lördag 16 juni 2012

LJUSA NÄTTER I NORR

Så här ljusa är nätterna i juni vid Norrbottens kustland. På bilden har solen nyss gått ner och går snart upp igen. Den är borta ungefär en timme. Om man vill se det gula klotet dygnet runt måste man befinna sig norr om Polcirkeln.

Bilden är tagen i natt klockan 01:03 (sommartid), "rätt tid" är ju då egentligen 00:03, alltså då det är som mörkast.

Just nu har vi den ljusaste tiden på året, men – jag är ledsen att säga det – inom en vecka vänder det. Jag har sett olika uppgifter om när sommarsolståndet infaller i år, några säger den 20 juni, andra säger den 21 juni. Hur som helst, nu gäller det att ta vara på årets längsta dagar och kortaste nätter.

Ha en skön och solig söndag!

4 kommentarer:

 1. Man borde inte sova när natten är så ljus. Vi kan gå i ide i november istället.

  SvaraRadera
 2. Gunnel: Helt rätt!

  SvaraRadera
 3. Det blir inte riktigt mörkt här hos oss heller just nu. Skymning övergår direkt i gryning utan att passera gå. Och ja, man borde definitivt vara ledig under den ljusaste tiden. Hela den ljusaste tiden!

  SvaraRadera
 4. Mira: Full ledighet under den ljusaste tiden? JA! Det politiska parti som lyfter fram det förslaget kan räkna med många röster i nästa val. Hm... bara inte haken blir dubbelt jobb under den mörkaste tiden. :o( Och hur ska vi ordna det för de i vård- och serviceyrken? Det här blir klurigt...

  SvaraRadera