Påsken är över men den har återigen aktualiserat en fråga jag länge grunnat på:
Varför är de flesta kokta ägg så svåra att skala numera?
Nästan varje gång jag skalar ett så följer mycket av ägget med. Ibland riktigt stora bitar.
Någon skillnad på skalsvårigheten mellan purfärska eller äldre ägg har jag inte märkt.
Fler i bekantskapskretsen verkar ha samma skalproblem som jag.
Vilket ju i sig är en liten tröst.
Det här "tuppskuttet" är faktiskt ovanligt intakt.
Men det har ändå stora brister, rent estetiskt.
Men, är min äggskalningsteknik alldeles bort-i-tok?
Eller är jag (och några andra) bara uschliga äggskalare i allmänhet?
Eller (haha!) kanske hönorna gillar att retas med oss äggknyckare och tillsätter lim i maten.
Jag kokar äggen och kyler dem i kallt vatten. När de ska ätas brukar jag knäcka hela skalet, ta bort en bit och sedan spola med ljummet vatten för att få vattnet att krypa in under den där hinnan som är innanför skalet.
Ibland lyckas det och då kan skalandet gå galant ... nåja, riktigt bra.
Men oftast blir resultatet som ovan. Och värre.
Jag kan inte minnas att det var så här förr.
Jag kan inte minnas att det var så här förr.
Så här släta och fina vill jag ha mina kokta, skalade ägg.
De ska helst inte se ut som månen med alla sina krater-sår.
De ska helst inte se ut som månen med alla sina krater-sår.
Det klart, problemet är ju löst om jag hädanefter steker alla mina ägg.
Men kokta ägg är gott, gärna med en klick laxpastej ovanpå.
Snälla, jag tar tacksamt emot bra äggskalartips om ni har några!
UPPDATERING:
Fick tipset att på Youtube finns en massa råd om hur man snabbt skalar ägg utan att de får skavanker.
Här hittar ni två av dem.
https://www.youtube.com/watch?v=OP4Ori9Tv1c
https://www.youtube.com/watch?v=dEiYE7IYJLo
UPPDATERING:
Fick tipset att på Youtube finns en massa råd om hur man snabbt skalar ägg utan att de får skavanker.
Här hittar ni två av dem.
https://www.youtube.com/watch?v=OP4Ori9Tv1c
https://www.youtube.com/watch?v=dEiYE7IYJLo
Nej, jag har inga bra tips. Ibland går det bra att skala, andra gånger inte. Kanske är det hönans fel.
SvaraRaderaTack, en tröst att även andra har skalproblem ibland.
RaderaJag kokade ägg i kväll och jag hade samma problem med att skala mitt.
SvaraRaderaMinns faktiskt inte hur det var förr i tiden men nog försvinner en del av själva ägget vid skalningen.
Det kanske är någon äggkonspiration! ;)
Önskar trevlig helg och kram!
Då är det inte bara norrbottniska (och andra svenska) ägg som trilskas. Skönt att höra. ;)
RaderaKram från snöigt OCH soligt norr!
Ja, det blir så ibland att det följer med en stor bit, irriterande. Jag brukar skala så här: En bastant duns på skalet, sedan trycker/rullar jag det mot diskbänken så att hela skalet blir alldeles krackelerat. Då kan man lyfta bort hela det porösa krackelerade skalet sammanhållet
SvaraRaderaJa, skalningsskadade ägg är ingen höjdare. Jag brukar också knäcka hela skalet, runt om, men jag ska testa att trycka och rulla det också. Kanske det är just det som behövs för att få den där hinnan att lossna. Smart! Tack för tipset!
RaderaIbland blir ju äggen perfekta ... och ibland svårskalade. Det konstiga är ju att jag tycker att jag gör likadant varje gång ...
SvaraRaderaJa, det tycker jag också. Kanske det ändå inte är handhavandefel utan det är äggens fel. Ibland vill de bara vara "besvärliga". Vi bestämmer att det är så. ;)
Radera