tisdag 31 december 2013

GOTT NYTT ÅR!

 

Här kommer några nyårsfunderingar i repris.

Dessa tankar och känslor kring nyårsafton har jag skrivit om tidigare, men eftersom raderna är lika aktuella varje år så tar jag dem igen.
Varsågoda!

Det är nyårsafton. Ska jag vara riktigt ärlig så har jag aldrig tyckt om denna dag på året. Eller... jag kan säga att jag har ett mycket kluvet förhållande till den. Den innehåller lika mycket vemod som förväntan. Det är en dag för eftertanke och summering - ett bokslut över året som gått. Men också en dag med förhoppningar och planer inför det år som kommer.
Det är en dag när man både blickar bakåt och blickar framåt. 

Om några timmar välkomnar vi det nya året. Det ligger där som ett blankt pappersark, alldeles fräscht och oskrivet. För de flesta av oss kommer det att fyllas med en blandning av glädje och sorg, framgång och misslyckande, hälsa och sjukdom.
Skratt och gråt om vartannat.

Någon har skrivit:
"Livets sorg och glädje ligga lika nära.
Ofta får vi båda när vi ett begära."
Låt oss hoppas att det blir mest glädje. Att det blir ett bra och lyckligt år för oss alla.

När kyrkklockorna ringer in det nya året på nyårsnatten kan vi väl gemensamt önska att jorden får bli en lugn och trygg plats för alla oss som traskar omkring här. Och att de kloka och goda människorna får styra – inte de  galna och onda. Tillsammans kan vi försöka att göra vårt allra bästa för att det ska bli så. 
 Man kan bara hoppas att de skott och smällar som hörs runt vårt klot i natt kommer från gnistrande vackra nyårsraketer – inte från vapen och fruktansvärda terrordåd.
Man hoppas också att aftonens raketer skjuts upp av nyktra och ansvarsfulla vuxna. Åldersgränsen är faktiskt 18 år! Alltså, handhavandet är ingenting för barn och tuffa ungdomar.

 Varje år händer det en massa olyckor med fyrverkeripjäser därför att folk inte handskas med dem på ett vettigt sätt. Raketer är inga leksaker, de kan orsaka livshotande skador om olyckan är framme. Alla vet detta och ändå får nyårsnattens dumheter och nonchalans förödande konsekvenser för många.
Den verkliga boven i dramat är ofta alkoholen.

Det här blev en allvarlig nyårsblogg, men jag önskar verkligen att folk får en fin, glad och minnesvärd övergång till det nya året. Det är så hemskt och så onödigt att ett ögonblick av oförstånd ska förstöra resten av livet. Vi bör vara rädda om varandra – och oss själva. Då börjar det nya året på rätt sätt.

 Nu hoppas vi på – och bestämmer oss för – att 2014 blir ett riktigt
GOTT NYTT ÅR!
 
På länken nedan önskar ABBA oss "Happy New Year":

Vi ses nästa år! Ha en riktigt fin nyårshelg!

3 kommentarer:

 1. Gott Nytt År! Jag hoppas att du får rätt i din önskan om en fridfull framtid för alla människor på vår jord.

  SvaraRadera
 2. Ett riktigt Gott Nytt År till dig Annica.
  Mycket bra och tänkvärda rader och funderingar kring denna dag och det nya året.

  SvaraRadera
 3. Gunnel: Gott nytt år önskar jag dig med make! --- Egentligen borde det ju vara en självklarhet att alla människor hade det lugnt och tryggt. Tyvärr är det ju inte alls så.

  Anne-Marie: Tack, jag önskar dig detsamma. Och tack för de vänliga orden om mina nyårsfunderingar. ---
  Du har fortfarande många timmar innan det är dags för det nya året. Här är det bara fyra, men redan nu hör man smällande raketer. Däremot ser man dem inte så bra eftersom det snöar just nu. ---
  Allt gott till dig, Anne-Marie!

  SvaraRadera