tisdag 11 april 2017

TISDAGSBLANDNING

I landets södra delar lyser snön med sin frånvaro och vårblommorna med sin närvaro.
Här i norr lyser snön med sin närvaro och vårblommorna med sin frånvaro.
Än så länge.
Men vi tar det lugnt, snart lyser solen dygnet om och blommorna växer så det knakar och bär och frukter tillgodogör sig ljuset och får massor av arom.
Ni skulle bara smaka norrbottniska åkerbär (MUMS!), jordgubbar, hallon, hjortron, vinbär, med mera! Där kan man tala om SMAK!
Idag ser det ut så här utanför mina fönster.
Snön ligger i drivor men asfalten börjar ändå titta fram.
Barmark! Hurra! Skorna med taggar kan läggas undan!

Och så är vi inne i påskveckan. Då får ytterdörren ny dekor.
Min ytterdörr — utsidan.
Min ytterdörr — insidan.
Påskkäringar kan vara väldigt söta. 
Idag, 11 april, vill jag påminna om att det är den internationella Parkinsondagen.
På mycket nära håll kunde jag följa denna svåra och handikappande sjukdom när min mamma drabbades vid 62 års ålder. Det blev många kämpiga år trots medicinering och bra läkarkontakter.

När mamma som mycket ung gick elev på lasarettet för att utbilda sig till sjuksköterska hade hon kommit i kontakt med Parkinsonpatienter och hon brukade säga att den enda sjukdom hon verkligen fruktat och oroat sig för var Parkinsons. Och vad drabbades hon av? Jo, just den.
Tala om ödets ironi.

Mamma blev aldrig färdig sjuksköterska p.g.a. att hon gifte sig och på den tiden fick inte sköterskor vara gifta. Detta har jag skrivit om här.
Hon fortsatte dock att jobba inom sjukvården en stor del av sitt liv.

Min fina, godhjärtade, humoristiska mamma, idag tänker jag extra mycket på dig.
Teckning av Parkinson-drabbad.
Bild från Wikipedia.

Önskar er en fin och fridfull påskvecka.

6 kommentarer:

 1. Här har vi ett nytt oväder som kommit in med kraftiga vindar, regn och kyliga temperaturer. Mycket ovanlig vår som mer liknar vinter.
  Så söt påskkärring du har. :)
  Eftersom vi inte har några helgdagar känns det här med påsk väldigt avlägset.
  Parkinsondrabbade kan inte ha det lätt. Fint att din mamma kunde jobba inom sjukvården trots allt.
  Kramar!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Igår hade vindarna väldigt bråttom här också. Och oftast är det ganska nattkallt den här tiden. Men det är bra att snön inte tinar bort alltför snabbt. Allt bör ske i lagom takt. ;)
   Ja, visst är påskkärringen söt? Jag har för mig att hon hängt med sedan 1960-talet. Åren springer iväg.
   Parkinsons sjukdom blir bara värre med tiden. Min mamma hade det väldigt jobbigt åren innan hon dog. Det skär i hjärtat bara att tänka på det.
   Kram från gråmulet norr! (Solen har dock visat sig en stund.)

   Radera
 2. Någon snö har vi tack och lov inte, men ganska blåsigt och regnigt. Påsken rycks inte komma med någon värme i år. Strunt samma,,,,det går att fira påsk ändå. Jag kommer att ha halva barnbarnsstyrkan här i år som vanligt, så då är vädret inte så viktigt. Vilken söt påskvepa! Jag har haft nåt liknande med har ingen aning om var den blivit av. Ha en trevlig påsk.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi har haft både stressade vindar och strilande regn. Idag tittade solen fram på morgonen men nu har den gömt sig bakom ett grått draperi. --- Kul att du får rå om 50% av barnbarnen under påsken. Då blir det många påskkramar! :)
   Jag gillar min gulliga påskkärring - hon gör sig fint på insidan av ytterdörren. (Måste säga att jag "älskar" min nya y-dörr eftersom det går att sätta fast saker på den med magneter. Toppen!)
   Må väl!

   Radera
 3. Det är så skönt med barmark. Äntligen kan man promenera utan rädsla för att halka. Den här vintern har varit den värsta halkvintern i kvinnominne.

  Hoppas forskarna får ett genombrott när det gäller Parkinson. En grym sjukdom som drabbade din mor och som verkligen tyngde henne under många år.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Barmark är under-bart! Ljuvlig känsla när man har lite kontroll på fossingarnas rörelser.
   Det behövs mycket forskning för att lösa de flesta sjukdomsgåtor. Men forskning kostar pengar, massor av pengar. Det vore bra om miljonerna kunde gå till det istället för terrorbekämpning och annat galet.

   Radera