måndag 31 december 2012

NYTT ÅR – GAMLA FUNDERINGAR

Ungefär så här skrev jag i bloggen för två år sedan men jag tycker att raderna är lika aktuella idag. Så därför tar jag dem i repris.
Varsågoda!
Det är nyårsafton. En dag att både blicka bakåt och blicka framåt.
Om ungefär åtta timmar välkomnar vi det nya året. Det ligger där som ett ark papper, alldeles fräscht och oskrivet. För de flesta av oss kommer det att fyllas med en blandning av glädje och sorg, framgång och misslyckande, hälsa och sjukdom.
Skratt och gråt om vartannat.
Någon har skrivit:
"Livets sorg och glädje ligga lika nära.
Ofta får vi båda när vi ett begära."
Låt oss hoppas att det blir mest skratt. Att det blir ett bra och lyckligt år.
När kyrkklockorna ringer in det nya året på nyårsnatten kan vi väl gemensamt önska att jorden får bli en lugn och trygg plats för oss alla. Tillsammans kan vi försöka att göra vårt allra bästa för att det ska bli så. Och att de kloka människorna får styra – inte galningarna.
 Man kan bara hoppas att de skott och smällar som hörs runt vårt klot i natt kommer från gnistrande vackra nyårsraketer – inte från vapen. Och att raketerna skjuts upp av nyktra och ansvarsfulla vuxna – man måste faktiskt vara över 18 år! Alltså, handhavandet är ingenting för tuffa barn och ungdomar. 
 Varje år händer det en massa olyckor med fyrverkeripjäser därför att folk inte handskas med dem på ett vettigt sätt. Raketer är inga leksaker, de kan orsaka livshotande skador om olyckan är framme. Alla vet detta och ändå får nyårsnattens dumheter och nonchalans förödande konsekvenser för många.
Den verkliga boven i dramat är ofta alkoholen.
Det här blev en allvarlig nyårsblogg, men jag önskar verkligen att folk får en fin, glad och minnesvärd övergång till det nya året. Det är så hemskt och så onödigt att ett ögonblick av oförstånd ska förstöra resten av livet. Vi bör vara rädda om varandra – och oss själva. Då börjar det nya året på rätt sätt.

 Nu hoppas vi på – och bestämmer oss för – att 2013 blir ett riktigt 
Här kan ni höra Brolle och Shirley Clamp önska oss alla "Gott Nytt År" 

4 kommentarer:

 1. Surfar runt bland bloggar och tittar därför in en stund. Inbjudande och proffsigt blogg. Dina fyndiga och rättvisa nyårsord tar jag verkligen till mig. Gott Nytt År!

  SvaraRadera
 2. Underbart skrivet!Önska Dig ett riktigt bra Nytt 2013!

  SvaraRadera
 3. Jag ska i alla fall ut i vinternatten och se på stadens fyrverkeri. Amatörerna på området kan gärna låta bli att tända fyrverkeripjäser.

  SvaraRadera
 4. Kat: Vad trevligt att du tittade in! Och tack för dina rara och berömmande ord. GOTT NYTT ÅR önskar jag dig! (Kul om du tittar in här igen.)

  Yvonne: Tack för berömmet! GOTT NYTT ÅR till dig också!

  Gunnel: Vår stad har ju den goda smaken att skicka upp raketer så jag delvis kan se dem från vardagsrumssoffan. Och staden anlitar proffs som sköter det glittrande och gnistrande skådespelet. Så ska det vara! Jag avskyr amatör-skjutandet!!!

  SvaraRadera