lördag 24 augusti 2013

VICTORIA, MARTIN OCH MAUD

Tro inte att den norra landsändan bara består av malm, vattenkraft, skog, mygg, surströmming, renar och snöskotrar. Näedå, den bidrar minsann också med andra saker som får rubriker i riksmedia. På bara någon vecka så har Norrbottens huvudstad, Luleå, gett upphov till flera reportage.
Kolla här nedan om ni missat något.

Klickbara bilder - först två vyer från vackra Luleå.
Södra Hamn med isbrytarna i bakgrunden.
Norra Hamn (och Domkyrkans torn).
---
Med ostindiefararen Götheborg kom kronprinsessan Victoria hit i torsdags för att inviga ombyggda och uppiffade Södra Hamnplan. Tillsammans med kommunalrådet Karl Petersen lade hon ner en signerad minnesplakett på utvald plats, gratulerade sedan Luleå till den nya, fina hamnplanen och gick så ombord på Götheborg igen. En blixtvisit, men en efterlängtad sådan. Massor av folk hade sökt sig ner till Södra Hamn för att hälsa kronprinsessan välkommen
Hon är otroligt populär, vår Victoria. Med rätta.

Här nedan kan ni se en videosnutt som jag filmat från regionala nyhetsprogrammet Nordnytt i SVT1.
Min hörsel är ju inte den bästa, och videosnutt-ljudet är är dåligt, men jag tycker att kommunalrådet Petersen entusiastiskt utropar: "Härligt!" Gånger två.
Det är också härligt!
Victoria stannade som sagt en knapp halvtimme, men Götheborg ligger kvar här till söndag kväll och alla intresserade har möjlighet att mot avgift gå ombord och ta sig en noggrannare titt på fartyget. 
 
Fotot ovan har jag fått låna av min väninna G som var på plats och förevigade den trevliga händelsen.
Jag hade också velat vara där och se vår gulliga sessa, (Götheborg såg jag här redan 2008), men med tanke på åtta-skotts-salut från ostindiefararen och en högljutt spelande musikkår så valde jag att stanna hemma. Av hänsyn till mitt dumma högeröra.
(Det är ju så uschligt känsligt för ljud. Morr!)
Tack och lov så gick invigningen bra trots att jag inte var på plats och övervakade evenemanget.
Eller snarare... haha, just därför!

Nästa Luleå-nyhet handlade om den populäre komikern Martin Ljung.
Foto: Hans T Dahlskog/Scanpix
Martin Ljung (1917- 2010) född i Notviken, ett bostadsområde ca tre kilometer utanför Luleå.
Torsdagen 15 augusti bytte Vagngatan i Notviken namn till Martin Ljungs gata. Just den femtonde skulle Martin Ljung fyllt 96 år. På plats vid namnbytet var hans son Claes och sonsonen Carl.
Gatunamnsbytet kom till efter ett mycket klokt medborgarförslag. Vi ska absolut hedra människor som gör bra saker och förgyller vår tillvaro på ett eller annat sätt.
---
Den senaste veckan har det också skrivits om en annan känd person från Luleå,
Maud Adams.
Foto: Wikipedia
Bondbruden Maud Adams (född Wikström) - hon har spelat i två James Bond-filmer - ska sälja sitt hus i hemstaden Luleå. Villan med sjöutsikt ligger ett par kilometer utanför centrum.
Utgångspris: 6,9 miljoner.

Om tidningarna inte hade skrivit om detta så hade inte jag heller skrivit om det här på bloggen, eftersom jag egentligen tycker att husförsäljningen är en privatsak. Men när den nu har blivit en riksnyhet, så får det väl bli några rader.

Maud Adams, som sedan länge bor i Los Angeles, har alltid varit en god ambassadör för Luleå och besöken här har varit många under årens lopp. Hennes föräldrar finns inte längre i livet, men hon har fortfarande sin bror här. Det sägs att hon funderar på att skaffa sig en lägenhet i stan och en sådan bostad kräver naturligtvis mycket mindre tillsyn och omtanke än ett hus.
Så, förhoppningsvis fortsätter Maud att hälsa på i Luleå. Det har varit trevligt att se henne på stan ibland då hon varit hemma på besök.
Foto: Fastighetsbyrån
Maud Adams hus från sjösidan.
Huset finns på Hemnet.

Det var allt för denna gång.
Ha en skön helg.

4 kommentarer:

 1. Att Martin Ljungs son och sonson var här när Martin fick en gata uppkallad efter sig, har gått mig förbi. Det var den vecka jag var borta från stan och inte läste vare sig tidningen direkt eller på Internet. Tänk vad man kan missa i sin egen stad.

  SvaraRadera
 2. Gunnel: Oinformerad om viktiga nyheter i hemkommunen - hur kommer detta sig? Jag har för mig att herrskapet köpt både lappetopp och läsplatta för att ha med på resor. ;-)
  Angående Martin Ljung kan tilläggas att även hans dotter var inbjuden att närvara vid gatunamnbytet men hon hade tyvärr fått förhinder.

  SvaraRadera
 3. Martin Ljung..........inte dåligt.............

  SvaraRadera
 4. Mufflo: Nej, bra!

  SvaraRadera