onsdag 19 december 2012

BARNSLIGA JAG OCH ADVENTSKALENDERN

För flera år sedan började jag få vackra e-kortshälsningar från mina släktingar i USA. Det var korta, animerade filmsnuttar med olika teman, allt från födelsedagsgratulationer till julhälsningar. Och alla var fantastiskt trevliga, välgjorda och ofta humoristiska. Jag blev väldigt förtjust i dem.
Skaparen av dessa små filmer var en engelsk konstnär vid namn Jacquie Lawson. Klicka på länken så kommer ni till hennes hemsida och kan förhandstitta ("preview") på hennes e-kort.

Hennes e-kortskarriär började med att hon sände ett egenhändigt tillverkat julkort som hälsning till några vänner. De skickade det vidare, det gjorde en enorm succé, ryktet spreds och resten är historia. 
Här ser ni en skakig och dålig video som jag filmat från datorskärmen. Så här ser kalendern ut idag, 19 december.
I våras bestämde jag mig för att köpa hennes e-kort, d.v.s. att jag kan skicka hennes fina kort till släkt och vänner och skriva en personlig hälsning i slutet på kortet/filmen. Priset för ett år (eller två) är lågt och under den betalda tiden får man sända obegränsat antal kort.

Med ojämna mellanrum kommer nyhetsmejl från Jacquie och hennes medarbetare och i november fanns det ett erbjudande om en intressant adventskalender, The Alpine Village, som man kunde köpa och ladda hem. Priset för en var $ 2.50, och billigare om man tog flera. Jag köpte fyra, de kostade mig, omräknat till svenska pengar, 65 kronor. En behöll jag förstås själv, de andra sände jag, via e-post, till svägerskan, väninnan och en pysslig brorsdotter att ladda ner.

Så här ser alpbyn ut. Med luckor från 1 till 25. (Det är ju egentligen en engelsk julkalender.)
Förutom vyn över byn (litet julrim, hi, hi) har man också en egen liten stuga med vardagsrum. Den lilla stugan är det tredje huset på höger sida, räknat framifrån. Där står min gran i fönstret.

Klicka bilderna för att förstora.


Vi fyra kalenderförsedda beter oss som barn inför varje lucköppning. Jojomensan, det är nyttigt att ha barnasinnet kvar, så det så! Det borde fler ha!
Alla är vi rörande ense om att finare och roligare adventskalender har vi aldrig haft. Man faller pladask för Lawsons skickliga och gulliga konst. Det är riktigt spännande att se vad som dyker upp i de olika "luckorna".

Vissa dagar är det en mysig liten film att titta på, andra dagar får man vara aktiv och klä granen, dekorera en krans eller en julstrumpa, designa en snöflinga, sätta ihop ett tågsätt, o.s.v.

Så här ser "mitt" vardagsrum ut i kalendern.
Klockan på väggen visar alltid rätt tid (precis som byns klocka), elden sprakar i den öppna spisen, granen (som jag själv dekorerat) glittrar och lyser och det lilla tåget tuffar runt på golvet under granen. Under dagtid är det naturligtvis ljust både i byn och utanför rumsfönstret, nattetid är det mörkt.
För varje dag tillkommer det saker i vardagsrummet (och byn) som har anknytning till den dagens film – en blomma, en skål med nötter, julkort, ett fat med kakor, ett par skidor.

Här syns alla olika dekorationer som man kan klä granen med. Dels de som finns runt bilden, dels de som hänger från taket och står i kartonger på golvet.

Så här fin kan en julstrumpa bli. Det finns flera färger och modeller att välja på och så alla dekorationer som syns på båda sidor om strumpan, band, knappar, rosetter, granar, renar, tomtar.

Det här är mina sex egendesignade strumpor som nu hänger ovanför öppna spisen. I den ordning jag valt.

Mitt eget stuk även på snögubben. Och så lade jag till en liten snöpyramid.
Snögubbe och pyramid syns till höger om byns stora julgran.

Fem olika grundkransar finns att välja på och så en massa dekorationer.
Den här har jag pyntat och den hänger i nedre vänstra hörnet "ute i byn". Den andra kransen hänger ovanför öppna spisen i vardagsrummet.

Mina fem hemsnickrade snökristaller. De dalar nu så sakta över alpbyn.

Jag måste säga att den här adventskalendern är vacker, rolig, gullig, varm, snäll och fantastiskt skickligt gjord. Den är så mysig!
-----
Om ni skrollar längst ner i högerspalten så ser ni ett av Jacquie Lawsons e-kort. Det byts då och då, allt efter säsong. Just nu är det förstås ett julkort.
-----

Nu är det bara fyra dagar och så – julafton!
Stressa lagom!

5 kommentarer:

 1. Ouh! Det låter som pilleriarbete helt i min smak...

  SvaraRadera
 2. Javisst är du lite barnslig.

  SvaraRadera
 3. Eftersom jag hör till dem som haft turen att få kalendern hemskickad säger jag som bloggerskan Anta att den är så himla kul att leka med.

  En kalender både för vuxna och barn.

  SvaraRadera
 4. Helena: Gulligare kalender finns inte!

  Mira: Och i min! Må jag aldrig lämna pilleri- och pysselstadiet!

  Dullen: Ja, du och jag är sååå lika! Kanske därför vi trivs så bra ihop?

  Gunnel: Se min kommentar till Dullen. ;-)

  SvaraRadera