgades mina fingrar lite röda, men det gick bort ganska fort efter att jag tvättat händerna. När jag ätit upp de röda delikatesserna så var varken mina läppar eller min tunga röda. Men... och håll i er, nu kommer kroppsvätskan in i bilden... jag kissade rött. Som vanligt efter rödbetsfrosseri.
--
Snart kommer mysteriet, så fortsätt att läsa.
-
När tillfälle ges kan jag även ägna mig åt härligt blåbärsfrosseri. Då färgas mina läppar blåa, likaså min tunga, jag ser ut som en tvåbent chow-chow (blåtungad hundras). Fingrarna är mörkt blålila om de så bara nuddat de antioxidantsstinna bären och det är en blåfärg som knappt går att tvätta bort. Den ska nötas bort.
Men... och nu kommer jag till mysteriet... jag kissar INTE blått!
-
Jag får inte ihop det här!!! Blåbär färgar ju allting blått, fingrar, läppar, tunga, allt de kommer i kontakt med! Men inte... ja, ni förstår. Rödbetor färgar INTE allting rött, fingrar lite (försvinner snabbt), men inte läppar, inte tunga - men däremot... ja, ni förstår.
-
I ett av sina program för några år sedan berättade Oprah Winfrey om hur hon skyndat sig att uppsöka läkare efter att hon upptäckt att hon kissat rött. Hon blev mycket skärrad och trodde hon drabbats av någon plötslig och farlig sjukdom. Diverse prover togs och de visade inget annat än en helt frisk och sund pratshowsvärdinna. Men i det efterföljande samtalet framkom att Oprah ätit rödbetor. Jahaaa! Mysteriet löst!
-
För många år sedan tog en av mina väninnor med sig sin lilla dotter och hastade iväg till doktorn av samma orsak. Lilla dottern hade kissat rött och både moder och barn blev alldeles vettskrämda. Mysteriet löstes efter en stund, men dottern vägrade kissa igen så hon fick tappas - med (tillfällig) läkarskräck som följd.
-
Nästa gång du ätit rödbetor, ta det bara lugnt och minns detta blogginlägg.
Men fortfarande återstår att lösa mysteriet med rödbets- och blåbärsfärg. Varför rött - men inte blått? Naturligtvis måste det ha med själva färgämnena att göra och kanske hur våra njurar filtrerar olika saker som vi sätter i oss.
-
Egentligen borde man fråga sakkunskapen.

5 kommentarer:

 1. Detta tillhör en av livets stora gåtor och borde kunna lösas av de lärde i Lund. Kanske till och med av de lärde i Luleå om vi visste var de fanns någonstans.

  Hoppas någon smarting kan ge dig svar.

  SvaraRadera
 2. Någon smarting på LTU kanske kan ge svaret?

  SvaraRadera
 3. Även min stackars svärfar hastade iväg till akuten efter ett rödbetskalas. Inte heller han kopplade ihop det...

  Jag funderar på det där med blåbärs- respektive rödbetsfärg. Försöker du färga garn med blåbär blir det inte blått utan gult (kissgult?)... Färga med rödbetor har jag inte försökt. Blir kanske... skärt?

  SvaraRadera
 4. Intressant det här med färger. Rödbetor, ja, det blir säkert skärt!

  SvaraRadera
 5. Ja, det är lite skumt det där. Och mystiskt. Men naturen ska vara lite mystisk, det är en det av charmen =)

  SvaraRadera