fredag 3 februari 2012

"PÅ-EN-HÖFT-BRÖD"


Mitt goda "På-en-höft-bröd".
När jag kokar kroppkakor eller palt så sparar jag alltid kokvattnet och använder som degspad till matbröd. I förra inlägget skrev jag om att jag häromdagen lagat kroppkakor och givetvis blev det då också matbrödsbak. För övrigt en utomordentligt passande syssla just nu när utetemperaturen visar -30 huttrigt kalla grader. Ugnsvärmen - och bakdoften - sprider sig i köket och gör en glad.

Jag har alltid gillat att baka. Både kaffe- och matbröd. Bakning är handarbete, det är roligt och kreativt och man får genast ett synligt bevis på att man gjort något vettigt. Dessutom är det ju inte helt fel att man kan äta upp arbetets slutprodukt. Det är minsann inte allt hushållsarbete som ger ätbara effekter. 

Ofta när jag bakar matbröd så blir måtten "på-ett-ungefär". Jag följer sällan recept utan blandar i vad jag känner för och vilka ingredienser som finns i skåpet. Genom årens lopp har höftnings-resultaten varierat i betyg, från toppentoppen till bottenbotten. Men, faktiskt, inte så ofta det senare.
Tack och lov!

Jag är mycket nöjd med mitt senaste höftningsrecept, bakat på kroppkaksspadet, för det blev nog det godaste, fluffigaste och saftigaste matbröd jag någonsin tagit ur ugnen. Det mesta av det ligger nu i frysen för att tas fram och avnjutas vid lämpliga tillfällen.

Varför inte en fredagskväll framför TV:n när det är minus 30 utanför fönstret?

Direkt ur ugnen.
 Hoppas att ni också har något gottegott till kvällsfikat!

5 kommentarer:

 1. Snyggt är det dessutom. Som ett konstverk!

  SvaraRadera
 2. Det ser gott ut ditt bröd. Det är också väldigt smart att baka i långpanna, vilket även jag gjort i dag.

  SvaraRadera
 3. Viola: Ett mycket prickigt konstverk. :o)

  Gunnel: Baka bröd i långpanna är toppen. Det går snabbt att baka ut och blir mycket godare och saftigare.

  SvaraRadera
 4. Ser riktigt mumsigt ut! Vad är det du har i? Oliver? Tomater? Känner nästan doften...

  SvaraRadera
 5. Mira: Ovanpå = Fetaost, svarta oliver, körsbärstomater, rosmarin, olivolje-dropp, flingsalt. Det blev verkligen gott.
  Hm... ska försöka komma ihåg vad jag blandade i degen... i så fall kan jag lägga ut "på-en-höft-receptet" på bloggen någon dag.

  SvaraRadera