måndag 2 augusti 2010

LJUDGLIMTAR

Inget ont som inte har något gott med sig. Flera böcker är lästa eller håller på att läsas. Eftersom ett öra lagt av, så får man lita på ögonen i stället. Det är så skönt att sitta i favoritfåtöljen med korpgluggarna i en bra bok och bara njuta av tystnaden. (Ja, förutom "det dova fläktsystemet", alltså tinnitusljudet jag hör, men står ut med.)
-
Jill Bolte Taylors bok "Min stroke" är avklarad. Stefan Einhorns "Konsten att vara snäll" (kan behövas!) och Michael Parkinsons "Mitt liv" är under läsning. De blandas med intressanta böcker om Art Déco, svensk design och fyrar.
-
Gamla bokmärken är mycket användbara - utom i ljudböcker.
-
Förra veckan var jag på återbesök för mitt strejkande öra. Sedan ca två veckor tillbaka har det skrällt och varit rundgång med diskanttoner i örat (och huvudet). Till och med mitt eget prat skräller. Men... det nya audiogrammet visade att jag nu kan uppfatta några frekvenser! Förra gången var hörseln inte mätbar, örat var "dött".
-
"Det är ett positivt tecken", sa doktorn, "nu får vi bara vänta och se vad som händer. Det kan ta upp till ett år för hörseln att återvända, helt eller delvis." ("Eller inte mer än så här", tänkte jag och försökte vara realist mitt uppe i de efterlängtade ljudglimtarna.)
-
I slutet av september ska jag på nytt återbesök och nytt hörselprov. Jag håller tummarna för att örat då bestämt sig för att även tillåta några bastoner. Det var de som först försvann - och det kanske blir de som sist återkommer. Det allra sista jag hörde på midsommardagen var otydbara fragment av skrälliga, spruckna diskanttoner - och det är de som nu återvänt. Möjligen blir ordningen omvänd nu, om/när hörseln kommer tillbaka. Förresten, några svängningar i mellanregistret skulle jag också uppskatta väldigt mycket.
-
Fortfarande kan jag nog påstå att mitt högeröra är dövt. Jag måste ha hög volym för att det ens ska uppstå något diskantskräll och jag klarar inte av att skilja på olika ljud. Prat, musik, hundskall, telefonsignaler, vattenbrus, motorcyklar, allt skräller på ungefär samma sätt. Men det är ändå lite LIV i örat och det är alltid något.
-
Det blev en konstig sommar med helt oväntade händelser, men nu är det bara att ta nya tag. Vissa dagar är riktigt bra och andra är lite jobbiga. Jag saknar musiklyssnandet, hemma vid stereon eller på en konsert av något slag. Men tills vidare får jag ägna mig åt annat. Det finns så många människor som aldrig fått förmånen och lyckan att lyssna på underbar musik. Eller beskåda vacker konst. Eller försjunka i en spännande bok.
-
Som Evert Taube skrev i visan "Så länge skutan kan gå":
-
"Ja, vem har sagt att just du skall ha hörsel och syn,
höra böljornas brus och kunna sjunga!
Och vem har sagt att just du skall ha bästa menyn
och som fågeln på vågorna gunga."
-
När boken är färdigläst kan man ställa den mellan bokstöd i kristall från Waterford.
(Tyvärr är de inte mina!)
-
Upplev - se, lyssna, känn, smaka och lukta på världen runt omkring dig! Du vet aldrig hur länge du kan det.
Och njut augusti - denna härliga månad!

3 kommentarer:

 1. Håller tummarna!

  SvaraRadera
 2. Jag har också läst Einhorns bok "Konsten att vara snäll." Tycker du att det märks?

  Jag njuter verkligen av augusti. Det är min absoluta favoritmånad.

  SvaraRadera
 3. Annapanna: Stort tack! Jag samlar på hållna tummar!
  Gunnel: Absolut! Du lyckades ta till dig Einhorns budskap. För mig är det mycket svårare...

  SvaraRadera